Facebook, Huawei'nin yeni cihazlarında yüklü olarak gelmeyecek

Huawei.
Huawei.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei’ye uyguladığı ticari yaptırımlar Google ekseninden çıkarak birçok farklı şirketin de katılmasıyla büyüdü.

Son olarak Facebook, yaptığı bir açıklamayla platformun yeni üretilen Huawei cihazlarda ön yüklü olarak gelmeyeceğini duyurdu.

Kullanıcılar istediği takdirde Facebook’u, uygulama mağazasından kendi cihazlarına indirebilecek.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Googleeliyle Huawei’ye uyguladığı yaptırım kararı, geçtiğimiz birkaç hafta boyunca en yoğun şekilde konuşulan teknoloji gündemi olarak karşımızdaydı. Sürecin başlangıç aşamasında ABD Başkanı Donald Trump, Çinli akıllı telefon üreticilerini ülkesine sokmama hassasiyeti ve bu hassasiyeti güvenlik gerekçeleriyle açıklaması üzerinden daha önce görülmemiş bir ambargo, dışlama ve baskı, Huawei için aktif hale geldi.

Donald Trump, Huawei konusunda oldukça katı. ABD Başkanı, Çinli şirkete uygulanan yaptırımların derinleşmesini istiyor.n
Donald Trump, Huawei konusunda oldukça katı. ABD Başkanı, Çinli şirkete uygulanan yaptırımların derinleşmesini istiyor.n

Donald Trump tarafından ilan edilen ‘Ulusal Acil Durum’ sonrası ‘risk taşıyan tüm şirketlerin telekominikasyon ekipmanları kullanması tamamen yasaklandı. Google’ın Çinli Huawei ile işbirliğini sonlandırarak şirketi Android ekosisteminden ‘kovması’ ise karışıklığın boyutunu değiştirerek ‘yeni nesil savaş’ yorumlarını beraberinde getirdi. ABD’nin bu hamleleri ve Huawei’nin büründürüldüğü durum ilk bakışta yalnızca Huawei için sıkıntılı bir dönem başlatacak gibi görünse de farklı şirketlerin bu ambargoya eklemlenmesi daha karanlık günler yaşatmak konusunda Huawei’nin başını ağrıtabilir.

Yalnızca Facebook değil, Zuckerberg’e ait tüm uygulamaların Huawei ile olan ilişkisi askıya alınacak.
Yalnızca Facebook değil, Zuckerberg’e ait tüm uygulamaların Huawei ile olan ilişkisi askıya alınacak.

Facebook’un diğer uygulamaları da bu karara dahil olacak

Facebook cephesinden yapılan son açıklamaya göre Facebook, yeni üretilen Huawei cihazlarda ön yüklü olarak gelmeyecek. Halihazırda Facebook yüklü olan cihazlar herhangi bir değişiklikle karşılaşılmayacak ancak, yeni hiçbir Huawei cihazı direkt olarak Facebook yüklü biçimde gelmeyecek. Bu kararla birlikte Facebook, en yoğun biçimde kullanılan uygulamalardan birinden ilk etapta ‘mahrum’ olacak diyebilmek mümkün.

ABD’nin ticari yaptırımları 15 Mayıs günü başladı. O günden bu yana Huawei, yoğun bir baskıyla karşı karşıya.

Facebook’un kararıyla birlikte Huawei telefonlarda Facebook’un sahibi olduğu Instagram, Facebook Messenger ve WhatsApp da yeni Huawei telefonlara önceden yüklü olarak gelmeyecek. Kullanıcılar bu uygulamaları daha sonra kendileri yükleyebilecek. Her bir uygulamanın dünya üzerinden en az birer milyar kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde Huawei için ‘kullanıcı eksenli’ büyük sorunlar meydana gelebilir.

Huawei’nin kendi işletim sistemini devreye sokması durumunda şartlar değişebilir. ARK OS beklentileri karşılarsa şirket, yeniden kendine ait bir ağa sahip olabilir.
Huawei’nin kendi işletim sistemini devreye sokması durumunda şartlar değişebilir. ARK OS beklentileri karşılarsa şirket, yeniden kendine ait bir ağa sahip olabilir.

Huawei yalnızlaşmaya devam ediyor, daha önce ne olmuştu?

  1. Google, dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi olan Huawei’yle, bağlantılarını kopardı. Şirket, Android ekosisteminden resmen çıkarıldı.
  2. Dünyanın en büyük yarı iletken ve çip üreticilerinden ARM Huawei ile çalışmayacaklarını açıkladı. Bu gelişme şirketi, akıllı telefon çipi üretme noktasında problemli bir sürece sürükleyecek.
  3. İngiltere’nin en büyük cep telefonu operatör ağı EE, Huawei cihazlardaki kullanımını, ‘durumlar belirginleşene kadar’ durdurma kararı almıştı.
  4. Huawei’nin 2016’da başladığı Windows dizüstü bilgisayar üretimi de resmi internet sitesinden Huawei bilgisayarları kaldırarak bir ön mesaj veren Microsoft’un sessizliğiyle birlikte tehlikeye giriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >