Yazıcıdan yeni çıktı: TrueLimb

TrueLimb kişiselleştirilmiş protez kol.
TrueLimb kişiselleştirilmiş protez kol.

TrueLimb, oldukça düşük maliyetli, son derece kişiselleştirilebilir ve ultra hafif bir biyonik kol tasarımı olma özelliği taşıyor. Karşıt uzvun ayna görüntüsü olacak şekilde tasarlanan TrueLimb, Unlimited Tomorrow şirketi tarafından üretiliyor.

TrueLimb hikayesi, Unlimited Tomorrow şirketinin kurucusu ve CEO'su Amerikalı mucit Easton Lachappelle ile başlıyor. Colorado'da bir eyalet bilim fuarındayken, o zamanlar 14 yaşındaki Lachappelle, 80.000 dolara mal olan protez uzuvlu genç bir kızla tanışıyor. Bu tesadüfi karşılaşmadan ilham alan genç öğrenci, 1.000 doların altında bir protez kol tasarlayarak sektörde devrim oluşturmaya başlıyor. Birkaç yıl sonra, Lachappelle motivasyon gurusu Tony Robbins'in dikkatini çekiyor. İkili 2014'te Unlimited Tomorrow şirketini kuruyor.

TrueLimb.
TrueLimb.

TrueLimb, kullanıcılara uygun bir montaj deneyimi garanti ediyor. Unlimited Tomorrow şirketinin web sitesindeki bazı basit soruları yanıtlayıp birebir görüşme planlanıyor. Tüm randevular sanal ortamda gerçekleştiği için kalabalık bir bekleme salonunda oturmaya hatta evden çıkmaya bile gerek kalmıyor. Sanal muayeneden sonra, kalan uzvun 3 boyutlu taramasının yapılması için 3 boyutlu bir tarayıcı gönderiliyor. Ekip, 3D yazıcı ile ortaya çıkardığı TrueLimb'i monte ederek konfor ve kişiye uyumunu test etmek üzere kullanıcıya bir dizi kontrol soketi gönderiyor. Bu süreç, mükemmel uyumu yakalamanın yanı sıra, müşterilerin 450 cilt tonu arasından seçim yapmasına da olanak tanıyor. Ten renkleri dışında metalik, gümüş ve siyah renk grupları da tercih edilebiliyor.

Hareketli eklemler.
Hareketli eklemler.

İşlevsellik açısından, eksiksiz ve tam kavrayan bir kulp seçimi günlük yaşamda denge ve kolaylık sağlıyor. TrueLimb'in bağımsız parmak eklemleri, temas edilen her nesneye uyum sağlayan 6 uyarlanabilir tutma yeri ile hareket ediyor.

Her sokete gömülü 36 adede kadar ultra hassas sensör, eksik uzvu tamamen sarıyor. Her sensör, kas bölgelerine göre ayarlanıyor. TrueSense teknolojisi kullanılarak geliştirilen protez uzuv, kişinin anatomisiyle birleşerek bütünleşiyor. Ultra hassas titreşimler, nesneler temas ettiğinde küçük ipuçları vererek dokunma hissi sağlıyor. TrueLimb, akrilik ve kauçuk kaplı endüstriyel sınıf PA12 naylondan üretiliyor. Protez kol, tek bir şarjla tüm gün dayanabiliyor.

TrueLimb bölümleri.
TrueLimb bölümleri.

Unlimited Tomorrow, uzuv farklılıkları olan bireylere hizmet veriyor. Protez erişilebilirliğini iyileştirmek için sınırları zorlamanın gerekliliğine inanıyor. Dünyanın en kaliteli, en düşük maliyetli protez kollarını yapmak için mevcut tüm teknoloji ve kaynakları kullanıyor. Unlimited Tomorrow, dünya çapında uzuv farklılıkları olan insanlar için protez cihazlarının satın alınabilirliğini, kalitesini ve erişilebilirliğini önemli ölçüde iyileştirmeye çalışıyor.

TrueLimb.
TrueLimb.

Gelişmiş bir protez kol seçerken ağırlık faktörü dikkate alınıyor. Konfor ve rahatlık sağlayan hafif protez kollar, kullanılabilirliği artıyor. Protez kullanımının terk edilmesi ile ilgili yapılan bir ankette bu oranın %45 olduğu tespit ediliyor. Sebebi olarak ise protez uzvun ağırlığı öne sürülüyor. Ultra hafif TrueLimb, emsallerinin yarısı kadar, yaklaşık yarım kilogramlık bir ağırlıkla konforlu bir kullanım vaadinde bulunuyor.

TrueLimb’in kavrayışı.
TrueLimb’in kavrayışı.

3D baskı, daha önce yapımı zor olan sonsuz sayıda ürün ve parçanın, maliyetinin çok altında özelleştirilmiş üretimine olanak tanıyor. Protez üretiminin oldukça karmaşık ve pahalı oluşu, 3 boyutlu yazıcıları bu alanda tercih edilebilir kılıyor.

TrueLimb’in dayanıklılığı.
TrueLimb’in dayanıklılığı.

TrueLimb, orijinal olarak ev tipi 3D yazıcılardan birini kullanılarak geliştiriliyor. Fused Deposition Modeling (FDM) olarak bilinen bir yöntem kullanılıyor. FDM, sürekli erimiş bir termoplastik filamanın katmanlarını döşeyerek bir parça oluşturma işlemine deniyor. Alt uç yazıcılar genellikle plastikle yazdırırken üst uç yazıcılar naylon ve polikarbonat ile çalışabiliyor. Son ürünün kırılgan olması, uzuvların sürekli kullanımı göz önüne alındığında FDM baskıyı yetersiz kılıyor. Bu nedenle, prototip oluşturmak için kullanışlı olsa da, uzun ömürlü protezler üretmek için eksik kalıyor. TrueLimb'i üretme aşamasına gelindiğinde Multi Jet Fusion (MJF) baskı tercih ediliyor.

TrueLimb’in nesneleri kavrayışı.
TrueLimb’in nesneleri kavrayışı.