Huawei gözdağı vermeye devam ediyor: ‘800 milyon kullanıcı kaybedeceksiniz’

Huawei'nin CEO'su verdiği bir röportajda oldukça ilginç açıklamalarda bulundu.
Huawei'nin CEO'su verdiği bir röportajda oldukça ilginç açıklamalarda bulundu.

Huawei ile Google arasındaki çekişmeler teknoloji dünyasının gündeminde. Huawei CEO'sunda Google'a bir rest daha geldi. Huawei kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei Google'a "800 milyon android kullanıcısı kaybedeceksiniz" dedi.

Huaweikurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, CNBC’ye bir röportaj verdi. Zhengfei'nin açıklamaları ise oldukça ilginç.

Huawei’nin Android’i bırakması halinde Google’ın işlerinin de karışacağını söyleyen CEO, firmanın 700-800 milyon kullanıcı kaybedeceğini söyledi.

Son dönemde teknoloji dünyasında Huawei ile Google arasındaki çekişme damga vurdu.
Son dönemde teknoloji dünyasında Huawei ile Google arasındaki çekişme damga vurdu.

Huawei krizi pahalıya patladı

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz haftalarda ABD merkezli şirketlerinin "ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden" ülkelerden telekomünikasyon ürünleri almasını engelleyen kararnameyi imzalamasının ardından Google, dün Çin merkezli Huawei ile işbirliğini sınırlandırdı.

Daha sonra ise ABD Ticaret Bakanlığı, kara listedeki Huawei'ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı.

Söz konusu karar Huawei'nin mevcut akıllı telefonlarının ve tabletlerinin güncellenmesi için gerekli Amerikan yapımı ürünlerin alınmasına 90 gün için izin veriyor. Ancak Huawei, yeni ürün üretmek için lisans onayı olmadan ABD yapımı ürünleri alamayacak.

Huawei Google olmadan yoluna devam edebilir mi?

Kuşkusuz karar Huawei'yi ciddi oranda etkileyecek.

Huawei’nin CEO'su, Google'ın 700-800 milyon kullanıcı kaybedeceğini söyledi.n
Huawei’nin CEO'su, Google'ın 700-800 milyon kullanıcı kaybedeceğini söyledi.n

Google'ın bu krizden kaybı ne olacak?

Nomura Instinet tarafından yayımlanan rapora göre Google'ın Huawei'nin Android lisansını askıya alması, teknoloji devine 425 milyon dolar gelir kaybına mal olacak.

Peki hangi telefonlar yaptırım kapsamına girmiyor?

Google, uygulama marketi Play Store üzerinden yalnızca 2018 yılında 7 milyar dolar gelir elde etti. Bu gelirin 388 milyon dolarını Huawei akıllı telefonlar oluşturuyordu.

Huawei kendi işletim sistemini geliştirirse neler olacak?

Huawei uzun zamandan beri kendi işletim sistemini oluşturmaya çalışıyor. Üstelik bu konuda yalnız da değil. Apple da kendi işletim sistemini oluşturmaya çalışıyor.

Restleşmeler Huawei'ye 425 milyon dolar kaybettirecek.
Restleşmeler Huawei'ye 425 milyon dolar kaybettirecek.

Huawei CEO'su Richard Yu geçtiğimiz yıl Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada Google ekosisteminde yer almayı tercih etmelerine rağmen B planı olarak kendi işletim sistemleri üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu.

Bugün ise İngiliz basınından konu ile ilgili çok konuşulacak bir iddia geldi. Söz konusu haberlere göre, Huawei CEO'su Yu Chengdong, kendi çevresine şirketin kendi işletim sistemini birkaç ay içinde hazır hale getireceği bilgisini verdi.

Yine hala iddia boyutunda olan bilgilere göre, söz konusu işletim sistemi tüm Android uygulamaları ile uyumlu olacak.