Bilim ve sanat birleşti: Beethoven’ın eserini yapay zeka tamamlayacak

Beethoven'in hayattayken tamamlayamadığı eseri 10. Senfoni, yapay zeka tarafından tamamlanacak
Beethoven'in hayattayken tamamlayamadığı eseri 10. Senfoni, yapay zeka tarafından tamamlanacak

Klasik müziğin dehası Ludwig van Beethoven'in hayattayken tamamlayamadığı eseri 10. Senfoni, doğumunun 250. yılı olan 2020'de yapay zeka teknolojisi kullanılarak tamamlanacak.

Klasik müziğin en büyük bestecilerinden Alman Ludwig van Beethoven’ın 10. Senfonisi için büyük bir ekip kuruldu. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’un haberine göre müzikologlar, besteciler, bilgisayar bilimleri uzmanları ve piyanist Robert Levin’den oluşan ekip, senfoniyi tamamlamak için kolları sıvadı. Eser, 2020’de 250’inci yaşı kutlanacak olan Beethoven’ın doğduğu kent olan Bonn’da, Beethoven Orkestrası tarafından 28 Nisan’da seslendirilecek.

"Algoritma Beethoven’ın dünyasını keşfetmeye çıktı"

1770’de doğan Beethoven, 10. Senfoni üzerine çalışırken 1827’de hayatını kaybetti. Ardında senfoni ile ilgili bazı notlar ve taslaklar bıraktı. Yapay zeka, Beethoven’ın diğer eserlerinden hazırlanan algoritmaya göre esere katkı sunacak. Projenin koordinasyonunu üstlenen Karajan Enstitüsü Müdürü Matthias Röder, algoritmanın öngörülemez veriler sunduğunu belirterek, “O adeta, Beethoven’ın dünyasını keşfetmeye çıkmış olan bir çocuk” dedi.

Yapay zeka daha önceden de kullanılmıştı

  • Daha önce Çinli teknoloji devi Huawei’nin bir projesi kapsamında, Avusturyalı besteci Franz Schubert’in (1797-1828) yarım kalan 8. Senfonisi yapay zeka tarafından tamamlanmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >