Zaha Hadid Architects’ten dikey şehir: Tower C

Tower C.
Tower C.

Çok boyutlu bir dikey şehir görünümüne sahip olan Tower C, Zaha Hadid Architects (ZHA) tarafından tasarlandı. Çin'in Shenzhen şehrinde bulunan proje alanı, kentin yeşil ekseni ile kentsel eksenin kesişim noktasında yer alıyor.

Kulenin merkezi, sosyal merkez olarak kurgulanıyor.
Kulenin merkezi, sosyal merkez olarak kurgulanıyor.

Proje alanı için açılan yarışmada birinci olan tasarım, şehrin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Yanındaki park ve plazalarla birleşerek teras alanları oluşturuyor. Bu teras alanları iki kule arasından yukarıya doğru yükseliyor. Aynı zamanda manzaraya hakim olan teras alanları, kullanıcıları yapının merkezine davet ediyor. İki kuleyi birbirine bağlayan köprüler de teraslar gibi kullanıcılarına şehrin panoramik manzarasını sunuyor.

İki kule birbirine köprülerle bağlanıyor.
İki kule birbirine köprülerle bağlanıyor.

Shenzhen metro ağını genişleterek projenin peyzaj alanıyla birleştiren mimarlar, yeni bir kamusal alan oluşturmayı hedefliyor. Bu hedef kapsamında proje alanının bitişiğindeki parka kademeli bir podyum entegre ediliyor. Kamusal alanlarda yayaların bisikletleri için geniş park alanlarına ve şarj istasyonlarına da yer veriliyor.

Tower C dikey bir şehir olarak tasarlanıyor.
Tower C dikey bir şehir olarak tasarlanıyor.

Proje, ZHA tarafından geliştirilen yenilikçi 3D modelleme araçlarıyla tasarlanıyor. Bu sayede mimari kütle ve cephe-zemin oranlarındaki verimlilik en üst seviyeye çıkarılıyor. 400 metre yüksekliğiyle şehrin en yüksek yapısı olmaya hazırlanan kulelerin cepheleri çift cidarlı olarak tasarlanıyor. Bölgenin akıllı yönetim sistemleriyle takip edilmesi planlanan yapıda enerji tüketiminin de minimuma indirilmesi öngörülüyor. Yapıda, yağmur suyunun toplanması ve geri dönüştürülmesi için geliştirilen sistemlerin yanı sıra, fotovoltaik paneller de bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak teraslar için tasarlanan aquaponics bahçeler sayesinde atmosfer biyolojik olarak filtrelenebiliyor.

Tower C, ulaşım bölgesinin sembol yapısı olması planlanıyor.
Tower C, ulaşım bölgesinin sembol yapısı olması planlanıyor.

Shenzhen, Guangdong, Hong Kong ve Macau bölgelerine hizmet veren projenin, önemli bir ekonomik merkez olması hedefleniyor. İş merkezlerine ek olarak uluslararası konferanslara, sergilere ve kültürel programlara ev sahipliği yapacak olan Tower C, 300.000 çalışanı olan küresel bir teknoloji merkezi olarak da kullanılacak.

Proje

Tower C

Yer

China, Shenzhen

Tasarım

Zaha Hadid Architects

Proje yürütücüsü

Xuexin Duan

Proje ortakları

Jingwen Yang, Karoly Markos, Michail Desyllas

Yıl

2020-2027

KAYNAK / 1. HTTPS://WWW.ZAHA-HADİD.COM/ARCHİTECTURE/TOWER-C-AT-SHENZHEN-BAY-SUPER-HEADQUARTERS-BASE/ 2. HTTPS://WWW.ARCHDAİLY.COM/954800/ZHA-WİNS-COMPETİTİON-TO-BUİLD-TOWER-C-AT-SHENZHEN-BAY-SUPER-HEADQUARTERS-BASE 3. HTTPS://WWW.DESİGNBOOM.COM/ARCHİTECTURE/ZAHA-HADİD-TOWER-C-SHENZHEN-BAY-SUPER-HEADQUARTERS-BASE-01-11-2021/