Apple son altı ayda 20'den fazla şirket satın aldı ama sadece 6 tanesi biliniyor

Apple
Apple

● Apple CEO'su Tim Cook, geçtiğimiz altı ayda 20 ila 25 şirket satın aldıklarını CNBC'ye verdiği demeçte açıkladı.

● Bu hız aslında popüler teknoloji şirketinin her iki ya da üç haftada yeni bir şirket satın aldığını gösteriyor.

● Apple bu satın almaları özellikle gizlemese bile çok fazla satın alım olduğu için bazı şirketlerin ismi hiç duyulmuyor.

Apple, Google, Microsoft ve Amazongibi dev isimler birçok farklı alanda çalışan bolca şirket satın alıyor. Hatta son açıklamalar Apple'ın son altı ayda 20 ila 25 şirket aldığı yönünde. Fakat şirket CEO'su Tim Cook'a göre bu satın almaların çoğunu kimse bilmiyor.

gzt

Tim Cook açıkladı

Dün (6 Mayıs Pazartesi) CNBC'ye verdiği röportajda çeşitli açıklamalarda bulunan Cook, şirketin farklı yetenekler kazandığını söyledi. Apple'ın ortalama iki veya üç haftada yeni bir şirket satın aldığını da ifade etti. Muhtemelen satın alınan irili-ufaklı şirketler Apple'ın ufkunun genişleyerek farklı alanlara girmesini sağlıyor.

Aralık'ta satın alınan şirketlerden biri de Platoon. Fotoğraf: The Verge.
Aralık'ta satın alınan şirketlerden biri de Platoon. Fotoğraf: The Verge.

Adı geçmeyen çok fazla şirket var

Bu 20+ satın alma arasında Aralık'ta Apple çatısı altına giren Platoon'u da var. Bu, müzisyenlerle çalışmalarını üretmek ve dağıtmak için doğrudan çalışan epey dikkat çekici bir girişim. Ayrıca Mart'ta da daha önce duyulan

Stamplay adlı bir uygulama programlama-arayüz-geliştirme şirketi satın alındı.

Fakat bunlar ek olarak hesaba katılmayan ve aslında Apple satın almaları arasında adı bile geçmeyen çok fazla şirket var.

Apple'ın 952 milyar dolarlık piyasa değeri göz önüne alındığında şirketin yaptığı çoğu satın alma işlemi 'maddi olarak' hesaba katılamayacak kadar küçük. Bu da Apple'ın satın alma işlemleri hakkında herhangi bir bilgi vermeyeceği anlamına geliyor. Zaten öyle de oluyor.

Yakın tarihte satın alınan şirketlerden biri de LaserLike. Bu şirket temelde haberleri takip etmeyi kolaylaştıran yapay zekâ çalışmalarına odaklanıyor.
Yakın tarihte satın alınan şirketlerden biri de LaserLike. Bu şirket temelde haberleri takip etmeyi kolaylaştıran yapay zekâ çalışmalarına odaklanıyor.

İşte Kasım'dan bu yana Apple'ın satın aldığı şirketler:

Laserlike: Silikon Vadisi'ndeki bu şirket, makine öğrenmesi konusunda çalışmalar yapıyor.

Stamplay: API geliştirme şirketi Mart'ta satın alındı.

PullString: Şubat'ta satın alan şirket, ses uygulamaları oluşturuyor.

DataTiger:Bloomberg'in Şubat'ta duyurduğu bu satın almadaki şirket ise İngiltere'den bir dijital pazarlama girişimi.

Platoon: Müzik dağıtım girişimi geçtiğimiz yıl Aralık'ta satın alındı.

Silk Labs: Kasım'daki anlaşmaya göre yapay zekâ yazılımlarını tüketici cihazları için 'yeterince kullanılabilir' yapan bir şirket.

Apple'ın geçtiğimiz yıllardaki en büyük satın almaları 2014 ve 2017'de gerçekleşti. Bundan 5 yıl önce 3 milyar dolar karşılığında Beats'i satın alanApple, daha sonrasında ise 2017'de 400 milyon dolara Shazam'ı bünyesine kattı.