En üst düzey güvenlikli elektrikli otomobil belli oldu: Audi E-Tron!

Audi E-Tron
Audi E-Tron

● Audi E-Tron, Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) tarafından test edilen otomobiller arasında zirveye çıktı. Yani şu anda en güvenli elektrikli otomobil Audi E-Tron!

● IHSS, yapılan testlerde Euro NCAP'te olduğu gibi önden arkadan sağdan ve soldan çarpma haricinde yaya ve yolcu güvenliğini de kapsamlı şekilde analiz edip puanları bu doğrultuda paylaşıyor.

Audi'nin tamamen elektrikli ilk otomobili olan E-Tron, Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) tarafından en güvenli elektrikli otomobil seçildi.Tesla Model S ya da Chevy Bolt gibi araçları hemen her testte geride bırakan bu araç kendi alanında şu an zirvede.

E-Tron, 'iyi' derecelendirme kazanan tek elektrikli otomobil değil elbette. Ancak 'Çarpışma Etkisi' kategorisinde en iyi sonuca erişenlerden biri. Ayrıca Pre Sense Front, yani otomobil acil durum fren sistemiyle saatte 25 mil testinde bir çarpışmadan kaçınmak için epey iyi sonuç verdiği de bu test sonuçlarında görülmüş.

Model 3, henüz IIHS tarafından tam olarak test edilmiş değil. Ancak yakın zamanda Model 3'ün de teste dahil olacağı söyleniyor. Bu arada IIHS ayrıca Model X'i de henüz test etmedi. Benzer şekilde yakın zamanda bu otomobil için de test sürecinin gerçekleşmesi bekleniyor.

IIHS testleri, aynıEuroNCAP'lerde olduğu gibi aslında araçları birçokfarklıteste sokuyor. Bunlar arasında sürücü ve yolcu güvenliği ilk sırada yer alıyor. Ancak sağdan soldan önden ya da arkadan çarpışma testleri de benzer şekilde epey puan toplamasına sebep oluyor.

Audi E-Tron'un özellikleri neler?

Audi E-Tron'un öncelikle motorundan bahsetmek gerekiyor. Çiftelektrikli motorun yer aldığı SUV tipi bu araç spor otomobillerdekine benzer bir ilk hareket performansına sahip. Özellikle dört tekerlekten çekiş sistemiyle birlikte her türlü arazi ortamında hem ideal çekiş hem de yol tutuş sağlayabiliyor.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda da aslında E-Tron'un şu anda satışta olan birçok elektrikli otomobilden farklılaştığını söylemek gerekiyor. Zira bu sayede gündelik kullanıma ek olarak arazi ortamında da keyifli bir sürüş gerçekleştirilebiliyor.

Audi E-Tron, uzun yolculuklar için hızlı şarj teknolojisini de destekliyor.
Audi E-Tron, uzun yolculuklar için hızlı şarj teknolojisini de destekliyor.

Elektrikli otomobil hakkında en çok akıllara takılan soru işaretlerinden biri şarj noktaları. Audi, E-Tron ile birlikte otomobili evde şarj etmeye yönelik çözümler sunuyor. Yani aslına bakılırsa normal şartlarda akıllı telefonu takarak şarj ettiğiniz priz üzerinden doğrudan otomobilinizi de şarj edebiliyorsunuz. Üstelik buna ek olarak opsiyonel olarak sunulan 'connect' şarj sistemi, şarj gücünü ikiye katlayarak 22 kW'a kadar çıkarabiliyor. Bu da aslına bakılırsa çok daha hızlı dolum gerçekleşeceği anlamına geliyor. Özellikle tatile çıkarken ya da şehirler arasında gezinti yaparken 150 kW'ı bulan doğru akım sayesinde E-Tron'u şarj edebilirsiniz.

Elektrik ve akıllı telefon demişken, myAudi uygulaması üzerinden iPhone ya da Android telefonlar üzerinden otomobilin ısıtma ya da soğutma işlemleri gerçekleştirilebildiği gibi şarj kontrolü de yapılabiliyor. Bu da büyük bir kolaylık sağlıyor.

İç mekanda en çok dikkat çeken ayrıntılardan biri panoramik cam tavan.
İç mekanda en çok dikkat çeken ayrıntılardan biri panoramik cam tavan.

İç kısma bakıldığında ise epeygeniş ve ferahbir alan sunulduğu görülüyor. Bunu da özellikle panoramikcamtavan destekliyor. İç mekanın daha aydınlık tutulmasını sağlayan panoramik camtavan aynı zamanda daha havadar bir alan sunulması açısından da katkı sağlıyor.

Yeni nesil sanal yan aynalar, görüntüyü içerideki ekranlara aktarıyor.
Yeni nesil sanal yan aynalar, görüntüyü içerideki ekranlara aktarıyor.

Tasarıma dair en önemli ayrıntılardan biri de kesinlikle aynalar. Opsiyonelolarak sunulan sanal yan aynalar, aslında yeni teknolojiye uygun olarak farklı bir deneyim sunuyor. Yeni nesil aynalardan elde edilen görüntü aslında 1200 x 800 piksellik 7 inç OLED ekranla araç içinde görülebiliyor.

Elektrikli E-Tron'un 'güvenlik' konusunda elektrikli otomobiller arasındaki liderliğinin ne zaman kadar devam edeceği göreceğiz. Çünkü test edilmeyen Tesla modellerinde durumun değişmesi söz konusu olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >