Sağlıkta yeni dönem: ‘Vücut ısısını kullanarak yara iyileştiren bant!’

Vücut ısısıyla tepkimeye giren bandaj, yaraları iyileştiriyor ve yara izlerini minimum seviyeye indiriyor.
Vücut ısısıyla tepkimeye giren bandaj, yaraları iyileştiriyor ve yara izlerini minimum seviyeye indiriyor.

Sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler gün geçtikçe artıyor ve bu gelişmeler, insan hayatını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Son olarak, vücut ısısı ile yara iyileşmesini hızlandıran bir bant keşfedildi.

Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından keşfedilen 'Aktif yapışkan bandaj (AAD)', vücut ısısını kullanarak daralıyor ve ciltte oluşan açık yaraların iyileşmesini hızlandırıyor. Derileri tamamen iyileşebilen ve yara dokusu oluşturmayan embriyolardan esinlenilen yeni bandaj, etkileyici bir şekilde yüksek teknolojiye sahip, aynı zamanda kullanımı da oldukça basit.

Bandajların genellikle yarayı iyileştirmek için değil yaranın üstünü kapatmak için kullanıldığını söyleyebiliriz. Ancak bilim insanlarının yaptığı uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucu bir bandajın yaraları iyileştirebileceği ortaya çıktı. Vücut ısısı ile aktifleşen 'Aktif yapışkan bandaj (AAD)' embriyonik cildi taklit ediyor.

Embriyo halindeki canlılarda hasar oluştuğunda, yaranın etrafındaki deri hücreleri, aktin adlı protein fiberleri üretiyor. Kasılan aktin fiberleri ile yara uçları birbirine doğru çekilip yapışıyor. Bu olay sonucunda herhangi bir yara dokusu üretilmemiş oluyor.

Aktif yapışkan bandaj (AAD) embriyonik cildi taklit ediyor.
Aktif yapışkan bandaj (AAD) embriyonik cildi taklit ediyor.

Enfeksiyona neden olan bakteriler bant sayesinde öldürülüyor

Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bu süreci bir bandajda denemeye başladılar. Elde edilen aktif yapışkan bandaja, gümüş nanopartiküller ve “PNIPAm” olarak adlandırılan ısıya dayanıklı bir polimer eklendi. Bu polimer, 32 °C sıcaklıkta daralıyor ve su geçirmiyor.

Hidrojel bir yaraya uygulandığında, cilde kuvvetli bir şekilde yapışıyor. Daha sonra vücut ısısı PNIPAm'ı ısıtıyor ve jelin büzülmesine neden oluyor. Bandajın yapıştırıldığı cilt de bu sayede yarayı hızlı ve etkili bir şekilde kapatıyor. Potansiyel olarak enfeksiyona neden olan bakterilerin çoğu da gümüş nanopartiküller tarafından öldürülüyor.

Bandajın piyasaya sürülmesi için birkaç test daha yapılacak.
Bandajın piyasaya sürülmesi için birkaç test daha yapılacak.

Herhangi bir yan etki ortaya çıkmadı

Laboratuvar testlerinde yeni bandajın domuz derisine yara bandından 10 kat daha kuvvetli bir şekilde yapıştığı ve bakterilerin oluşmasını engellediği gözlemlendi. Aynı zamanda, farelerdeki yara büyüklüğünü yüzde 45 oranında düşürürken, bir kontrol grubunda tedavi edilmeyen yaraların büyüklüklerinde azalma görülmedi. Ayrıca yaraları, test edilen diğer hidrojellerden daha hızlı bir şekilde kapattı. Ek olarak herhangi bir enfeksiyon ya da yan etki ortaya çıkmadı.

Harvard Üniversitesi’nden Dr. Benjamin Freedman, bandajın iyileştirme sürecini araştırmaya devam ettiklerini söyledi. Bununla birlikte bandajın farklı ısı değerlerinde nasıl bir performans sergileyeceğini de araştırdıklarını ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >