Çaresiz hastalık kalmayacak: Bilim insanlarından bozuk genleri tedavi edebilecek keşif

Bilim insanları beyinde, kalpte ve karaciğerde bulunan, hasarlı ve bölünmeyen hücreleri onarabilecek yeni bir teknoloji geliştirdiler.

Uluslararası bir araştırma ekibinin yaptığı ve bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, yeni bir DNA düzenleme yöntemi ile beyindeki bozuk genler tedavi edilebilecek. Böylece beynin yaşlanması ertelenebilecek ve çaresi olmayan hastalıklar tedavi edilebilecek.

Çalışma genetik biliminin kutsal kasesi olarak nitelendiriliyor. Daha önce, farelerin körlüklerini tedavi etmek için kullanılıyordu. Fareleri kör eden durumlar insanları da etkiliyordu ancak göz, kalp, karaciğer ve beyin DNA'larına müdahale edilemiyordu. Geliştirilen yeni teknik ile DNA'lara müdahale edilerek yapılarında değişiklik yapılabilecek ve çaresiz hastalıklar için yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilecek.

Çaresi olmayan beyin ve kalp hastalıklarına umut olacak
Araştırma ekibinden Profesör Juan Carlos Izpisua Belmonte yaptığı açıklamada; "Keşfedilen teknoloji sayesinde çok heyecanlıyız, çünkü daha önce yapılamayan bir şey. Bu keşfin olası uygulamaları, yaşlanma süreciyle ilişkili engellerdir” dedi.

Yetişkin bir vücuda sahip bir insanda dokularda bulunan çoğu hücre bölünemez. Bu durum da bilim insanlarının DNA üzerinde değişiklikler yapmasını neredeyse imkanız kılar. Ancak bu teknolojiyle birlikte, artık DNA istenildiği gibi bölünebilir ve değiştirilemeyen hücrelere girilebilir. Belmonte şöyle devam etti: “Artık bölünmeyen hücrelerin DNA'sını değiştirip, bozuk genleri beyinde, kalpte ve karaciğerde düzeltmemize izin veren bir teknolojiye sahibiz. İlk defa daha önce yapamadığımız, yani heyecan verici olan hastalıkları iyileştirmeyi hayal edebiliyoruz."



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >