Söylenti: Apple gelecek hafta iPhone 11 ile birlikte iPhone SE 2'yi de tanıtabilir

iPhone SE, fotoğraf: TechCrunch.
iPhone SE, fotoğraf: TechCrunch.

● Apple, 10 Eylül'de düzenleneceği etkinlikte iPhone 11 serisine ek olarak uzun süredir beklenen iPhone SE 2'yi de tanıtabilir.

● Cupertinolu şirketin iPhone satışları son dönemlerde epey zayıflamış durumda. Analistler aslında bu noktada yeni 400 dolarlık bir telefonla (iPhone SE 2) Apple'ın müşteri kitlesini genişletebileceğini düşünüyor.

● Şu anda yeni telefonun 4.7 inç LCD ekran ve Apple A13 yongasıyla gelebileceği dışında herhangi bir teknik detayı bilinmiyor. Tüm detaylar haberimizde!

Her sene olduğu gibi bu yıl da yeni çıkacak iPhone'lar hakkında çok fazla söylenti var. Söz konusu Apple olduğunda aslında birçok analist ve tasarımcı özel çalışmalar yapıyor.

Analistler, şirket içi ya da dışı her türlü söylentiyi dikkate alırken tasarımcılar da özelşablonlar ve videolarla yeni telefonların neye benzeyeceğini aktarmaya çalışıyor.

İsabetli tahminleriyle tanınan Ming-Chi Kuo aslında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Appleürünleriyleilgili kapsamlı araştırmalar yapmaya devam ediyor.

Daha önce öngörüleri baz alarak bu sene Eylül etkinliğinde tanıtılacak ürünlerle alakalı detayları aktarmıştık. iPhone, iPad, MacBook, Apple Mac, Apple Watch ve AirPods gibi ürünler söylentiler arasında. Ama bunların tamamının aynı etkinlikte tanıtılması söz konusu değil.

iPhone 11 hakkında neler biliniyor?

Dolayısıyla yeni nesil iPhone'ların yanında belki yeni nesil AirPods ya da Apple Watch'un tanıtılabileceğini düşünüyoruz.

YeniiPhone'larla alakalı söylentileri kısaca listeleyelim:

    - Arka yüzeyde buzlu cam
    - Kablosuz şarj ile diğer cihazları şarj etme
    - İyileştirilmiş FaceID
    - Max modeli için üç arka kamera
    - Daha büyük batarya
    - Önceki nesil modellerle aynı boyutta ekranlar
    - USB Type-C bağlantı arabirim

Yeni iPhone hakkında çok fazla söylenti var. Bunlar aslında 'tasarım' kısmıyla başlıyor. Arka yüzeyde buzlu bir camın yer alması beklenen telefonda kablosuz şekilde şarj paylaşım özelliğinin yer alması bekleniyor.

Geliştirilen FaceID, büyük ekranlı model için ün kamera seçeneği, daha yüksek kapasiteli bir batarya ve USB Type-C konuşulan detaylar arasında.

iPhone SE aslında temelde iPhone 5'in kasa yapısını çok seven ve küçük ekranlı bir telefon kullanmak isteyenlere hitap ediyor. Bundan 3 yıl evvel çıktığında da aslında bu kriterleri temel alıyordu. Ama artık güncellenmesi gerekiyor. İşte bu noktada ise 4.7 inç'lik LCD ekranlı ve Apple A13 yongalı iPhone SE 2 devreye girebilir.
iPhone SE aslında temelde iPhone 5'in kasa yapısını çok seven ve küçük ekranlı bir telefon kullanmak isteyenlere hitap ediyor. Bundan 3 yıl evvel çıktığında da aslında bu kriterleri temel alıyordu. Ama artık güncellenmesi gerekiyor. İşte bu noktada ise 4.7 inç'lik LCD ekranlı ve Apple A13 yongalı iPhone SE 2 devreye girebilir.

iPhone SE söylentileri artıyor

iPhone 11 ya da yeni nesil iPhone olarak tanımlayabileceğimiz ailenin yanında bir de iPhone SE hakkında söylentiler devam ediyor.

Son birkaç gündür epey fazla dillendirilen yeni iPhone SE'nin gelecek haftaki etkinlikte tanıtılması bekleniyor. iPhone X tanıtılırken de yeni nesil iPhone SE hakkında çok fazla söylenti olmuştu ama yeni bir model çıkmamıştı. Ama bu kez durum biraz daha farklı.

Nikkei Asia Review, 400 dolar bandında yeni bir iPhone'un satışları canlandırabileceğini düşünüyor. Dolayısıyla Apple'ın bu yeni telefon sayesinde satışlarını artırması bekleniyor.

Raporda, cihazın 2016'da piyasaya sürülen iPhone SE'nin halefi olacağı belirtiliyor. Telefonun 4.7 inç'lik LCD ekranla geleceği ve buna ek olarak iPhone 8'deki gibi A13 yongasına sahip olacağı söyleniyor.

Aslında iPhone SE 2 hakkında çıkan Appleraporları yeni değil. Bundan 2 yıl önce de (iPhone X'in çıkışıyla birlikte) benzer bir beklenti ortamı oluşmuştu. Fakat herhangi bir tanıtım olmadı.

Son çeyrekte zayıflayan iPhone satışları Apple'ın canını biraz yaktı. Şirket aslında hizmet portföyünü genişleterek yeni alanlarda gelir elde etmek istiyor. Hatta iPhonekonusunda durum o kadar ciddi ki geçen yıldan bu yana her çeyrekte satılan telefon sayısını açıklamaktan bile vazgeçti.

Bu satışların azalması insanların özlem duyduğu düşük maliyetli ve ucuza satılacak bir telefon. Bu da aslında yeni nesil iPhone SE demek oluyor. Şirket ayrıca Hindistan gibi fiyatların çok önemli olduğu ülkelerde de bu modelle başarı yakalayabilir.

Şu an için kesin konuşup Cupertinolu şirketin gelecek hafta iPhone SE 2'yi duyuracağını söylemek pek doğru olmaz. Ama yine de bu tip bir söylentinin olduğunu bilmekte fayda var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >