Huawei, 2019'un ikinci çeyrek raporunu açıkladı: Ticaret savaşı mali durumu etkiledi mi?

Huawei kapak
Huawei kapak

Huawei ve ABD arasında suların durulmasıyla ticaret savaşının mali duruma etkisi fazlasıyla merak ediliyordu.
Kısa süre önce yayınlanan yeni çeyrek raporları, Çinli şirketin aslında 58 milyar dolar ciroyla gelirlerinin yıllık bazda %23.2 artış sağladığını gösteriyor.

Huawei, ABD Başkanı Donald Trump'ın uyguladığı 'ticaret yasağı' sebebiyle zorlu bir süreçten geçiyor. Ama Çinli şirket düzenli olarak gelirlerini artırmaya devam ediyor. Son olarak 2019'un ikinci çeyreğine ait yayınlanan rapor bunu gösteriyor.

Şirket, 2019 yılı için 401 milyar yuan (58 milyar dolar) ciro sağlayarak yıllık bazda %23.2 artış sağladı. Tüketici elektroniğine odaklanan Huawei, yılın ilk yarısında 118 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirmiş durumda. Bu rakam da aslında bir önceki yılın aynı dönemine göre%24'lük bir artış sağladığını gösteriyor.

Huawei, diğer bir yandan ürünleri için HongMeng OS isimli kendi işletim sistemini geliştirmeye devam ediyor.
Huawei, diğer bir yandan ürünleri için HongMeng OS isimli kendi işletim sistemini geliştirmeye devam ediyor.

Ticaret yasağı ne durumda?

Şirket tarafında buraya kadar her şey normal. Peki ama uzun süredir pek de haber paylaşılmayan ticaret yasağı ne durumda? Birçok kişi, Huawei ve ABD arasındaki bu yasağın son durumunu merak ediyor.

Huawei, Mayıs'ta ABD ile ticaret yasağıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Bir yan etkisi de yasaklamanın ardından akıllı telefon satışlarında büyük bir düşüş oldu.

Özellikle G20 sonrasında çıkan haberlerle birlikte ABD ve Huawei arasında sular duruldu.
Özellikle G20 sonrasında çıkan haberlerle birlikte ABD ve Huawei arasında sular duruldu.

Ticaret yasağı, ABD operasyonlarını önemli oranda etkiledi. Çünkü Huawei'nin Futurewei araştırma kolunda yüzlerce çalışanını işten çıkarması gerekti. Bunların hepsi geçen seneye göre daha düşük kâr marjı için çeşitli faktörler sayılabilir.

Huawei'nin mobil biriminin başındaki isim olan Kevin Ho, Haziran'dan sonra satışların yukarıya doğru yeni bir ivme kazandığınıaçıkladı. Aslında bu da son kazanç raporunda karşımıza çıkıyor.

Huawei'nin önemli isimlerinden Liang Hua da bir açıklamasında 'Yılın ilk yarısında kurduğumuz temel göz önüne alındığında, işletme listesine eklendikten sonra bile büyümeyi görmeye devam ediyoruz' dedi.

Birkaç hafta önce önemli bir ABD yetkilisi, Amerikan hükümetinin Huawei'yeparçasatmayadevam etmek isteyen şirketlerin yanında olacağını söylemişti. Yani aslına bakılırsa şu anda lisansların onaylanmaması gibi bir durum söz konusu değil.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >