Apple'dan 'Macbook' yeniliği: 'Klavye değişecek'

MacBook'ların klavye alışkanlığı ortadan kalkıyor.

Apple'ın en başarılı ürünleri arasında değerlendirilen MacBook'larda sıklıkla eleştirilen donanımların başında klavyeler geliyor.

2015 yılında çıkan yeni MacBoook'larla birlikte gelen 'kelebek tipi' klavye tuşu teknolojisi eleştirilerin odağında yer aldı.

Apple hakkındaki güvenilir tahmin ve analizleriyle tanınan Ming-chi Kuo tarafından verilen bilgilere göre şirket, daha dayanıklı ve daha uzun tuşlara dönüş sağlayacak.

34 yıldır piyasadaki güçlü varlığını sürdüren Mac serisi, tarihin en özel bilgisayarlarından biri olarak kabul ediliyor. 24 Ocak 1984'te Apple CEO'su Steve Jobs tarafından tüm dünyaya tanıtılan tarihin ilk Mac bilgisayarı, birçok şeyi kısa sürede değiştirmeyi başardı. 8MHz işlemci ve 9 inç ekrana sahip bu bilgisayar, ayrıca 3.5 inç disket sürücü ve 128k belleğe sahipti. En önemli özelliği, grafik arayüzüydü. İki tane o zaman için devrimsel sayılabilecek uygulamaya da sahipti: MacPaint ve MacWrite kelime işlemcisi. 2,495 dolar fiyatında olan cihaz, 14 inç uzunluğunda ve 7.5Kg ağırlığındaydı, ama isteğe bağlı olan taşıma kasasına yerleştirildiğinde 10 kg'a çıkıyordu. Cihaz, Ridley Scott'ın ünlü 1.5 milyon dolarlık Super Bowl reklamıyla ortaya çıkmıştı.

Mac'in ilk versiyonuyla buluştuğumuz 1984 yılından bu yana farklı aşamalardan geçen onlarca farklı modelle karşılaştık. Mac serisi, tarihin en prestijli teknoloji ürünlerinden biri olarak değerlendirilme onuruna da bu süreçte ulaştı. Mac'in taşınabilir versiyonu konumundaki MacBook serisi de birçok farklı üstün özelliğiyle anılmaya devam ediyor. Onlarca başarılı ve yetkin özelliğe rağmen MacBook'ların da 'başarısız' bir parçası mevcut: Klavye.

Başarısız parça: MacBook klavyeleri!

Şirket 2015’te yeni MacBook'larıyla birlikte kelebek tipi bir mekanizma kullanan yeni klavye tuşu teknolojisini tanıtmıştı. Zamanla diğer ürünlerde de kullanılmaya başlanan tuş tipinin yeni bir çeşidi şu anda Apple’ın tüm dizüstü bilgisayarlarında kullanılıyor. İddialara göre, 4 yıldır bilfiil kullanılan MacBook klavyeleri, Apple tarafından kısa süre içerisinde değiştirilecek.

MacBook klavye tasarımları baştan sona değişecek. Boyut değişimi sonrası klavyelerin daha kullanışlı bir hale gelmesi bekleniyor.
MacBook klavye tasarımları baştan sona değişecek. Boyut değişimi sonrası klavyelerin daha kullanışlı bir hale gelmesi bekleniyor.

O dönemde Apple halihazırda var olan bu tuş teknolojisinin muazzam ölçüde geliştirildiğini ifade ediyordu. Şirkete göre yeni mekanizma tuşların daha sessiz ve küçük olmasını sağlıyordu. Bunun dışında küçük tuşlar dizüstü bilgisayarların daha ince tasarlanmasına yardım etti. Devam eden yıllar içerisinde yeni klavye çok kolay bozulabildiği için çokça eleştirilir hale geldi. Kullanıcılar bir toz zerresinin bile tuşları çalışmaz hale getirebildiğini ya da tuşların basıldığında takılı kaldığını bildirdiler. Apple hakkındaki güvenilir analizleriyle tanınan Ming-chi Kuo, Apple’ın yeni klavyelere geçeceğini ve bu klavyelerin daha dayanaklı ve uzun tuşlara geri dönerek makas-anahtar tipi tuşlar kullanacağını söylüyor.

MacBook'lar, dünyanın en başarılı bilgisayarları arasında değerlendiriliyor.
MacBook'lar, dünyanın en başarılı bilgisayarları arasında değerlendiriliyor.

Kuo'nun analizlerine göre yeni tasarlanan tuşlar, bu yıl içerisinde ilk kez bir MacBook Air modelinde karşımıza çıkacak ve önümüzdeki yıl MacBook Pro'da da kullanılmaya başlanacak. Kuo Apple internet sitesi 9to5mac’e dayanarak kelebek tipi tuşlardaki problemlerin yalnızca kullanıcıları etkilemediğini ve aynı zamanda aslında bu tuşların üretiminin de zor olduğunu ifade ediyor. Bu nedenle yeni tuşlar sadece kullanıcıların şikayetlerini çözmekle kalmayacak yeni bilgisayarların da daha ucuz olmasını sağlayacak. Apple mevcut klavyelerdeki sorunları çözmek için farklı tasarım ve malzemelerin kullanıldığı iyileştirmeleri çoktan denedi. Şirketin her seferinde sessizce sorunların üstesinden gelmiş olabileceğini öne sürdüğü mevcut tuş tipi toplamda 4 farklı nesil bilgisayar boyunca kullanıldı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >