Milli Muharip Uçak Türkiye'de ilk kez Teknofest'te yer alacak!

Milli Muharip Uçak
Milli Muharip Uçak

● İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 17 - 22 Eylül arasında gerçekleşecek olan Teknofest kapsamında Milli Muharip Uçak ilk kez Türkiye'de sergileniyor.

● Milli Muharip Uçak, Türk Hava Kuvvet Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren devreden çıkarılması beklenen F-16'ların yerini alacak gibi görünüyor. Ayrıntılar haberimizde!

Teknofest'in başlamasına yalnızca birkaç gün kaldı. Etkinliğe dair hazırlıklar tam gaz devam ederken, katılımcı ve ziyaretçilerin heyecanı da artmaya devam ediyor.

Bu sene 17 Eylül ile 22 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenecek olan Teknofest, aynı zamanda bir ilki de gerçekleştiriyor: Milli Muharip Uçak, Türkiye'de ilk kez bu organizasyonda tanıtılıyor.

Geçtiğimiz aylarda Paris Air Show kapsamında Fransa'da görücüye çıkan Milli Muharip Uçak, üst düzey teknolojileri sayesinde en başarılı savaş uçakları arasında yer alıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, konuyla alakalı şu açıklamayı yapıyor:

  • Türkiye tarihinin en önemli projesini, Türkiye’nin ve dünyanın yakından takip ettiği Teknofest'te sergileyecek olmanın gururunu yaşıyoruz. MMU dünyaya artık ‘biz de varız’ demenin diğer adıdır. Üretim teknolojisi ile dünyada sadece üç ülkede üretilen 5. Nesil savaş uçağını en güncel teknoloji ile Türkiye’de üreteceğiz. Kararlılıkla bu milli projemizin gerçekleştirilmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Gençlerimize güvenimiz ve inancımız tam. Bu proje için dünyanın birçok önemli havacılık şirketinde çalışan Türk genç mühendisleri bünyemize kazandırdık. Bu proje Türkiye’nin yeni nesil gençlerinin eseri olacak.

Milli Muharip Uçak haricinde Teknofest kapsamında diğer uçaklar ve helikopterler de görücüye çıkıyor.
Milli Muharip Uçak haricinde Teknofest kapsamında diğer uçaklar ve helikopterler de görücüye çıkıyor.

Milli Muharip Uçak özellikleri neler?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen Milli Muharip Uçak projesi, aslında Türk Hava Kuvvet Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030'lu yıllardan itibaren devreden çıkarılması beklenen F-16'ların yerini alacak gibi görünüyor.

Projede yeni nesil bir savaş uçağında yer alması gereken hemen her teknoloji bulunuyor. Bunlar arasında düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonunu ilk sıralara yerleştirmek gerekiyor. Teknik özellikler ise şöyle:

  • - 14 metre kanat açıklığı
    - 21 metre boy
    - 6 metre yükseklik
    - 2 x 27.000 lb itki
    - 55.000 ft maksimum uçuş irtifası
    - 1.8 Mach maksimum hız
    - Yaklaşık 60 m2 G limiti

Hava hakimiyeti, filo etkinliği, görünen menzil içi ya da ötesi gibi özel operasyonel kabiliyetler de sunan Türk Muharip Uçak, Teknofest kapsamında ziyaretçiler tarafından yakından incelenecek. Bunun yanı sıra organizasyonda Gökbey, Anka, Aksungur, Hürjet, Hürkuş ve ağır sınıf taarruz helikopteri de bulunacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >