ABD'li senatörün Zuckerberg çıkışı: 'Hapse girmeli'

Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg.

● Mark Zuckerberg için 'silinmesi güç' bir hatıra olarak değerlendirilen veri skandalları, ABD'li CEO'nun peşini bırakmıyor.

● Son yıllarda yaşanan güvenlik ve gizlilik ihlalleri Zuckerberg'i teknoloji dünyasının 'olağan şüphelisi' yapmaya yeterken Mark, bu durumu değiştirmek için yeni etkinlik planlamalarını hızlandırdı.

● Son olarak ABD'li senatör Ron Wyden, Mark'ın çabasının gereksizliğine vurgu yaptı ve onun hapis cezası alması gerekliliğini savundu.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarının başında gelen Facebook, milyarlarca kullanıcıyı bünyesinde barındırmasıyla sosyal medya dünyasının lideri konumunda yer alıyor. Facebook; Instagram ve Twitter'ın büyüme hızına rağmen sektördeki rakipsizliğini sürdürürken platformun kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, sürekli olarak farklı ve can sıkıcı 'veri skandallarıyla' uğraşmaktan kendini alamıyor. Zuckerberg'in yaklaşımları ve Facebook kullanıcılarında oluşturduğu 'benim verilerimi çalıyorlar' algısı, genç CEO'nun başını ağrıtmaya devam ediyor.

Facebook, veri skandalları sonrası ciddi bir prestij kaybı yaşadı.
Facebook, veri skandalları sonrası ciddi bir prestij kaybı yaşadı.

'Geçmişini silemezsin' efsanesine uygun olacak biçimde Cambridge Analytica skandalından bir türlü kurtulamayan Zuckerberg, son 20 yılın en özel bireysel kariyerlerinden birine imza atmış olmasına karşın 'kötü algıdan' bir türlü sıyrılamıyor. Son yıllarda peşi sıra yaşanan güvenlik ve gizlilik ihlalleri nedeniyle Mark Zuckerberg'in adı manşetlerden düşmüyor. Birçok insan, ihlaller sonucunda verilen para cezalarının yetersiz olduğunu düşünürken ciddi bir kitle de Mark Zuckerberg'e yalnızca 'para cezası' vermenin yeterli olmayacağı düşüncesine sahip.

Mark Zuckerberg'in kötü şöhreti Cambridge Analytica sonrası iyiden iyiye belirginleşti.
Mark Zuckerberg'in kötü şöhreti Cambridge Analytica sonrası iyiden iyiye belirginleşti.

İkinci görüşü benimseyen isimlerden biri de Amerika Birleşik Devletleri senatörlerinden Ron Wyden oldu. Ron Wyden, Willamette Week ile yaptığı bir röportajda Mark Zuckerberg’in Amerikalılara gizlilik konusunda defalarca yalan söylediğini ve tüm cezaların Mark Zuckerberg’e yansıtılması gerektiğini savundu. Yalnız Wyden bir noktayı özellikle vurguladı: hapis cezası.

Wyden bu görüşünü Communications Decency Act’in (İletişim Kararı Yasası) 230. bölümü hakkında konuşurken dile getirdi. Bu yasa, Facebook gibi çevrimiçi platformlara kullanıcıları tarafından yayınlanan içeriğe karşı geniş dokunulmazlık hakkı sağlıyor. Ron Wyden ise bu yasayı yazan kişilerden biri ve en başından beri yasayı ölümüne savunuyor.

"230. bölüm kaldırılmalı!"

Yasanın 230. bölümü ise son yıllarda en çok tartışılan şeylerden biri. İnternet çıktığı ilk günlerde yeni olduğundan ve her yerde bulunmadığından, internet platformlarını içeriklerden kaynaklanan hukuki işlemlerden koruma fikri birçok insana mantıklı gelmiş.Senatör Ron Wyder. Ancak geçirdiğimiz son on sene içinde internetin dezavantajları su yüzüne daha belirgin halde çıkmaya başladı. Dolayısıyla birçok sesten 230. bölümün kaldırılması gerektiği uyarıları yükseliyor. Wyden çözümün, şirketlerin tüketicilere ve yatırımcılara karşıdürüst olmalarını gerektirenyasalar gibi yasaların daha kuvvetli şekilde uygulanmasında olduğunu söylüyor. Senatör, şirketin finans durumu hakkında yalan söyleyen yöneticilerinin şahsi olarak sorumlu tutulmasını sağlayan yasalardan bahsetti. Ancak Wyden, gizlilik ihlali sonucunda sert cezalar doğruran herhangi bir yasadan bahsetmedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >