Amazon'un yeni drone teslimat hizmeti uçuşa artık bir adım daha yakın

Amazon Prime Air
Amazon Prime Air

Amazon, çok uzun süredir üzerinde çalıştığı 'drone ile teslimat' konusunda alınan yeni izinlerle birlikte önemli bir aşama kaydetti.

Şirket, yine drone ile 30 km mesafeyi hızlıca uçup 5 pound altındaki paketlerin teslimatlarını bu şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Amazon, karayolları üzerinden erişilmesi zor bölgelerde 'drone ile teslimat' hizmetini başlatmaya hazırlanıyor. Şirket aslında epey uzun zamandır bunu gerçekleştirmek için çalışıyor.

Fakat teorik olarak teslimat işleminin sağlıklı şekilde yapılabiliyor oluşu aslında yeterli değil. Sürecin tam anlamıyla işleyebilmesi için birçok farklı izin gerekiyor.

Son olarak Federal Havacılık İdaresi, yakın zamanda Amazon Prime Air'e en yeni uçaklarını test etmek için özel bir sertifika verdi. Amazon yöneticisi Jeff Wilke ise hizmetin aylar içinde müşterilere erişeceği bilgisini paylaştı.

Amazon'un yeni Prime Air teslimat uçağı bu şekilde.
Amazon'un yeni Prime Air teslimat uçağı bu şekilde.

'Verimli, istikrarlı ve kararlı'

Aslında az önce de bahsettiğimiz gibi Amazon, müşterilerine insansız teslimat hizmeti geliştirmek için yıllardır çalışıyor. Tüketici bölümünün dünya çapındaki yöneticisi Wilke ise, şirketin mevcut dağıtım altyapısı sayesinde dağıtım servisinin hızla büyümesini beklediğini söylüyor.

Ayrıca Las Vegas'taki MARS Konferansı'nda konuşan Wilke, yeni insansız hava aracını verimli, istikrarlı ve güvenli olarak nitelendirdi.

Federal Havacılık İdaresi, geçtiğimiz yıllarda deneme uçuşları için Amazon uçaklarını onayladı. Ancak her yeni prototipin yeni bir sertifikaya ihtiyacı var.

Wilke'ye göre, Amazon'un en yeni uçağı ise 30 km'den daha az bir mesafede 15 kilometre hıza kadarulaşabilecek ve 5 pound altındaki paketleri teslim edebilecek. Şimdilik Amazon'un sertifikası ise yalnızca testleri kapsıyor.

Bir FAA sözcüsü, konuyla alakalı olarak şunları ifade ediyor:

    FAA, Amazon için MK27 insansız uçaklarını araştırma / geliştirme ve mürettebat eğitimi konusunda yetkili uçuş alanlarında çalıştırmasına izin veren Özel Uçuşa Elverişlilik Sertifikası verdi. Amazon Prime Air, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir paket teslimatı işlemi için uçak ağı kurmayı planlıyor. Bu sertifika bir yıl geçerlidir ve yenilemeye uygundur.

UPS ve Alphabet kanadı da dahil olmak üzere diğer birçok şirket teslimat uçağını test ediyor. Nisan ayı sonlarında, Wing'in uçağı, Virginia'daki müşterilerin evlerine paketleri bırakmak için FAA izni aldı.

UPS, bir insansız test programı için ABD UlaştırmaBakanlığı ile ortaklık yaptı. Üstelik Raleigh, Kuzey Carolina'daki WakeMed'e günlük tıbbi teslimat yapmak için uçak kullanıyor.

Yani aslında kargo taşımacılı boyut değiştiriyor. Önümüzdeki günlerde hem Amazon hem de diğer şirketler açısından nasıl ne gibi dönüşümler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >