Türkiye'nin 'şifre alışkanlığı' netleşti: 'En popüler şifreler'

Şifre belirleme.
Şifre belirleme.

Türkiye'deki internet kullanıcıların en çok belirlediği şifreler açıklandı. Araştırmalara göre ülkemizde ne yazık ki en fazla 123456 şifresi tercih ediliyor.

Siber tehditler her geçen gün artarken 'güvenlik' konusunda en büyük rol kullanıcıya düşüyor. İster herhangi bir web sayfası olsun isterse banka şifresi olsun güçlü şifre belirlemek şart. Ancak araştırmalar ne yazık ki bunun tam tersini söylüyor. Üstelik konuya yalnızca web sayfası, banka şifresi ya da sosyal medya gözüyle bakmamak lazım. Zira e-devlet üzerinden elde edilen veriler de birçok farklı amaçla kullanılabiliyor.

Güçlü şifre belirlemek için karışık rakamlar ve özel karakterler kullanmak şart.
Güçlü şifre belirlemek için karışık rakamlar ve özel karakterler kullanmak şart.

Evet; birçok kişi internet şifresi seçerken çabuk hatırlayabileceği ve üzerinden zaman geçse de unutmayacağı numara ya da harfleri tercih ediyor. Şifre belirleme söz konusu olduğunda kişi ismi, doğum tarihi ve tuttuğu takımın ismi ilk sıralarda yer alıyor. Ama şifre konusunda farklı algoritmaları kullanmak ve özel karakterlere yer vermek şart. Çünkü bu şifreleri çözmeye yönelik tasarlanan özel botlar belirli bir algoritma eşliğinde bu işlemi gerçekleştiriyor.

En çok tercih edilen şifre ne yazık ki hâlâ 123456.
En çok tercih edilen şifre ne yazık ki hâlâ 123456.

Siber güvenlik araştırmacıları geçen yıl Dark Web'de toplam 1 milyarı aşkın kişinin şifrelerinin bulunduğunu belirtmişti. Dünya nüfusunun 7.6 milyar olduğu düşünüldüğünde işin ehemmiyeti daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ülkemizde de durumlar vahim. Zira araştırmalara göre Türkiye'de toplam 1 milyon 112 bin 197 kişinin internet şifresi biliniyor. En çok tercih edilen şifreler ise şu şekilde:

  • 123456
    123456789
    Qwerty
    Password
    11111
    12345678
    Abc123
    1234567
    Password1
    1234567890

Tamam; internet kullanan birçok kişi aslında kolay şifre belirlediği için güvende değil. Peki ama şifre nasıl belirlenir?

1- Farklı karakterler kullanın: Başta büyük ve küçük harf olmak üzere özel karakterlerin kullanımı şifrenin gücünü önemli bir oranda artırıyor.
2- Şifre yöneticisi kullanın: En güçlü şifreler için güvenli şifre yönetici uygulamalarına başvurun.
3- Sözlük kelimelerini kullanmayın: Sözlükte geçen kelimeleri doğrudan şifre olarak belirlemeyin, keza 'sözlük saldırılarıyla' bu şifreler kolayca çözülebiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >