A'dan Z'ye: Android telefonları daha hızlı şarj etmenin 6 yöntemi

Android şarj
Android şarj

Hem Android hem de iPhone'larda telefonları çok daha hızlı şarj etmenin birçok farklı yöntemi var. Çoğu kişinin gözünden kaçan bu teknikler sayesinde cihazları daha kısa sürede şarj edip zaman tasarrufu yapabilmek mümkün.

Akıllı telefonlarda en çok şikayet edilen noktalardan biri batarya. Ürünlerin tek şarjdaki kullanım süresi birçok kişi için yeterli seviyede değil. Üstelik telefonları doldururken de uzun süre beklemek gerekiyor. Evet; son yıllarda harici bataryalar (powerbank) bu sorunu önemli ölçüde çözülebiliyor. En azından insanlar priz başında vakit kaybetmek zorunda kalmıyor. Fakat, benzer şekilde harici bataryaların da belirli aralıklarla doldurmak gerekiyor.

Akıllı telefonları şarj ederken zamandan kazanacağınız 6 farklı yöntemi sunuyoruz.
Akıllı telefonları şarj ederken zamandan kazanacağınız 6 farklı yöntemi sunuyoruz.

Telefonların tek şarjda daha uzun süre kullanılabilmesi için kablosuz bağlantıyı gerektiği zaman açma; güç tasarruf modunu aktif olarak kullanma ve benzer çok fazla yöntem var. Tekniklerin çok büyük bölümü gerçekten işe yarıyor; hatta sizin için bu görevleri üstlenen optimizasyon sağlayan mobil uygulamalar da var. Fakat işin bir de 'telefonları daha hızlı şarj etme' durumu var; burada ise devreye daha farklı yöntemler giriyor. İşte karşınızda Android akıllı telefonları daha hızlı şarj edebilmek için 6 yöntem.

  • Dipnot: İpuçlarının büyük kısmı iPhone'lar için de geçerli. Fakat benzer bir konu başlığıyla iPhone'ları tekrardan kaleme alacağız.

Daha hızlı şarj için gerekli adımlar kısaca 6 adımda toplanabilir. Şöyle ki:

  • Doğru kablo ve şarj cihazı
    Uçak modunu etkinleştirme
    Cihazı kapatma
    Güç tasarruf modunu aktif etme
    Açık uygulamaları kapatma
    Kullanımı sınırlandırma

Şimdi detaylandırmak gerekirse ilk adım doğru kablo ve şarj cihazını seçme.

Kullanımı sınırlandırma

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Evet; çoğu kişinin yanılgıya düştüğü noktalardan biri de şarj sırasında akıllı telefonları kullanmak. Telefonlar şarj olurken sürekli bir şekilde tüm servisler açıkken cihazı kullanmaya devam etmek şarj süresini uzatır. Dolayısıyla şarj esnasında cihazları bir süre de olsa kullanmamak daha hızlı şarj için etkili bir ipucu.
Kullanımı sınırlandırma Evet; çoğu kişinin yanılgıya düştüğü noktalardan biri de şarj sırasında akıllı telefonları kullanmak. Telefonlar şarj olurken sürekli bir şekilde tüm servisler açıkken cihazı kullanmaya devam etmek şarj süresini uzatır. Dolayısıyla şarj esnasında cihazları bir süre de olsa kullanmamak daha hızlı şarj için etkili bir ipucu.
Açık uygulamaları kapatma

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Batarya gücünü kullanan Bluetooth, GPS, Wi-Fi ya da NFC gibi özelliklerin tamamını kapatmakta yarar var. Ayrıca şarjı daha kısa sürede gerçekleştirmek için Google Play'den güncelleme ve yedekleme sistemlerini de pasif etmek ciddi katkı sağlıyor.
Açık uygulamaları kapatma Batarya gücünü kullanan Bluetooth, GPS, Wi-Fi ya da NFC gibi özelliklerin tamamını kapatmakta yarar var. Ayrıca şarjı daha kısa sürede gerçekleştirmek için Google Play'den güncelleme ve yedekleme sistemlerini de pasif etmek ciddi katkı sağlıyor.
Güç tasarruf modunu aktif etme

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Android'de kurulu olarak gelen güç tasarruf modu gayet başarılı. Bu sistemi Ayarlar > Pil > Pil Tasarrufu üzerinden kolayca aktif edebilmek mümkün. Telefonu şarj ederken bu modu aktif etmek zaman kazanmak için büyük katkı sağlıyor.
Güç tasarruf modunu aktif etme Android'de kurulu olarak gelen güç tasarruf modu gayet başarılı. Bu sistemi Ayarlar > Pil > Pil Tasarrufu üzerinden kolayca aktif edebilmek mümkün. Telefonu şarj ederken bu modu aktif etmek zaman kazanmak için büyük katkı sağlıyor.
Cihazı kapatma

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Telefonu tamamen kapatmak, uçak moduna geçirmekten çok daha hızlı şekilde şarj edilmesini sağlar. Dolayısıyla kullanıma ihtiyaç olmayan durumlarda telefonları tamamen kapatarak şarj etmekte yarar var.
Cihazı kapatma Telefonu tamamen kapatmak, uçak moduna geçirmekten çok daha hızlı şekilde şarj edilmesini sağlar. Dolayısıyla kullanıma ihtiyaç olmayan durumlarda telefonları tamamen kapatarak şarj etmekte yarar var.
Uçak modunu etkinleştirme

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Telefonun şarj durumdayken ne kadar az çalışırsa o kadar çabuk şarj olur. Uçak modu, cihazınızdaki tüm kablosuz bağlantı teknolojilerini askıya alır ve böylece telefonun yeteneklerini kısıtlayarak şarjı hızlandırır. Tabii uçak modu aktif edildiğinde telefonun aramalara ve mesajlara karşı duyarsız hale geleceğini de unutmamak gerekiyor. :)
Uçak modunu etkinleştirme Telefonun şarj durumdayken ne kadar az çalışırsa o kadar çabuk şarj olur. Uçak modu, cihazınızdaki tüm kablosuz bağlantı teknolojilerini askıya alır ve böylece telefonun yeteneklerini kısıtlayarak şarjı hızlandırır. Tabii uçak modu aktif edildiğinde telefonun aramalara ve mesajlara karşı duyarsız hale geleceğini de unutmamak gerekiyor. :)
Doğru kablo ve şarj cihazı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hem Android hem de iPhone'larda telefonları şarj ederken doğru kablo ve şarj cihazını kullanmak çok önemli. Küçük bir örnekle telefonu hızlı şekilde şarj etmek isteyen kişilerin bunun için dizüstü bilgisayar kullanmaları kötü bir fikir. USB 2.0 bağlantı noktası sadece 2.5 Watt güç verirken, USB 3.0'da bu rakam 4.5 Watt seviyesine çıkıyor. Dolayısıyla doğrudan elektrik prizi üzerinden telefonları şarj etmenin faydası çok büyük. Akıllı telefonların çok büyük bir bölümü hızlı şarj özelliğini destekliyor. Hangi telefonların hızlı şarjı desteklediğini öğrenmek için Qualcomm'un web sayfasındaki yonga setlerini kontrol etmek mümkün. MediaTek ya da Samsung üretimi yongalarla ilgili benzer detaylara ulaşmak isteyenler Google'dan küçük bir sorgulama yapabilir. Bir telefonun kutu içeriğinde gelen şarj cihazı ve kablonun o cihaz için en iyi ve hızlı şarj imkanı sağlamadığını aklınızdan çıkarmayın. Sonuç itibariyle Qualcomm'un Quick Charge 3.0 teknolojisi destekleyen ama Quick Charge 2.0 destekli adaptörle gelen LG G6 bunun en iyi örneklerinden biri.
Doğru kablo ve şarj cihazı Hem Android hem de iPhone'larda telefonları şarj ederken doğru kablo ve şarj cihazını kullanmak çok önemli. Küçük bir örnekle telefonu hızlı şekilde şarj etmek isteyen kişilerin bunun için dizüstü bilgisayar kullanmaları kötü bir fikir. USB 2.0 bağlantı noktası sadece 2.5 Watt güç verirken, USB 3.0'da bu rakam 4.5 Watt seviyesine çıkıyor. Dolayısıyla doğrudan elektrik prizi üzerinden telefonları şarj etmenin faydası çok büyük. Akıllı telefonların çok büyük bir bölümü hızlı şarj özelliğini destekliyor. Hangi telefonların hızlı şarjı desteklediğini öğrenmek için Qualcomm'un web sayfasındaki yonga setlerini kontrol etmek mümkün. MediaTek ya da Samsung üretimi yongalarla ilgili benzer detaylara ulaşmak isteyenler Google'dan küçük bir sorgulama yapabilir. Bir telefonun kutu içeriğinde gelen şarj cihazı ve kablonun o cihaz için en iyi ve hızlı şarj imkanı sağlamadığını aklınızdan çıkarmayın. Sonuç itibariyle Qualcomm'un Quick Charge 3.0 teknolojisi destekleyen ama Quick Charge 2.0 destekli adaptörle gelen LG G6 bunun en iyi örneklerinden biri.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >