Titanic’le ilgili ‘ezber bozan’ iddia: ‘Gemi, buzdağına çarpmadı!’

Titanic, 12 Nisan 1912 tarihinde ikiye ayrılarak battı.
Titanic, 12 Nisan 1912 tarihinde ikiye ayrılarak battı.

Bundan tam 107 yıl önce, 15 Nisan 1912 tarihinde 2340 yolcusuyla ilk yolculuğuna çıkan Titanic transatlantiği New Foundland’ın güneyinde bir buzdağına çarparak battı. Gerçekleşen kazada tam 1531 kişi hayatını kaybetti. Birçok yapıma da konu olan Titanic’ten sağ kurtulan yolculardan biri bildiğimiz Titanic hikayesinin gerçek olmadığını açıkladı. Yolcuya göre hikaye bambaşka.

Titanic hikayesinin doğruluğunu araştıran web sitesi Bright Side, gerçeğin ünlü Titanic filmindekinden çok daha farklı olduğu bilgisini paylaştı. Vaghinak Byurat, Türkiye'nin Ermenistan sınırında doğan, Roma ve Paris'te yaşayan ve zamanında nadir görülen pek çok ülkeyi tanıyan bir entelektüeldi. Titanik'e bindiği zamana kadar Konstantinopolis'te (bugünkü İstanbul) yaşıyordu. Amerika'da iş yapmayı planlıyordu, bu yüzden ünlü gemide Atlantik'i geçmek için bir bilet aldı. Bu defa yanında çok fazla eşyası olduğu için Titanic’ten bilet almanın mantıklı olacağını düşündü. Gemide yaşanan olayları birinci ağızdan aktaran Byurat, yaşananların buzdağıyla ilgili olmadığını savundu.

Ermenistan Ulusal Sanat Galerisi Müdürü Chahen Khachatourian, kazanın ardından Byurat ile bir görüşme gerçekleştirdi. Kazazede, Titanic ile ilgili olayları anlatırken buzdağından hiç bahsetmedi. İşin ilginç tarafı kazadan kurtulanların hiçbiri buzdağıyla ilgili bir detay vermedi. Tüm kazazedeler geminin bir patlama sonucu battığını iddia ettiler.

Titanic gemisinin, buzdağına çarparak batmadığı yanarak battığı iddia ediliyor.
Titanic gemisinin, buzdağına çarparak batmadığı yanarak battığı iddia ediliyor.

Şimdilik bu iddia bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da, birçok araştırmacı geminin malzemesel olarak böyle bir yolculuğa uygun olmadığını söylüyor. Isınan çelik kaplamaların esnekliğini kaybederek sertleştiği ve böylece geminin dış cephesinde sızıntılar olduğu da iddialar arasında yer alıyor.

Geminin batış nedenine ilişkin teoriler dışında ilgililerin ellerinde mevcut farklı bir bilgi bulunmuyor. Buna ek olarak bu tür iddiaların ortaya atılma sebebini Titanic 2 filminin vizyona çıkarılmak istenmesi ve yeni bir senaryo arayışı olduğu da söyleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >