Zamansız tasarımıyla tüm trendlere uyum sağlayan aydınlatmalar: AJ Collection

Arne Jacobsen tarafından tasarlanan ‘AJ Mini Table’ isimli masa lambaları.
Arne Jacobsen tarafından tasarlanan ‘AJ Mini Table’ isimli masa lambaları.

Louis Poulsen markasına ait AJ Lambaları, 1957 yılında Arne Jacobsen tarafından ilk kez Kopenhag’ta bulunan SAS Royal Hotel için tasarlanıyor. Otelde yer alan diğer birçok ürün gibi AJ lambaları da uzun zamandır adından söz ettirmeye devam ediyor.

AJ Koleksiyonu’na ait AJ Table, AJ Floor ve AJ Wall olmak üzere 3 farklı ürün grubu bulunuyor. Tüm ürün grupları, ortak bir dilde tasarlanıyor. Lambalar, ampulün bağlandığı abajur kısmını oluşturan koni ve koninin bağlandığı silindir olmak üzere iki geometrik şekilden oluşuyor. Lambaları meydana getiren geometrik şekiller, abajurun genel hatları ve tabanda bulunan yuvarlak delik gibi alışılagelmişin dışındaki tasarım kararları, koleksiyona heykelsi bir görünüm kazandırıyor.

‘AJ Table’ isimli masa lambası.
‘AJ Table’ isimli masa lambası.

Koleksiyonda bulunan ‘AJ Table’ isimli masa lambasının aynı zamanda ‘AJ Table Mini’ isimli daha küçük ölçülere sahip farklı bir çeşidi daha bulunuyor. Lambanın armatür kısmı, ışığı yere doğru yönlendirirken, bu açı kullanıcı tarafından da ayarlanabiliyor. 2017 yılında satışa sunulan yeni 7 farklı renk seçeneğiyle toplamda 10 renge sahip olan lambanın iç kısmı, daha yumuşak ve kullanışlı bir ışık sağlamak amacıyla beyaz boyalı şekilde tasarlanıyor.

‘AJ Table’ isimli masa lambasına ait ölçüler.
‘AJ Table’ isimli masa lambasına ait ölçüler.

Masa lambasının taban kısmı çinko malzemeden oluşurken geri kalan kısımları çelik malzemeden üretiliyor. İdeal bir çalışma ve okuma ışığı sağlamak amacıyla tasarlanan ürünün maksimum ağırlığı 2,2 kg olarak belirtiliyor. Sahip olduğu hafif tasarımı sayesinde armatürün ayarlanması ve lambanın taşınması kolaylaşıyor. Lambanın ışık kontrolü ayak kısmındaki anahtardan sağlanırken 2.4 metre uzunluğundaki kablosuyla prize bağlanıyor. Beyaz boyalı modelde beyaz kablo kullanılırken diğer tüm renklerde siyah kablo tercih ediliyor.

‘AJ Table Mini’ isimli masa lambasına ait ölçüler.
‘AJ Table Mini’ isimli masa lambasına ait ölçüler.

Koleksiyonda yer alan ‘AJ Table Mini’ isimli alt model, ‘AJ Table’ modelinden ölçü ve ağırlık gibi özellikleriyle ayrılıyor. Daha büyük ölçülere sahip olan modelde 56 cm olan uzunluğun, bu modelde 43.3 cm olduğu görülüyor. Aynı zamanda 1.2 kg olan ağırlığı sayesinde taşımak da çok daha kolay bir hale geliyor.

Solda ‘AJ Table Mini’ modeli, sağda ise ‘AJ Table’ yer alıyor.
Solda ‘AJ Table Mini’ modeli, sağda ise ‘AJ Table’ yer alıyor.

Koleksiyondaki tüm ürünler; siyah, beyaz, soluk petrol rengi, koyu yeşil, hardal sarısı, pas kırmızısı, gece mavisi, patlıcan rengi, parlak ve opak gri olmak üzere geniş bir renk yelpazesiyle satışa sunuluyor. Fizyolojik etkileri bilindiğinden dolayı renkler, Arne Jacobsen tarafından tasarıma uyum sağlayacak şekilde özenle seçiliyor.

‘AJ Floor’ isimli model.
‘AJ Floor’ isimli model.

Koleksiyonda, AJ Floor isimli bir ayaklı lambader de bulunuyor. Ayaklı yer lambası olarak tasarlanan model, genel hatlarıyla diğer modellere oldukça benzerlik gösterse de ağırlık, ölçü ve kullanım alanı olarak bazı farklılıklarla satışa sunuluyor. Diğer tüm modeller gibi geniş renk paletine sahip olan lambader, 3.5 kgağırlığıyla ve 1.3 metrelik uzunluğuyla her iç mekana uyum sağlayacak şekilde uyarlanıyor. Aynı zamanda diğer ürünlerden farklı olarak ışık ayarı kabloya bağlanan ve üründen ayrı satılan bir anahtarla sağlanıyor.

AJ Collection’da yer alan tüm ürünler.
AJ Collection’da yer alan tüm ürünler.

Arne Jacobsen’a ait koleksiyonun bir diğer ürünü ise ‘AJ Wall’ isimli duvar aydınlatması olarak tasarlanıyor. 1 kg ağırlığa sahip olan aydınlatmada, koleksiyonun diğer parçalarıyla benzer geometrik çizgilere rastlanıyor. Tasarımının 67. yılında olan aydınlatma serisi, günümüzde iç mimaride çokça tercih edilmeye devam ediliyor.

KAYNAK / ARNE JACOBSEN’A AİT KOLEKSİYONUN BİR DİĞER ÜRÜNÜ İSE ‘AJ WALL’ İSİMLİ DUVAR AYDINLATMASI OLARAK TASARLANIYOR. 1 KG AĞIRLIĞA SAHİP OLAN AYDINLATMADA, KOLEKSİYONUN DİĞER PARÇALARIYLA BENZER GEOMETRİK ÇİZGİLERE RASTLANIYOR. TASARIMININ 67. YILINDA OLAN AYDINLATMA SERİSİ, GÜNÜMÜZDE İÇ MİMARİDE ÇOKÇA TERCİH EDİLMEYE DEVAM EDİLİYOR.HTTPS://WWW.ARCHDAİLY.COM/CATALOG/US/PRODUCTS/12767/LAMPS-AJ-COLLECTİON-LOUİS-POULSEN?AD_SOURCE=NEUFERT&AD_MEDİUM=GALLERY&AD_NAME=CLOSE-GALLERY HTTPS://WWW.LOUİSPOULSEN.COM/EN/PRİVATE