ABD'nin kara listesine giren Huawei, akıllı telefon satışlarında %40'lık düşüş öngörüyor

Huawei CEO'su
Huawei CEO'su

Huawei, ABD'nin kara listesine girdikten sonra 2019'da akıllı telefon satışlarında global pazarda %40'lık bir düşüş öngörüyor.
Şirket CEO'su Ren Zhengfei, Bloomberg tarafından kaleme alınan haberden sonra bugün düzenlenen bir etkinlikte bilgileri doğruladı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli şirketler arasındaki gerilim sürüyor. Huawei ambargosunun ardından ABD merkezli birçok kurumu beraberinde sürükleyen Trump, Çinli Huawei etrafında tam olarak bir ateş çemberi kurmuş durumda.

Kara listeye alınan Huawei, bu yıl akıllı telefon satışlarında çok büyük düşüş beklediğini doğruladı. Shenzhen'deki merkezde bugün yayınlanan etkinlikte canlı yayında konuşan şirket kurucusu Ren Zhengfei, Çin dışında akıllı telefon satışlarının %40 oranında düşebileceğini bildirdi.

Bloomberg, satış ve pazarlama kaynaklarına dayanarak %40 ile %60 arasında bir düşüş yaşanacağını öngörmüştü. Bu da aslında 40 milyon ile 60 milyon arasında bir rakama eşit geliyor.

%40'lık düşüş bekliyoruz!

Ren'in açıklaması bu tahminlerin altındaydı. Washington Post muhabirinden gelen soru sonrasında gazeteciler ve akademisyenlere 'Evet; %40 oranında düşüş bekliyoruz' dedi.

Huawei'nin alt markası Honor'un çıkardığı en yeni telefonlardan biri Honor 20.
Huawei'nin alt markası Honor'un çıkardığı en yeni telefonlardan biri Honor 20.

Hatta dünya genelinde satışlar o kadar kötü durumda ki Honor 20'nin piyasadan çekilebileceği konuşuluyor. Yani en azından İngiltere ve Fransa'ya sevkiyatların durdurulabileceği söyleniyor.

Ren, Amerika'da devam eden sorunlardan dolayı yaklaşık 25 milyar dolarlık bir gelir artışı beklediğini açıkladı. Huawei bu yılın başlarında toplam 2019 satışının 125 milyar dolara ulaşacağını öngörmüştü. Ancak CEO, Pazartesi günü yaptığı açıklamada 100 milyar dolara revize edildiğini açıkladı. Şirketin geçen sene geliri 105 milyar dolara ulaşmıştı.

Yani aslına bakılırsa kara listeye alınma konusu Huawei'yi küresel bazda olumsuz etkiliyor. Bu şirketlerin yol açtığı küresel kaygının boyutu da net bir şekilde görülebiliyor.

Google desteğinin kesilmesiyle Huawei tarafında işler daha da güçleşecek.
Google desteğinin kesilmesiyle Huawei tarafında işler daha da güçleşecek.

Google, Huawei'nin Android ile bağını tamamen kopartmayı planlıyor: bu, yeni kullanıcıların Play Store gibi servislere erişemeyeceği anlamına geliyor. Huawei kendi işletim sistemini hazırlasa da Google'ın kararı insanları yeni bir telefon satın alırken Huawei'den uzaklaştıracak gibi görünüyor.

Bunun başlıca sebeplerinden biri sosyal ağların da konuya dahil olması. Geçtiğimiz dönemlerde açıklama yapan Facebook, Huawei telefonlara hiçbir şekilde destek verilmeyeceğini duyurdu.

Buna rağmen Huawei'ye kendi anavatanında destek hâlâ çok yüksek. Kurucu Ren, Çin'deki satışların, uluslararası satışlardaki düşüşün bir kısmını telafi edilebileceğini öne sürerek, memnuniyet verici bir hızla büyüdüğünü söyledi. Üstelik 'Çin'deki büyüme çok hızlı' şeklinde bir cümle de kurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >