Google, telif hakları yönergesi konusunda yeni bir uyarı yaptı

Google
Google

Google, Avrupa Parlamentosu'nda oylanan telif haklarıyla alakalı yeni yönergenin interneti alt üst edebileceğini savunuyor. Son uyarıda ise tek bir görselle aslında durumun kullanıcılar için sıkıntı oluşturabileceğine vurgu yapıyor.

Google, geçen sene Eylül'de Avrupa Parlamentosu'nda oylanan telif hakları yönergesiyle alakalı yeni bir açıklama yaptı. Parlamentodan çıkan karara görsel olarak yanıt veren Google, işin özünde kısaca haber sitelerinin sürekli kaynak göstermesinin aslında mümkün olmadığını söylüyor.

Önce konuyu ilk kez duyanlar için kısaca özetleyelim. Avrupa Komisyonu'nun aldığı kararla tüm sitelerin bilgi paylaşımında ya da alıntı yapıldığında kaynak göstermesi mecburiyetini doğuruyor. Üstelik bu karar alıntı yapan web sitelerinin 'haberin asıl kaynağına' ödeme yapması zorunluğunu da getiriyor.

Google, kararın uygulanmasıyla 'son dakika haberler' şeklinde arama yapan bir kullanıcının bu arayüzle karşılaşabileceğini söylüyor.
Google, kararın uygulanmasıyla 'son dakika haberler' şeklinde arama yapan bir kullanıcının bu arayüzle karşılaşabileceğini söylüyor.

Google'ın mücadelesi devam ediyor

Google ise iki çözüm üzerinde duruyor. Bunlardan ilki websitelerinin sürekli olarak birbirine ödeme yapması. İkincisi ise web sitesinde hiçbir alıntı yapmaması. Aramadevi aslında bu iki seçeneğin de interneti tepeden tırnağa değiştireceğini düşünüyor.

Şirket aslında mücadelesini sürdürüyor ve son paylaşılan görselle durumu daha net özetliyor. Bu kararla haberleri takip etmek isteyen kişilerin arama yaptığında sorgulamada karşısına herhangi bir seçenek çıkmamasından dem vuruyor. Özellikle Google News gibi platformlar düşünüldüğünde işin boyutu daha net şekilde ortaya çıkıyor. Bu sisteme toplamda 80 binden kayıtlı yayıncı var. Dolayısıyla alıntı yapılmadığında esas kaynak haricinde sorguda herhangi bir web sitesinin listelenmemesi kullanıcıdeneyimine önemli ölçüde zarar verebilir.

Alınan kararların 2021 itibariyle uygulanacağı tahmin ediliyor. Ama Google itirazlarını sürekli dile getirdiği için süreçten galip çıkması söz konusu olabilir. Bekleyip göreceğiz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >