Tesla epey iddialı: Tam otomatik sürüş yıl sonuna kadar hayata geçebilir

Tesla Tam Otomatik Sürüş
Tesla Tam Otomatik Sürüş

● Tesla CEO'su Elon Musk, Full Self Driving yani Tam Otomatik Sürüş özelliği için erken erişimin bu yıl sonunda gerçekleşebileceğini bildiriyor.

● Bu sistem, şehir içindeki trafik ışıkları dahil hemen her şeye dikkat eden araçların trafiğe çıkacağı ve sürücünün herhangi bir müdahalesine gerek olmadan A noktasından B noktasına gidebileceği anlamına geliyor.

● Musk, tüm bunlara rağmen tam otomatik sürüşte problem yaşanması durumunda sürücünün müdahalesi gerekebileceğini bildiriyor.

● Yıl başında iddialı bir açıklama yaparak dünya genelinde toplamda 1 milyon robot taksiyle hizmet vereceklerini bildiren şirket CEO'su, tam otomatik sürüş sayesinde bunun gerçekleşeceğinin altını bir kez daha çiziyor. Ayrıntılar haberimizde:

Tesla, son birkaç yıldır otomobillerde tamamen 'Full Self Driving' özelliğine odaklanmış durumda. Bu sayede sürücünün seyir halindeyken herhangi bir müdahalesine gerek kalmıyor.

  • Full Self Driving nedir? Kelimenin tam anlamıyla, 'tam otomatik sürüş' anlamı taşıyan bu teknoloji, şehir içinde trafik ışıkları dahil hemen her şeye dikkat edilerek aracın sürücüsüz kullanılması anlamına geliyor.

Otomatik pilotlu araçlar için şehir içinde dikkat edilmesi gereken çok fazla detay var. Yavaş giden araçları geçerek arkada bırakma, yayalara yol verme, trafik ışıklarına dikkat etme ve hız uyarılarına uyma gibi durumları listede paylaşabiliriz. Ama aslında pratikte tüm bunlara ek çok daha fazla parametre var.

Tesla ise güncellemelerle geliştirdiği otomatik pilot özelliğini ve Full Self Driving'i artık belirli bir kıvama getirmiş durumda. Evet, çok fazla eksiği olduğu düşünülüyor. Ama yine de bugün gelinen aşama otomatik pilotların geleceği için umut verici.

Her yeni test ve şehir içi ya da şehir dışı hemen her türlü gezinti aslında Tesla'lara yeni bir şeyler öğretiyor. Karşılaşılan zorluklar aslında bu otomobillerin gelişimi için büyük önem taşıyor.

Şu ana kadar belirli izinlerde kullanılabilen otomatik pilot sistemi, bu sene daha esnek hale gelecek gibi görünüyor. Yani aslında bununla birlikte otomobiller tamamen tam otomatik sürüş moduna kavuşuyor. Bu da herhangi bir Tesla'nın A noktasından B noktasına sürücüsüz ulaşabileceği anlamına geliyor.

Tesla, Full Self Driving ile otomobil çevresindeki tüm nesneleri belirliyor. Üstelik trafik ışıkları, yayaların durumu ya da diğer parametreler de göz önünde bulunduruluyor.
Tesla, Full Self Driving ile otomobil çevresindeki tüm nesneleri belirliyor. Üstelik trafik ışıkları, yayaların durumu ya da diğer parametreler de göz önünde bulunduruluyor.

Full Self Driving (FSD) aslında bir opsiyon olarak sunuluyor. Dolayısıyla Tesla satın alanların 5 bin dolar karşılığında entegre ettirebildiği bu özellik, mevcut araçlara da daha sonra 8 bin dolara takılabiliyor.

Son gelişmeler, Tam Otomatik Sürüş özelliğinin yıl sonuna kadar bazı Tesla'lar için geçerli olacağını gösteriyor. Daha doğrusu özelliğin tamamen kullanılabilmesi için erken erişim izni verilmesi söz konusu. Elon Musk, bunu 23 Eylül Çarşamba yatırımcılara yaptığı konuşmada dile getirdi. Kesin olmadığı ancak Tesla'nın artık son aşamalarda olduğunu da söyledi.

Otomobillerde bir sorun yaşanırsa ne oluyor?

Musk, Tesla otomobile sahiplerinin evinden işine araca en ufak bir müdahalede bulunmadan gidebileceğini belirtiyor. Tek şart var: Araçların bir sorunla karşılaşması durumunda, sürücülerin kontrol altına almaya hazır olmaları gerekiyor.

Musk: Tesla sahipleri, otomobile herhangi bir müdahale olmadan evlerinden işlerine gidebilecek.

Yani aslında araç içindekilerin yine de tetikte olması gerektiği belirtiliyor. Musk, Tesla otomatik pilotun yüksek hızda kullanılabileceğini ve yakın zamanda çıkarılan Smart Summon özelliğiyle park edilebileceğini söyledi.

  • Smart Summon nedir? Akıllı Çağırma olarak Türkçeleştirilen bu teknoloji, sürücülerin bulundukları bölgelere araçlarını çağırmalarını sağlıyor.
Musk, tamamen otomatik sürüşün aslında sınırları olacağını da belirtiyor. Dünyanın her yerinde senaryonun aynı olmadığını özellikle ifade ediyor. Ama ne yazık ki bu açıklama, Tesla CEO'sunun geçtiğimiz dönemlerdeki bir cümlesiyle çelişiyor. Musk, bu yılın başlarında coğrafya fark etmeksizin Seviye 5 özerk otomobillerin her koşulda kullanılabileceğini söylemişti.

2020 sonuna kadar beklemek gerekebilir

Tesla, FSD özelliğini 2020 ortasına kadar aktif hale getireceğini açıkladı. Dolayısıyla bu sürece kadar testlere devam edilecek ve güncellemelerle sistem daha iyi hale getirilecek.

Musk, FSDözelliğinin erken erişim üyeleri için aktif edilmesinin arabanın 'tamamen' kendi kendine gideceği anlamına gelmediğini bildirdi. Yani sürücülerin 2020 sonuna kadar beklemeleri gerekebileceğini ifade etti.

Bu yılın başlarında çarpıcı bir açıklama yaparak 'yolda bir milyondan fazla robot taksimiz' olacak diyen Musk, tam otomatik sürüş yazılımına gönderme yapmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >