Apple'ın yeni iPhone ve iPad'ler için planı ne?

Yeni iPhone
Yeni iPhone

Yeni yayınlanan Bloomberg raporu, yeni nesil iPhone ve iPad'ler için çeşitli ipuçları barındırıyor. Hem bu yıl hem de gelecek yıl tanıtılacak olan yeni ürünler hakkında detayları içeren bu rapor, iOS 13 konusunda da yenilikleri bir araya getiriyor.

Mark Gurman ve Debby Wu gibi iki önemli isim, Appleürünleri duyurulmadan önce önemli tahminlerde bulunuyor. Yıllardır sicilini bozmayan bu iki isim, kısa süre önce yayınladıkları raporda, 2020'de yeni iPhone ve iPad'lerin detaylarını açıklıyor.

Raporda, hem iPhone hem de iPad Pro'larda yeni nesil 3D kameraya yer verileceği belirtiliyor. Ortamı tarayacak olan kamera, TrueDepth kamerada olduğu gibi üç boyutlu modelleme oluşturacak. Üstelik arka kameralarda bunun için 15 metrelik bir menzili olacağından bahsediliyor. Ayrıca bu kamera derinlik algılayıcı sayesinde artırılmış gerçeklik uygulamalarını daha güçlü ve doğru hale getirecek.

Yeni nesil iPhone'larla alakalı en çok merak edilen detaylardan biri arka kamera. Telefonda üç arka kamera yer alabileceği söyleniyor. Yeni yayınlanan Bloomberg raporu da bunu destekliyor.
Yeni nesil iPhone'larla alakalı en çok merak edilen detaylardan biri arka kamera. Telefonda üç arka kamera yer alabileceği söyleniyor. Yeni yayınlanan Bloomberg raporu da bunu destekliyor.

2019 iPhone ve iPad'ler nasıl olacak?

Bu yılın sonlarına doğru tanıtılacak olan yeni modellerin iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR'dan daha yüksek performans olacağından bahsediliyor. Ancak donanım tarafında arada uçurum olmayacağından bahsediliyor. Ayrıca, ürünlerin donanım güncellemelerinin yanı sıra yazılım tarafında da önemli yenilikler içereceği konuşuluyor.

Apple A12'ye oranla daha daha yüksek performans sergileyecek olan yonga, kamera tarafında da önemli atılımlar yapacak gibi görünüyor. Hatta arkada üçüncü bir kamera yer alacağı söyleniyor. Yani Apple'ın bu sene ilk kez üç arka kameralı iPhone modelini duyuracağından bahsediliyor.

Bu üç kamera daha iyi yakınlaştırma özellikleri; daha geniş bir görüş alanı ve daha yüksek çözünürlük sağlar. Üç arka kamera muhtemelen Apple'ın görüntü işleme teknolojisinde büyük rol oynayacak. Her üç modelin de Face ID desteği sunacağı da söyleniyor.

En önemli durumlardan biri de USB-C bağlantı noktası. iPhone'lar için uzun süredir beklenen bu hamle aslında iPad Pro'larda gerçeğe dönüştü. Yani ilerleyen yıllarda iPhone'larda da USB-C yer alması kuvvetle muhtemel.

Gurman ve Wu, iPad tarafına geçildiğinde ise Pro olmayan yeni bir iPad ile aileye devam edileceğinden bahsediyor. 10 inç ekran ve daha hızlı bir işlemci artık bilinen detaylar. Yani aslında bunları söyleyen ilk rapor değil. Ancak ilginç kısımlardan biri iPad mini'nin güncellenecek olması. iPad mini'nin yaklaşık 4 yıldır yeni modeli çıkmıyor. Dolayısıyla 2020'de tabletin ufakboyutluversiyonunun çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

iOS 13 ile birlikte sistemsel bir karanlık mod özelliğinin sunulması söz konusu. Böylece uygulamalara ek olarak işletim sisteminin kullanıcı arayüzü de tamamen karartılabilecek.
iOS 13 ile birlikte sistemsel bir karanlık mod özelliğinin sunulması söz konusu. Böylece uygulamalara ek olarak işletim sisteminin kullanıcı arayüzü de tamamen karartılabilecek.

iOS 13 neler getirecek?

Bir de iPhone, iPad ve iPod'lara güç veren Apple yazılımı var tabii. Apple, iOS 12'yi kararlılık, performans ve hata düzeltmelerine odaklanan bir güncelleme olarak yayınladı. iOS 12'nin dağıtımından bu yana endişe verici birkaç yeni hata keşfedilse de genel olarak hedeflerin tutturulduğu bir gerçek. Ancak pen çok iddialı yeni özellik eklenmedi. Bunun için iOS 13 bekleniyor.

Bloomberg'in kaynaklarına göre, iOS 13 ile ana ekrana uzun süredir arzu edilen bir yenileme sunacak. Yeni mobil işletim sisteminde ana ekranda araç çubuklarına yer verilebilir.

Apple iOS 13'te MacOS Mojave benzeri karanlık mod düzenlemeleri de yapmayı planlıyor. iOS 13 ve yeni iPhone'lar da üç saniye yerine altı saniye sürecek olan güncellenmiş bir Live Photo desteği kazanacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >