Tarımda dijitalleşme dönemi: 'Dijital Tarım Projesi hayata geçirildi'

Tarımda teknoloji dönemi, dev şirketlerle başlıyor.

Vodafone Business ve Türkiye İş Bankası ortaklığında hayata geçirilen ve 'tarım sektöründe dijitalleşmeyi' hedefleyen Dijital Tarım Projesi, çiftçiler için yepyeni bir dönemi resmen başlattı.

Çiftçilerin tarlalarını akıllı telefonlarıyla kontrol edebilmesini sağlayan sistem birçok açıdan 'hayat kurtaran' özelliklere sahip.

Oluşturulan çözüm yönergesi sayesinde verilen erken uyarılar ile tarla ve ürünlere zarar gelmeden önlemler alınabiliyor. Olası zarar ve bundan kaynaklı ortaya çıkabilecek masrafları önleyen sistem tarladaki verimi arttırıyor.

Bir tarım ülkesi olarak 'üretim' konusunda birçok farklı alanda dünya pazarının en iddialı üyeleri arasında yer alan Türkiye, dijital bir döneme adım atıyor. yer alıyor. Türkiye İş Bankası ve Vodafone Business'ın birlikte hayata geçirdiği 'Dijital Tarım Projesi', tarım sektöründe derinleşmeye başlayan dijitalleşmenin önemli adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Dijital Tarım Projesi, çiftçilerin tarlalarına dair her bilgiyi anbean öğrenebilmesini sağlıyor.
Dijital Tarım Projesi, çiftçilerin tarlalarına dair her bilgiyi anbean öğrenebilmesini sağlıyor.
Dijital Tarım Projesi'ni akıllı telefonlar üzerinden anbean takip edebilmek mümkün.
Dijital Tarım Projesi'ni akıllı telefonlar üzerinden anbean takip edebilmek mümkün.

Oluşturulan sistemin verdiği doğru zaman önerileri ile üretim verimi hızlı ve devinimli bir biçimde artarken maliyetler de büyük oranda düşmüş oluyor. Dijital Tarım Projesi kapsamında ortaya çıkarılan Dijital Tarım İstasyonları üzerindeki modüller sayesinde depolanan veriler, mobil uygulamaya geçiş yapıyor ve çiftçiler cep telefonları üzerinden tarlasının kamera ile sürekli kaydedilen görüntülerine ve tarlasına ait verilere sürekli ulaşıp kontrol edebiliyor. Bu sayede üreticiler nerede olursa olsun; üretimlerine ilişkin gelişmeleri ve anlık bildirimleri gözden kaçırmamış oluyor.

Dijital Tarım İstasyonları nasıl avantajlar sağlıyor?

Dijital Tarım istasyonlarının sağladığı erken uyarılar sayesinde, çiftçiler çeşitli uyarılar ile bitki hastalıklarına, zararlılara, hava koşullarına ve doğal afetlere karşı önlem alarak zayi ürün ve ekipman riskini en aza indirgiyor. Ortamdan toplanan Meteoroloijk ve zirai veriler ve sistemin sağladığı analizler sayesinde, İstasyonlardan doğru zamanlama önerileri sunuluyor böylece sulama, gübreleme gibi tarımsal faaliyetlere zamanında ve efektif kaynak kullanımı ile gerçekleştiriliyor.

Dijital Tarım Projesi, Vodafone ve Türkiye İş Bankası tarafından hayata geçirildi.
Dijital Tarım Projesi, Vodafone ve Türkiye İş Bankası tarafından hayata geçirildi.

Çözüm nasıl kullanılıyor?

Dijital tarım istasyonu uzman ekiplerce tarlaya kurulduktan sonra arayüz sayesinde istasyonun topladığı veriler depolanıyor, analiz ediliyor ve sunulan uygulama ile her an her yerden kontrol edilebiliyor. Kamera kayıtlarına ve geçmişe dönük verilere istenildiği zaman ulaşılabiliyor. Telefona gelen erken uyarılar ile tarla ve ürünleri korumaya yönelik önlemler alınabiliyor. Kullanım alanları: üretim yapan veya üretime bir şekilde dokunan her sektör/firma bu çözümden faydalanabilir. Bireysel çiftçiler kendi tarla verimini artırmak için bu çözümden faydalanırken, büyük gıda üreticisi firmalar ürünlerde kalite standardizasyonu yakalamak ve üretim maliyetlerini düşürmek için bu çözümden faydalanabilirler.

Vodafone Dijital Tarım Çözümü.
Vodafone Dijital Tarım Çözümü.

Çözüm, yağış ve nem verilerine göre doğru zamanda ve yeterli miktarda sulama yapabilmek adına önerilerde bulunuyor. Yine ilaçlama zamanları ve miktarını da topraktan aldığı verilere göre önerdiği için kimyasal madde kullanımında da tasarruf sağlanıyor. Aynı zamanda tüketici daha az kimyasal kullanılan sağlıklı ürünler ile buluşuyor. Gübreleme için de uygun hava şartlarını ve toprak nemini analiz ederek çiftçiye iş planlamasında çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Üretim maliyetlerinidüşüren ve ürün verimliliğini artıran bu çözüm çiftçilerin hayatını çok kolaylaştıracak.

Vodafone Türkiye'nin Dijital Tarım Çözümü'ne dair detayları öğrenmek için tıklayın.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >