Google Pixel 4: Arka kamerada yakınlaştırma mı ultra geniş açı mı?

Google Pixel 4a
Google Pixel 4a

● Google Pixel 4'ün arka kamerasıyla ilgili söylentiler gelmeye devam ediyor. Pixel telefonlarda ilk kez çift arka kamera bu modelde gelebilir.

● İkinci kameranın yakınlaştırma mı ultra geniş açı için mi kullanılacağı ise şimdilik merak konusu. Ancak ultra geniş açı biraz daha yakın ihtimal görünüyor.

Google Pixel 4 hakkında yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Hatta özellikle son birkaç haftadır kamera konusuna odaklanan ayrıntılar fazlasıyla paylaşılıyor.

Google, şu ana kadar Pixel serisinde yalnızca tek arka kamera kullandı. Ancak yeni nesil akıllı telefonla birlikte arkada çift ya da üç kamera yer alması bekleniyor. En önemli ayrıntılardan biri bu.

Söylentilerin büyük kısmı XDA-Developers'dan geliyor. Arka kameralardan birinin 'telefoto' özelliğine sahip olacağı ve yakınlaştırılma yapılması gerektiği durumlarda katkı sağlayacağı söyleniyor.

Diğer bir iddia ise 9to5Google'dan geliyor. Bu web sitesinde ise Pixel 4'ün 12 MP'lik standart bir kameraya sahip olacağı ve ek olarak 16 MP'lik bir telefoto kamerayla birlikte çift kamera sistemine yer verileceği belirtiliyor.

Ancak bir de ultra geniş açı konusu var. Aslında yakınlaştırma yerine Google ultragenişaçılı bir lens de kullanabilir. Bu ihtimali kuvvetlendiren çeşitli unsurlar da var. Şöyle ki:

Google Pixel 4'de kameraların yan yana dizilmesi bekleniyor.
Google Pixel 4'de kameraların yan yana dizilmesi bekleniyor.

Yakınlaştırma tek bir mercekle yapılabilir ama geniş açı yapılamaz

Hemen hemen her akıllı telefon zaten belli ölçüde yakınlaştırma yapabiliyor. Evet; dijital yakınlaştırma çok kaliteli olmayabilir ama yine de geçtiğimiz dönemlerde çıkan Pixel'lerde olduğu gibi yapay zekâ ve yazılım katkılarıyla belli bir seviyeye getirilebilir.

Bu sebeple aslında dijital yakınlaştırma bir nebze taklit edilebilir. Ama ultragenişaçı fotoğraflarda bunu yakalamak imkansız. Google'ın yapay zekâsı bile 'yazılımsal' olarak epey iyi kalitede ultragenişaçı fotoğraflar elde etmeyi sağlamıyor.

Dolayısıyla aslında Google Pixel 4'teki ikinci arka kameranın yakınlaştırma yerine ultra geniş açı olması çok daha makbul olabilir.

Ultra geniş açı, özellikle kadraja çok daha fazla şeyin sığması gerektiği durumlarda müthiş bir kolaylık sağlıyor.
Ultra geniş açı, özellikle kadraja çok daha fazla şeyin sığması gerektiği durumlarda müthiş bir kolaylık sağlıyor.

Ultra geniş açılı lensler, daha kapsamlı manzara fotoğrafı çekmeyi sağlar

Evet; yakınlaştırma çok önemli. Ancak ultra geniş açı fotoğrafların da yeri ayrı. Özellikle çok geniş bir yüzeyin fotoğrafını çekerken (doğa ya da manzara fotoğrafları) bunun etkini net bir şekilde görülebiliyor.


Tek lens aslında sanıldığından çok daha iyi yakınlaştırma yapabiliyor

Az önce bahsettiğimiz 'yakınlaştırma' konusunu biraz daha detaylandıralım. Bu hafta başlarında Google tasarım direktörü kendi Instagram hesabından bir fotoğraf paylaştı. 400 dolar fiyat etiketine sahip GooglePixel 3a ile çekilen bu fotoğraf aslında akıllı telefonun nasıl tek bir objektifle yakınlaştırma yaparak çok iyi fotoğraflar çekebildiğinin bir göstergesi. Yani aslında bu da Google Pixel 4'de ekstra bir ultra geniş açı lense ihtiyaç duyulmadığı anlamına geliyor.

Yeni akıllı telefonda ikinci kameranın hangi görevi üstleneceği merak konusu. Beklemedeyiz. :)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >