Benjamin Button kimdir?

Benjamin Button kimdir?
Benjamin Button kimdir?

Yazar F. Scott Fitzgerald'ın bir öykü kitabındaki kurgusal karakterlerden biri olan Benjamin Button kimdir?

İÇİNDEKİLER

Özgün adıyla “The Curious Case of Benjamin Button”, yazarın 1922 yılında yayınladığı Tales of the Jazz Age isimli kitabında yer almıştır. Hikayenin daha sonra beyaz perdeye aktarılmıştır.

Bu hikayede Scott F. Fitzgerald hayatını tersten yaşan Benjamin Button karakterini anlatır. Gizemli bir şekilde yaşı bir bebek olarak doğan Benjamin yaşı ilerledikçe gençleşmeye başlar. Yılların geçmesi yaşlı bebeği gençleştirir hatta en sonunda çocuklaşır. Benjamin Button’ ın fantastik bir yaşam hikayesi vardır. Bu hikaye sinema uyarlaması ile büyük ün kazandırmıştır. Kitap Türkiye’de Zeynep Ertan çevirisi ile yeniden yayımlanmıştır. 2009 yılındaki bu yeniden yayımlamada kitap kapağı için sinema uyarlamasından bir görüntü seçilmiştir.

Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi Filmi:

Benjamin Button' ın Tuhaf Hikayesi Amerikalı yazar F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınan bir öyküden uyarlanmış sinema filmidir. Filmin hakları uzun süre Ray Stark’ ta olmuştur ve kimsenin kullanmasına izin vermemiştir. Onun ölümünün ardından film hakları satılmış ve sonunda sinema yaralaması yapılmıştır. 2008 yılında yapılmış filmin yönetmenliğini David Fincher yapmıştır.

Senaryo yazarlığı ise Eric Roth üstelenir. Filmin oyuncu kadrosunda Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond, Tilda Swinton gibi isimler yer alır. Filmde New Orleans bölgesinde 86 yaşında görünen bir bebek doğmuştur. Bebeğin annesi doğumdan kısa süre sonra ölmüştür. Babası ise onu bir huzurevinin kapısına bırakıp kaçar. Bebeği bulan görevliler ona Benjamin adını verir. 1918 yılında doğan bebek zamanla gelişir fakat 1930’ larda hala yetmişlerinde bir insan gibi görünüyordur. Çocukluğunda büyükannesi huzurevinde yaşayan Daisy ile oyunlar oynar.

Benjamin iş için Rusya’ya gider ve farklı olaylar yaşar. Daisy ise ünlü ve başarılı bir dansçı olmuştur. 1947 yılında Benjamin onu ziyaret eder. Zaman içinde farklı şekillerde görüşürler. Daisy yaşlanmaya devam ettiği Benjamin ise gün geçtikçe gençleştiği için hayat onları farklı noktalara sürükler. Ters bir yaşlanma hikayesinin anlatıldığı bu film 13 dalda Oscar adayı olmuştur. Başarılı oyunculukları ve farklı konusuyla dikkat çeken bir yapımdır.

F. Scott Fitzgerald Kimdir?

F. Scott Fitzgerald 24 eylül 1896 yılında ABD’nin Minnesota eyaletinde doğan bir yazardır. İrlanda asıllı olan Amerikalı yazan döneminin en büyük yazarlarından biri olarak görülür. Yazar Princeton Üniversitesi'nde başladığı eğitiminin tamamlamadan Birinci Dünya Savaşı’na katılmak zorunda kalır.

Daha sonraları Birinci Dünya Savaşı döneminde yetişmiş nesli “kayıp kuşak” şeklinde tanımlamıştır. Savaş sırasında asteğmen olarak görev yaparken Zelda Sayre ile tanışmış ve ona aşık olmuştur. Savaşın bitmesiyle gazetecilik yapmaya başlar. Reklamcılık alanına da ilgi duyan Fitzgerald New York’a yerleşmiştir. Burada reklamcılıkla uğraşırken Zelda Sayre’ i evlenmeye ikna etmek için uğraştı. Aynı zamanda kısa hikayeler de yazıyordu.

1920 yılında ilk romanı olan Cennetin bu Yakası’nı yayımlamayı başardı. Böylece yılın en sevilen kitabının yazarı oldu. Zelda Sayre ile evlendi ve bir yıl sonra tek çocukları Frances Scoot doğdu. Evlilikleri sorunlar eşliğinde uzun zaman devam etti. 1920’li yıllardan sonra Avrupa şehirlerine geziler yapmaya başlayan Fitzgerald özellikle Paris'te bulundu. 1925’ te yayımladığı Muhteşem Gatsby başyapıtı olarak görülmüştür. Fakat yayımlandığı dönemde okurlar pek ilgi göstermemiştir.

Karısı Zelda’ ya şizofreni teşhisi konuldu ve tedavi edilmeye başlandı. 1937’ te Hollywood’ a taşındı ve bazı alkol sorunları yaşamaya başladı. Kalp krizi geçirmesi sonucunda daha sakin bir hayat yaşamaya karar verdi. 1940 yılına geldiğinde ise ikinci kez kalp krizi geçirdi ve hayatını kaybetti.