Elon Musk 'beynimizin' peşinde: 'Hack'leme planlarını açıkladı'

Elon Musk.
Elon Musk.

Elektrikli otomobil ve uzay konusundaki çalışmalarına 'insan beynini' de ekleyen Elon Musk, yapay zeka yoluyla beyne hükmetmeyi hedeflediğini açıkladı.

İnsan beynini bilgisayar arayüzüne bağlamanın yollarını aramak için Elon Musk tarafından kurulan NeuraLink isimli şirketle gerçekleştirilen çalışmalar, ABD'de resmen başladı.

İşlem, NeuraLink tarafından geliştirilen bir cihazla gerçekleştirilecek. Cihaz, saç telinden daha ince ve esnek iplere bağlı 3.000'den fazla elektrot içeren bir çubuktan oluşuyor.

Dünyanın 'en ilgi çekici' teknoloji figürleri arasında değerlendirilen ve gerçekleştirdiği her hamle, üzerinde çalıştığı her konuyla dikkati çekmeyi başaran Elon Musk, teknoloji dünyasının tam ortasındaki güçlü varlığını sürdürüyor. Tesla ve SpaceX ile başardıkları bir yana, iş insanlarının çalışma yönergelerini de baştan aşağı değiştirmeyi başaran Musk, 'yenilikten korkmamak' ve 'yeniliğe direnmemek' gibi çok özel iki farklı yaklaşımı teknoloji dünyasında gelenek haline getirmek üzere.

Tesla, dünyanın en güçlü elektrikli otomobil üreticilerinden biri konumunda yer alıyor.
Tesla, dünyanın en güçlü elektrikli otomobil üreticilerinden biri konumunda yer alıyor.

Elon Musk tarafından açılan ve Jeff Bezos'un da dahil olmasıyla bambaşka bir noktaya sürüklenen uzay çalışmaları, Musk'ın 'Mars planlarıyla' birleşince güçlü bir etkileşim ağına sahip duruma geldi. Elon Musk SpaceX ile, Jeff Bezos ise BlueOrigin ile uzay çalışmalarını hızlandırırken ikilinin birbirini de tetikleyen çalışmaları bilim ve teknoloji dünyasının kârı olarak nitelendiriliyor.

SpaceX, Elon Musk'ın ufkunu ve 'idealistliğini' ortaya koyan en net örnek konumunda.
SpaceX, Elon Musk'ın ufkunu ve 'idealistliğini' ortaya koyan en net örnek konumunda.

Teknoloji dahisi Elon Musk son olarak, insan beynini bilgisayar arayüzüne bağlamanın yollarını aradığını ifade eden bir açıklama yaptı. Bu çalışmalar için kurulan NeuraLink isimli şirket, geliştirdiği cihazı insan beyninde deneyebilmek için ABD'de görev yapan düzenleyicilere başvurdu. Musk’ın söylediğine göre sistem, daha önce beyniyle bilgisayarı kontrol edebilen bir maymun üzerinde denendi. Şirket, odak noktasını şiddetli nörolojik hastalıklara sahip hastalara kaydırmak istediğini söylüyor.

Yapay zekayla birleşme söz konusu

NeuraLink tarafından geliştirilen cihaz, saç telinden bile daha ince ve esnek ipliklere bağlı 3 binden fazla elektrot barındıran oldukça minimal bir çubuktan oluşuyor. NeuraLink'in cihazı, yaklaşık 1000 nöronun aktivitesini yorumlayabiliyor. Şirkete göre bu sistemin en önemli avantajı, beynin belli bölgelerini hedef almak için kullanılabiliyor oluşu. Bu sayede cerrahi işlemler daha güvenli bir biçimde gerçekleştirilebiliyor.

Elon Musk, NeuraLink ile 'beyinlere' ulaşmak istediğini ifade ediyor. Görüntüler, NeuraLink'in ilk tanıtım toplantısından.
Elon Musk, NeuraLink ile 'beyinlere' ulaşmak istediğini ifade ediyor. Görüntüler, NeuraLink'in ilk tanıtım toplantısından.

NeuraLink, sistemin beyin aktivitesini hangi yolla aktardığını veya cihazın beyin hücrelerini nasıl uyardığını ise henüz açıklamadı. Musk, konuya ilişkin düzenlediği sunum esnasında, 'Tabii ki hemen insanların beynini ele geçirebilecek sinirsel bir bağcık elde edemeyeceğiz. Süreç uzun olacak. Ancak bunu tercih eden insanların eninde sonunda yapay zekayla birleşmeleri mümkün.' sözlerine yer verdi.

Şirkete takviyeler yapılacak

Musk’ın yapay zekayla ortak bir yaşam formuna dönüşebileceğimiz iması, akıllara Yuval Noah Harari’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmayı getiriyor. Geçmişte yapay zekanın insan ırkını yok edebileceğini öne süren Elon Musk, "En ılımlı yapay zeka senaryosunda bile insanlar geride kalacak. Bant genişliği yüksek makine arayüzü sayesinde yapay zekayla birleşme ihtimalimiz olabilir. Beyni bir arayüze bağlamak, beyinde yeni bir ‘süperzeka’ katmanı oluşturabilir.” dedi.

NASA'nın en özel çalışmalarında bulunan ekip üyeleri de NeuraLink bünyesine katıldı. Bu fazlasıyla 'sağlıksız' kutlamada NeuraLink ekibine katılan Krittika D’Silva da yer alıyor.
NASA'nın en özel çalışmalarında bulunan ekip üyeleri de NeuraLink bünyesine katıldı. Bu fazlasıyla 'sağlıksız' kutlamada NeuraLink ekibine katılan Krittika D’Silva da yer alıyor.

Etkinliğin soru-cevap kısmında Musk, NeuraLink’in cihazının maymunlarda test edildiğini, hayvanın beyni vasıtasıyla bilgisayarı kontrol edebildiğini söyledi. Şirketin bir sonraki hedefi; ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay aldıktan sonra cihazı insanlarda test etmeye başlamak. Elon Musk, şu anda 100 kadar çalışanı olan şirkete yeni bilimciler almak istediğini de belirtti.

NASA’da yapay zeka uzmanı olarak çalışan ve Musk’ın etkinliğine katılan Krittika D’Silva “NeuraLink’in bahsettiği planlar, teknik ve etik zorlukları aşmak için uzun yıllar çalışmayı gerektiriyor. Ancak bu teknoloji, epilepsi ve Parkinson hastalığı gibi bazı ciddi hastalıkları dindirmek anlamında büyük bir adım olabilir.” dedi.

'Elon Musk sınırların ötesine geçmek istiyor!'

NeuraLink, sinir tabanlı arayüz geliştiren şirketlerden yalnızca biri. Teknoloji girişimcisi Bryan Johnson tarafından kurulan Kernel adlı şirket de ‘insanın kavrama gücünü kökten iyileştirip genişletecek’ şeyler geliştirmeye çalışıyor. Elon Musk’ın girişimlerinin çoğu, günümüzde mümkün olan şeylerin sınırlarını zorlamaya çalışıyor. Mesela, SpaceX şirketi Mars’a seyahatler düzenlemek için çalışırken Boring Company adlı şirketi Los Angeles’ta tüneller inşa ediyor. Hyperloop projesi ise seyahat tecrübesini yeniden inşa etmek için çalışıyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >