Müzik savaşları: 'Spotify, Apple’a karşı'

Spotify vs Apple.

Dünyanın en iddialı iki müzik platformu konumunda yer alan Spotify ve Apple, alışkanlık haline getirdiği ‘savaşlara’ bir yenisini daha eklemek üzere. Spotify, daha önce defalarca kez yaptığı gibi yine Apple’a dava açtı. Ticari rekabeti engelleme başlığında açılan dava, uzun süre konuşulacağa benziyor…

Birçoğumuzun akıllı telefonunu ‘yeşil tonlara’ boyamayı başaran müzik platformu Spotify, Apple’a oldukça güçlü bir avukat kadrosu eşliğine ‘sert’ bir dava açtı. ABD’li teknoloji devini akıllı telefon kullanıcılarını haksız rekabete zemin oluşturacak biçimde kendi müzik yayın servisi Apple Music’e yönlendirmekle suçlayan Spotify, Apple’dan ciddi bir ‘maddi tazminat’ talep ediyor.

İlk iPhone’un hayata geçtiği 2007 yılından yalnızca bir yıl sonra aktifleştirilen Spotify, bu hafta içerisinde yayınladığı açıklamada, AppStore’un haksız rekabet yasalarına uymayacak şekilde 2015 yılında piyasaya çıkarılan Apple Music’i kullanıcılara çok sık önerdiğini ve yine Apple’ın diğer rakip müzik platformlarını geri çektiğini iddia etti.

Spotify ve Apple arasındaki 'müzik platformu' rekabeti, teknoloji dünyasının en önemli dinamikleri arasında yer alıyor.
Spotify ve Apple arasındaki 'müzik platformu' rekabeti, teknoloji dünyasının en önemli dinamikleri arasında yer alıyor.

'Fiyat artışına zorlandık!'

Spotify’ın Avrupa Komisyonu’na resmen sunduğu şikayetin temelinde, Apple’ın uygulama içi satın alma sistemini kullanmak amacıyla içerik tabanlı hizmet sağlayıcılardan talep ettiği ücretin %30 seviyesinde daha fazla olması yatıyor. Spotify’ın en yetkili isimlerinden Genel Müşavir Horacio Gutierrez, şirketin 2014 yılından başlayarak Apple’ın faturalarındırma sistemini kullanmaya mecbur bırakıldığını ifade etti. Hatta Gutierrez’e göre Apple Music’in 9.99 Euro’luk değerle sınırsız üyeliğe açılması sonrası yine 9.99 Euro olan Spotify sınırsızüyeliği 12.99 Euro seviyesine çekilmeye zorlandı.

Spotify, süreç sonrası Apple’ın IAP isimli sistemini kullanmaktan vazgeçmişti. Bu nedenle Spotify müşterileri bir uygulamaya ücret ödeyerek kullanmak istiyorsa bunu Apple ürünü olmayan bir cihazdan yapmak zorunda kalmış, bu hamle uzunca bir süre konuşulmuştu.

Spotify yöneticileri, Apple'ın 'adaletsiz yaklaşımlarını' daha önce de dile getirmişti.
Spotify yöneticileri, Apple'ın 'adaletsiz yaklaşımlarını' daha önce de dile getirmişti.

Süreci takipteyiz!

Dava sonrası, Spotify’ın talep ettiği şartların ve beklenen tazminatın sağlanıp sağlanamayacağını zaman gösterecek. Buna rağmen, Spotify’ın Apple’ın sisteminde bulduğu açıklar ve dava dosyasının hazırlanma aşamaları konusunda iddialı olduğu ifade ediliyor. Dava Spotify’ın lehine sonuçlanırsa Apple için ‘can sıkıcı’ bir dönemin başlayacağı da neredeyse kesin. GZT Teknoloji ekibi olarak süreci takipteyiz. :)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >