Facebook, kullanıcılardan toplanan verileri kontrol etmeyi sağlayan bir araç geliştirdi

Facebook
Facebook

● Facebook, geliştirdiği yeni araç sayesinde kullanıcı etkinliklerinin tamamını mobil uygulama üzerinden kullanıcılara açıyor.

● Böylece uygulamaların topladığı tüm kullanıcı verileri görülebiliyor ve veriler üzerinde düzenleme yapılabiliyor.

● Kullanıcı verilerinin ortalığa saçıldığı bu dönemde özellikle de sosyal mecraları güvende tutmak çok önemli. Bunun ilk adımı da elbette hangi verilerin ele geçirildiğini öğrenmek. Tüm ayrıntılar haberimizde!

Facebook, Twitter, Instagram ya da Google gibi büyük çaplı şirketler standart bir kullanıcıya dair çok fazla şey biliyor. Üstelik yalnızca iletişim ya da bankabilgilerinden söz etmiyoruz. Özellikle de konumbilgisibirçok farklı amaçla satılabiliyor.

Hatta bir sonraki aşamada fotoğraf ya da video fark etmeksizin paylaşımlar dahi analiz edilerek ortaya çıkan sonuçlar pazarlanabiliyor.

Kişisel verilerin ortalığa saçıldığı bu dönemde en önemli hususlardan biri ise güvenlik. Dolayısıyla kullanıcıların hem dikkatli olması hem de çeşitli güvenlik önlemleri alması şart.

gzt

Tüm veriler kullanıcılara açılıyor

Facebook, son yıllarda yaşadığı Cambridge Analytica ve benzeri veriskandalları sonrası kullanıcı verileri konusunda daha hassas görünüyor. Bu yüzden de çeşitli araçlarla verilerin tamamını kullanıcılara açıyor.

Geçtiğimiz gün (20 Ağustos Salı) tanıtılan araç da tam olarak bu görevi yerine getiriyor. Geliştirilen araç temelde üçüncü parti uygulama ya da web sitelerinin depoladığı verilerigörme ve kontrol etmeyi sağlıyor.

Facebook, geliştirdiği bu araçla kullanıcılara ait bu bilgileri seçtikleri takdirde hesaplarından silme imkanı daveriyor. Yeni aracın en önemli avantajı kullanıcıların tüm verilerini görebiliyor oluşu. Böylece aslında hesaplarınızın ele geçmesi durumunda kaybedeceğiniz verilerin tamamını takip edebilirsiniz.

Ek bir uygulamaya gerek yok

Facebook Dışı Etkinlik olarak isimlendirilen araç, önümüzdeki aylarda tüm kullanıcılar için aktif edilecek. Kullanıcılar, seçtikleri takdirde sadece geçmiş verileri silmek değil Facebook dışındaki etkinlikleri de ileriye dönük olarak engellemelerini sağlıyor.

Üstelik tüm veriler ek bir uygulama ya da web sitesine ihtiyaç duymadan Facebook üzerinden Hesap Ayarları /Facebook Dışı Aktivite bölümünden görülebilecek.

Kullanıcılar Facebook dışı etkinliklerini temizlerse, Facebook kimlik bilgileri uygulamaların ve web sitelerinden kaldırılıyor. Ayrıca, kaldırılan verilerin Instagram ya da Facebook Messenger gibi diğer Facebook varlıklarında hiçbir şekilde reklam hedefleme için kullanılmayacağı belirtiliyor.

Facebook, standart bir akıllı telefon kullanıcısının 80'den fazla mobil uygulamaya sahip olduğunusöylüyor. Bu da aslında kullanıcıların hangi uygulamaların hangi verileri topladığını görmesini zorlaştırıyor.

Şirket aslında kazancının çok büyük bir kısmını veriye dayalı reklam hedeflemesinden yapıyor. Ancak Cambridge Analytica ve benzer veri sızma skandalları sonrası Facebook kullanıcılara kişisel verileri üzerinde kontrol sağlamanın daha önemli olduğuna inanıyor.

Yani aslında sonuç olarak geliştirilen bu araç kullanıcılara veriler üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı amaçlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >