Barış Pınarı, siber saldırıları tetikledi: 'Ne yapmalıyız?'

Siber saldırılar arttı.

● Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki terör hedefleri için başlattığı Barış Pınarı Harekatı, tüm hızıyla devam ediyor.

● Türkiye'nin güvenli koridor oluşturmak için başlattığı harekat, farklı odakları da harekete geçirdi. Siber saldırılar yoğunlaştı.

● Operasyonun başlamasından bir gün önce 'en çok saldırılan ülkeler sıralamasında' 21. sırada bulunan Türkiye, an itibariyle 16. sıraya yükseldi.

● Siber saldırıları anlık olarak gösteren Kaspersky haritasına göre Türkiye'nin doğu illeri başta olmak üzere çok sayıda şehrine siber saldırılar yoğunlaştı.

Türkiye'nin bugün itibariyle başlattığı, sınır ötesinde bulunan terör kamplarını hedef alan ve güvenli bir koridor oluşturmayı hedefleyen harekatı Barış Pınarı, son sürat devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dört koldan ve yetkin birliklerle gerçekleştirdiği operasyonlar sonuçlarını vermeye başlamışken Türkiye genelinde 'farklı bir saldırı' da yürürlüğe kondu. Türkiye'nin dört bir tarafında siber saldırılar gözle görülür biçimde arttı.

Barış Pınarı Harekatı, kara operasyonlarının da başlamasıyla son sürat devam ediyor.
Barış Pınarı Harekatı, kara operasyonlarının da başlamasıyla son sürat devam ediyor.

Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı internet ortamından ve sosyal medya üzerinden canlı yayınla takip etmesini istemeyen internet korsanları, ülkenin dört bir yanında siber saldırılar düzenlemeye başladı. Dünyanın en büyük 'antivirüs' ve internet güvenliği şirketleri arasında gösterilen Kaspersky'nin yayınladığı 'siber saldırı haritası' durumu grafik halinde görünür kılmaya yetiyor.

Kaspersky'nin siber saldırı haritası. Türkiye, en çok saldırılan 16. ülke konumunda.
Kaspersky'nin siber saldırı haritası. Türkiye, en çok saldırılan 16. ülke konumunda.

8 Ekim 2019 günü, Barış Pınarı Harekatı başlamamışken dünya genelinde siber saldırıya en çok uğrayan ülkeler arasında 21. sırada yer alan Türkiye, operasyonun başladığı andan itibaren kademeli biçimde yükselerek 16. sıraya kadar çıktı. Ülkenin tüm bölgelerinde, özellikle doğu illeri ve Ankara, İstanbul gibi metropollerde başlayan siber saldırılar, internet üzerindeki verileri ve rahat iletişimi hedefliyor.

Kaspersky'nin anlık 'siber saldırı' haritasına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Siber saldırıdan korunmak için bireysel olarak neler yapabiliriz?

Siber saldırılardan korunabilmek için bireysel olarak uygulanabilecek önlemler ve çeşitli tedbir paketleri mevcut.

İnternet korsanları, operasyon süresince Türkiye'deki çeşitli noktalara siber saldırılar düzenliyor.
İnternet korsanları, operasyon süresince Türkiye'deki çeşitli noktalara siber saldırılar düzenliyor.

Birkaç adımda gerçekleştirilebilecek olan bu tedbirler, sizi ciddi tehlikelerden koruyabilir.

  • 1. Bilgisayar ve akıllı telefonlar gibi internet erişimi olan diğer aygıtlara fiziksel erişime dikkat edin. Kameranız ve mikrofonunuz internet korsanları için öncelikli hedef konumunda olacaktır.
  • 2. Bilgisayardan uzaklaştığınızda her zaman bilgisayar programlarındaki oturumunuzu kapatın ve parolalı bir ekran koruyucu kullanın. Aynı durum cep telefonları için de geçerli.
  • 3. İyi parola yönetimi ve güvenliği konusunda alıştırma yapın. Parolalarınızı hiçbir zaman başkalarıyla paylaşmayın. Ayrıca parolalarınızı sık sık değiştirmeyi unutmayın! Bu gerçekten önemli.
  • 4. Adınızı ve aile bireylerinizin adını aratarak internette sizinle ve çocuklarınızla ilgili ne tür bilgiler bulunduğuna bakın. Sosyal ağları da aramak konusunda çekingen olmayın
  • 5. Katılmayı planladığınız etkinlikleri gösteren çevrimiçi takvimleri ve seyahat programlarını sosyal ağınızda olsa bile silin veya özel hale getirin. Bu bilgiler bir takipçinin ne zaman nerede olmayı planladığınızı öğrenmesine neden olabilir.
  • 6. Güvendiğiniz kişilerin dışındakiler ile çevrimiçi paylaşımınızı sınırlamak için tüm çevrimiçi hesaplarınızda gizlilik ayarlarını kullanın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >