Facebook, Orion kod adıyla Ray-Ban ile akıllı gözlükler üzerinde çalışıyor

Facebook
Facebook

● Facebook, CNBC'ye yaptığı açıklamayla artırılmış gerçeklik destekli akıllı gözlükler geliştirmek için Ray-Ban'ın ana şirketi olan Luxottica ile birlikte çalıştıklarını duyurdu.

● Bu gözlüklerin 2023 - 2025 arasında tüketicilerle buluşması bekleniyor.

● Kaynaklar, gözlüklerin Orion olarak isimlendirileceğini ve telefonları değiştirerek farklı bir formata getireceğini söyledi. Ayrıntılar haberimizde:

Facebook, son birkaç yıldır Washington, Redmond'daki

Facebook Reality Labs'te akıllı gözlükleri geliştiriyor. Ancak işin büyümesiyle birlikte yeniortaklar aranıyor. İşbirliği gerçekleştirilecek ilk isimlerden biri ise Ray-Ban'ın ana şirketi olan Luxottica. Facebook, 2023 ve 2025 yılları arasında tüketicilerin karşısına bu yeni nesil akıllı gözlüklerle çıkacak gibi görünüyor.

Akıllı gözlükler telefonların görevini üstlenecek

Yeni nesil gözlüklerin amacı aslında telefon kullanımını minimuma indirmek. Daha doğrusu telefonla yapılan herhangi bir işlemi doğrudan gözlük üzerinden gerçekleştirmek. Özellikle son yıllarda çıkan akıllı saat, akıllı bileklik ve benzer giyilebilir ürünler düşünüldüğünde akıllıgözlükleri de bu başlık altında değerlendirmek yanlış olmaz.

Şu anda Facebook Reality Labs'te çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Şu anda Facebook Reality Labs'te çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Akıllı gözlükler kullanıcıların arama yapmalarına, küçük bir ekranda çeşitli bildirimleri göstermelerini ve sosyal medyaya erişmelerine imkan tanıyacak. En azından ilk hedeflenenler bunlar.

Facebook ayrıca CNBC'nin daha önce bildirdiği gibi gözlüklere kullanıcı girişi yapılabilecek yeni sesli asistan da geliştiriyor. Şirket aslında Redmond ofisinde bu işe odaklanan yüzlerce farklı kişiyi istihdam ediyor.

Şu anda gözlüklerin geliştirilmesi ve satışa çıkması için en az 4-5 yıllık bir süreç var. Ancak yine de Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in gözlüklere büyük ilgi duyduğunu söylemesiyle Redmond'da çalışmalar daha da hızlandırıldı.

Facebook, bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri gerçek dünyaya dahil eden akıllı gözlüklerin teknolojideki bir sonraki aşama olduğunu düşünüyor. Zaten Microsoft, Snapchat, Apple ve diğer dev şirketlerin de bu yönde çalışmaları var. Yani Facebook'un da bu alanda yer alması doğal. Bu arada aslında Ray-Ban'ın çatı şirketi Luxottica da geçtiğimiz dönemlerde akıllı gözlük konusunda Google ile işbirliği yapmıştı.