Dahi lise öğrencisi robot geliştirdi: 'Tashimasu'

Tashimasu'yla ödül kazanan Ahmet Akif Kaya, objektiflere poz vermeyi de ihmal etmedi.
Tashimasu'yla ödül kazanan Ahmet Akif Kaya, objektiflere poz vermeyi de ihmal etmedi.

'As bayrakları!' dedirten haberler görmeye devam ediyoruz. Kocaeli'nin İzmit ilçesinden Ahmet Akif de adını 'Tashimasu' koyduğu yetenekli robotuyla ilgi çekti ve 386 robotun katıldığı yarışmada birinci olmayı başardı.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde lise öğrencisi Ahmet Akif Kaya, cep telefonundan verilen sesli komutla komutu veren kişiyi bulup içecek servis eden bir robot tasarladı. Tasarladığı robotla 10 ülkeden 386 proje arasında birincilik ödülüne layık görülen Kaya,hedefinin yazılım alanında iyi bir mühendis olabilmek olduğunu söyledi.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan Kocaeli Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Ahmet Akif Kaya, okul laboratuvarında internetten yaptığı araştırmalar sonrasında başlayan merakla telefondan verdiği sesli talimatlar doğrultusunda çalışan bir robot tasarladı.

Başarılı öğrenci, ödülünü böyle teslim aldı.
Başarılı öğrenci, ödülünü böyle teslim aldı.

Yaklaşık 3 yıl boyunca çalışmalarını sürdüren Kaya, bilgisayar öğretmeni ve rehber öğretmenin yardımı, marangoz ile demir ustalarının desteğiyle Tashimasu adını verdiği robotu hayata geçirdi. Telefonlarda bulunan sesli asistan sistemleriyle kontrol edilen robot, aldığı sesli talimat sonrasında talimatı veren kişiyi bularak içerisine yerleştirilen içeceği servis ediyor.

Genç dahi Ahmet Akif, öğrencilik hayatını da başarılı biçimde sürdürüyor.
Genç dahi Ahmet Akif, öğrencilik hayatını da başarılı biçimde sürdürüyor.

'Türkiye'yi uluslararası alanda temsil etmek istiyoruz'

Kamera yardımı ile içecek servisi yapacağı kişiyi bulan robotla 3 yarışmaya katılan ve dereceye giren Ahmet Akif, son olarak Ekim ayında 10 ülkeden 386 projenin yarıştığı INSPO 2018 yarışmasında mühendislik kategorisinde 1. oldu. Kendi imkanları ile tasarladığı robotu geliştirmeyi hedeflediğini söyleyen Kaya, ileride hayata geçireceği projelerle Türkiye’yi uluslararası alanda temsil etmeyi hedeflediğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >