Avrupa Birliği, Google için harekete geçti

Google, Avrupa Birliği'nin yoğun baskısıyla mücadele etmeye çalışıyor.

Teknoloji devi Google, ciddi bir sıkıntının içine düşmüş olabilir. Avrupa Birliği’nin soruşturma başlattığı şirket, yeteri kadar delil bulunması halinde, mahkemelik olacak. Süreç, Google avukatları tarafından devralındı…

Bir süredir Avrupa Birliği’nin gözetimi altında bulunan Google’ın gerçekleştirdiği her hamle adım adım izleniyor. ‘Tekelleşme’ konusundaki net tavrını ve halihazırda yürürlükte olan yasaları önemseyen Birlik, Google’ın birçok farklı noktada yasaları ihlal ettiğini düşünüyor. Şimdiki soruşturmaya bakıldığında, Google için bu ihlalleri yaptığına dair yeni kanıtlar arandığı da net olarak ortada.

Geçtiğimiz 17 aylık süreçte Google, pek çok dava nedeniyle 8.76 milyar Euro seviyesinde bir ceza ödemeye mahkum edilmişti. Bu para cezalarının temel nedenlerinden biri de yine bir Google ürünü olan Android üzerinde Google Chrome kullanma baskısı oluşturulması ve direkt olarak Google Chrome yüklü Android cihazları denebilir.

Avrupa Birliği, birçok farklı konu özelinde teknoloji devlerini sıkıştırmaya devam ediyor.
Avrupa Birliği, birçok farklı konu özelinde teknoloji devlerini sıkıştırmaya devam ediyor.

Reklamlar ile kullanıcılardan bilgi çalınıyor olabilir

Android-Google Chrome ilişkisiyle başı ağrıyan Google’ın şimdiki soruşturma konusu ise AdSense reklam hizmetleri üzerine. Ortaya konan anketlere göre kullanıcıların büyük bir bölümü Google’ın arama yapılırken nasıl bir algoritma kullandığını keşfetmek istiyor. Arama motorunun hemen yanında reklamları kullanırken kullanıcılardan ne gibi bilgiler aldığı konusunda da bilgi sahibi olmadığımız durum, birçok kişi için görünür oldu denilebilir.

Sundar Pichai, peş peşe gelen Google skandalları sonrası 'Yeni Mark Zuckerberg' olarak gösteriliyor.
Sundar Pichai, peş peşe gelen Google skandalları sonrası 'Yeni Mark Zuckerberg' olarak gösteriliyor.

Yeni Facebook mu olacak?

Özellikle, Google AdSense’in reklam sistemi konusunda kullanıcıların ‘çok az’ bilgilendirilmesi, Google’ın kullanıcılardan büyük oranda bilgi çaldığı düşüncesini ortaya çıkarıyor. Google’ın teknoloji dünyasının yeni Facebook’u olup olmayacağını zaman gösterecek…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >