Elazığ'dan ABD ve Suudi Arabistan'a nanoteknoloji ihraç edildi

Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun ürettiği sistem, dünya standartlarında bir performans vadediyor.
Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun ürettiği sistem, dünya standartlarında bir performans vadediyor.

Fırat Teknokent bünyesinde Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun ithal cihazlara alternatif ürettiği yerli elektrospin cihazı, ABD ve Suudi Arabistan'a ihraç edildi.

Elazığ'da Fırat Teknokent bünyesinde Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun üretimini yaptığı elektrospin cihazı, ABD ve ve Suudi Arabistan'a ihraç edildi.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Fakültesi Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, yaptığı açıklamada, elektronik, tıp ve savunma sanayi gibi birçok endüstriyel alanda çığır açan nanoteknolojinin başta ABD, Çin, Japonya, Almanya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerdeki bilimsel araştırmalarda öncelikli alan olduğunu belirtti.

Bu ülkelerin nanoteknolojiye yıllık 1 milyar doların üzerinde kaynak ayırdıklarını aktaran Yakuphanoğlu, Türkiye'deki üniversiteler ile Ar-Ge merkezlerinin nanoteknolojiyle ilgili bilimsel çalışmalarda elektrospin cihazına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Cihaz, sistemli bir biçimde, hız ve ses zaafı yaşamaksızın çalışabiliyor.
Cihaz, sistemli bir biçimde, hız ve ses zaafı yaşamaksızın çalışabiliyor.

Bir yıl araştırma yaptı

Söz konusu cihazın yurt dışından yüksek maliyetlerle satın alındığını, alınan cihazların da ihtiyacı tam karşılayamadığını dile getiren Yakuphanoğlu, şöyle konuştu:

  • "İthalatın önüne geçebilmek için nanoteknoloji uygulamalarında kullanılabilecek yerli cihazları üretmeye karar verdim. Bir yıl süren araştırmanın ve altyapı hazırlığının ardından ithal cihazlara oranla daha üstün özellikteki yerli elektrospin cihazını geçen yıl itibarıyla ürettik. Türk bilim insanlarının istedikten sonra üretemeyeceği bir teknoloji yoktur, yeter ki bunun için azim gösterelim."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >