Zenel 2024 Archdaily Yılın Binası Ödülleri Konut Kategorisi'ne aday gösterildi

Zenel.
Zenel.

2015 yılında yapımı tamamlanan 14 katlı konut yapısı Zenel, İstanbul Anadolu Yakası’nın prestijli yerleşim bölgelerinden biri olan Erenköy’de bulunuyor. Yapı, modern çizgisiyle bölgenin en dikkat çeken konutlarından biri olarak biliniyor.

Projenin ön cephesi.
Projenin ön cephesi.

Yapının bulunduğu Erenköy semti, yaklaşık 14 kilometrelik uzunluğuyla İstanbul’un en hareketli ve lüks semtlerinden biri olarak kabul edilen Bağdat Caddesi’nin yakınında konumlanıyor. Doğu-batı aksı üzerinde yer alan Bağdat Caddesi, Marmara Denizi kıyısına neredeyse paralel olarak şekilleniyor. Hem caddeye hem de denize olan yakınlığı sayesinde Erenköy semti de uzun yıllardır İstanbul’un popüler yerleşimlerinden biri olarak biliniyor. Şehirde bulunan birçok tarihi ilçenin aksine, Erenköy daha modern bir yerleşim planıyla kuruluyor. Sokaklar, Bağdat Caddesi’nin doğu-batı ekseni boyunca sıralanarak düzenli bir ızgara oluşturuyor.

Projenin yer aldığı sokak.
Projenin yer aldığı sokak.

Zenel projesi, bölgenin coğrafi bağlamından etkilenilerek tasarlanıyor. Yapının zemin düzlemi caddeye paralel olacak şekilde hizalanırken, gökyüzü düzlemi Marmara Denizi’nin 10 kilometre güneyinde bulunan Prens Adaları’na bakacak şekilde yönleniyor. Bu sayede zeminde Bağdat Caddesi’nin kentsel dokusuyla etkileşim kurulurken, üst katlara çıkıldıkça Prens Adaları’nın da dahil olduğu manzarayla görsel bir iletişim sağlanıyor. Proje, alınan mimari karar sayesinde geleneksel bir konut yapısından farklı olacak şekilde inşa ediliyor.

Yapının üst katlarında manzaraya doğru yönlenen cephe hareketi.
Yapının üst katlarında manzaraya doğru yönlenen cephe hareketi.

Zenel’in mimari başarısını, geleneksel mimariye ait olan kavramları yeniden yorumlaması oluşturuyor. Geleneksel konut yapıları genellikle klasik sütun görünümünde ve taban, gövde ve tepeden oluşacak şekilde tasarlanırken Zenel, bu konseptten farklı şekilde tasarlanıyor. Yapının yanında bulunan yansıtıcı havuz ve havuza yansıyan gökyüzü, taban ve tepe arasındaki ilişkiyi metaforik olarak dönüştürüyor.

Projenin bahçesinde yer alan havuz.
Projenin bahçesinde yer alan havuz.

Yapının dış cephesine bakıldığında aşağıdan yukarı doğru gidildikçe tork kuvvetinden etkilenildiği görülüyor. Ön cephe tamamen şeffaf bir malzeme olan cam ile kaplıyken, diğer cepheler beton malzemeden tasarlanıyor. Malzemeler ve cepheler arasındaki zıtlık, yapıdaki modern tasarım anlayışını ortaya koyuyor.

Ağırlıklı olarak cam malzemenin kullanıldığı ön cephe.
Ağırlıklı olarak cam malzemenin kullanıldığı ön cephe.

Zenel, Aytaç Architects tarafından sadece yapısal estetiğe değil aynı zamanda çevre bilinci ve enerji verimliliğini de teşvik etmeye odaklanılarak tasarlanıyor. Projede, sürdürülebilir ve yenilikçi bir kentsel yaşam amaçlanıyor. Yapının yönelimi, manzaraya erişimi artırmanın yanında doğal ışıktan ve hava sirkülasyonundan en üst seviyede yararlanmayı amaçlıyor. Böylece yapının yapay aydınlatma ve iklimlendirme ihtiyacı azaltılıyor. Aynı zamanda projede kullanılmış olan yerel kaynaklı malzemeler ve yeşil bina teknikleri sayesinde çevre dostu bir yapıya imza atılıyor.

Beton malzemenin kullanıldığı yan cephe.
Beton malzemenin kullanıldığı yan cephe.

Yapıda kullanılan C35 beton sayesinde, deprem gibi olumsuzluklara karşı önlem alınıyor. 1 otopark katı, 13 konut katı ve 1 teras katı olmak üzere toplam 14 kattan meydana gelen projede, kapalı ve açık otopark yer alıyor. Aynı zamanda güvenlik kamera sistemi, kartlı giriş, jeneratör, çift asansör gibi unsurlara da yer veriliyor.

Yapının terası ve bulunduğu sokağın havadan görünümü.
Yapının terası ve bulunduğu sokağın havadan görünümü.

Projenin 793 m2’si otopark, 642 m2’si bahçe alanı olarak kullanılıyor. Kat alanları ise brüt 234-242 m2 arasında değişiyor. Yapıda aynı zamanda deniz ve Adalar manzaralı bir teras bahçe bulunuyor. Terasın zemininde, suya dayanıklı ahşap malzeme kullanılıyor. Terasta kullanılan bitkilendirme sayesinde konut sakinlerinin doğal bir ortamda vakit geçirmeleri amaçlanıyor.

Dairelerin iç tasarımı.
Dairelerin iç tasarımı.

Daireler de tıpkı yapının dış cephesi gibi özenle tasarlanıyor. Her katta tek daire bulunuyor. Böylece her daire cam cephenin de yardımıyla doğal ışıktan ve hava sirkülasyonundan faydalanıyor. Dairelerde; müstakil ısıtma ve soğutma sistemi, yerden ısıtma, duman ve yangın dedektörleri, izolasyonlu alüminyum doğramalar ve güneş kontrollü enerji tasarruflu camlar kullanılıyor. İç mekanda kullanılan beyaz duvarlar, meşe lamine parkeler ve benzer tonlarda mobilya kullanımı sayesinde sakin ve ferah bir ortam tasarlanıyor.

Kesit.
Kesit.
Tasarım diyagramı.
Tasarım diyagramı.
1.Kat planı.
1.Kat planı.
Tüm katlara ait planlar.
Tüm katlara ait planlar.
Archdaily 2024 Oylaması.
Archdaily 2024 Oylaması.

Zenel, aynı zamanda 2024 Archdaily Yılın Binası Ödüllerinde Konut Kategorisi'ne aday gösterildi. 14 şubata kadar devam edecek olan oylamada siz de tercih ettiğiniz kategori ve proje için oyunuzu kullanabilirsiniz.

ProjeZenel Konut Yapısı
MimarAytaç Architects
Toplam İnşaat Alanı3979 m2
Yıl2015
YerErenköy, İstanbul