En düşük 'yaralanma oranına' sahip otomobil: Tesla Model 3!

Tesla Model 3
Tesla Model 3

ABD merkezli Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi'nin yaptığı testler neticesinde Tesla Model 3, 'yaralanma ihtimali' en düşük otomobil seçildi. Model 3'ün başarısı, gerçekleştirilen çarpışma testleri, alınan puanlar ve diğer detayların tamamı haberimizde:

Euro NCAP başta olmak üzere birçok bağımsız kuruluş (NCAP ve ANCAP) motorlu taşıtların güvenlik seviyelerini ölçmek için testler yapıyor. Araçları farklı açılardan çarpışmatestleriyle zorlayan şirketler, elde edilen verilerle zaman içinde 'trafik güvenliği' açısından önemli raporlar ortaya çıkarıyor. Bu kapsamda ABD merkezli Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi'nin gerçekleştirdiği testlerin de önemi büyük. Kısa adı NHTSA olarak geçen bu devlet kurumu, son olarak gerçekleştirdiği testlerle Tesla Model 3'ün en güvenli otomobillerden biri olduğunu söylüyor.

NHTSA tarafından gerçekleştirilen testlerde yaralanma oranının en düşük olduğu otomobillerin ilk üç sırasında Model 3, Model S ve Model X geliyor.
NHTSA tarafından gerçekleştirilen testlerde yaralanma oranının en düşük olduğu otomobillerin ilk üç sırasında Model 3, Model S ve Model X geliyor.

Güvenlik testlerinden 5 yıldız aldı

Şu ana kadar yüzlerce farklı aracı test eden NHTSA, bu yeni nesil elektrikli aracı 'yaralanma ihtimali' testlerinde listenin en başında tutuyor. Elbette bunun da çeşitli sebepleri var. Geçtiğimiz dönemlerde tüm güvenlik testlerinden 5 yıldızla ayrılmayı başaran Tesla Model 3, az önce de bahsettiğimiz içinde bulunan sürücü ve yolcuların 'yaralanma ihtimali' göz önüne alındığında tercih edilebilecek en güvenli seçeneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu kurum tarafından daha önce yapılan güvenlik testlerinden 5 yıldızla ayrılan çok fazla model var. Hatta konuyla alakalı olarak Elon Musk, yeni testlerin beklenmesi gerektiğini ve Model 3'ün asıl farkını tam olarak bu noktada kendisini göstereceğini ifade etmişti. Testler sonucunda görüyoruz ki öyle de oldu.

Testler nasıl gerçekleşiyor?

NHTSA'dan tüm bu testlerin sonuçlarını alan Tesla, blog yazısında detayları paylaştı. Blog yazısının bir bölümü şu şekilde:

  • NHTSA Model 3 uzun menzilli arkadaş itişli sürüşü yeni araç değerlendirme programı dahilinde birçok farklı testten geçti. Bu testler aslında araçtaki yolcuların önden, yandan veya takla atmaya sebep olan çarpışmalarda takla atma ihtimalini baz alıyor. Elbette bununla birlikte Model 3 yolcularının yaşama ihtimali göz önünde bulunduruluyor.

Yani bu blog yazısından da küçük bir değerlendirme yapıldığında testlerde benzer araçlara oranla Model 3 içindeki şoför ve yolcuların yaralanma ihtimallerinin düşük olduğu anlaşılıyor.

Tesla Model 3, dar mesafeli çarpışmalarda enerji emici diyagonal huzme yapısı sayesinde çarpışmanın etkisini azaltıyor.
Tesla Model 3, dar mesafeli çarpışmalarda enerji emici diyagonal huzme yapısı sayesinde çarpışmanın etkisini azaltıyor.

Tesla'nın diğer otomobillerinde durum ne?

Evet; şimdi gelelim Tesla'nın diğer otomobillerindeki duruma. NHTSA daha önce Tesla'nın Model S ve Model X'ini de benzer yöntemlerle kapsamlı testlerden geçirdi. Ancak bunlar arasında en yüksek puanı Model 3 topladı. Merak edilen en önemli ayrıntılardan biri elbette Model 3'ün diğer otomobillerden farkı. Yani Model 3, Model S ya da Model X'e karşı nasıl bu kadar başarılı?

Bu sorunun cevabı ise yine blog yazısında gizli. Şöyle ki:

  • Tesla Model 3'te yüzde 50-50'ye yakın ağırlık dağılımının yanı sıra düşük kutupsal eylemsizlik döngüsüne sahip. Yani aracın en ağır bileşenleri kütle çekim merkezine en yakın noktalarda. Yani aslında aracın en ağır birimi batarya ve bu da merkezde yer alıyor. Bu yöntem sayesinde aracın genel çevikliği ve yol tutuşu üst seviyeye çıktığı gibi dönüş kaynaklı kinetik enerji de azalarak denge artırılmış oluyor.

Model 3, şu ana kadar gerçekleştirilen testlerden %6 yaralanmayla oranıyla çıkan ilk araç. Bu da aslında başarısını ortaya çıkaran net rakamlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >