WhatsApp, şifreli sohbetlere erişim sağlama konusunda hükümetlerin baskısı altında!

WhatsApp
WhatsApp

WhatsApp veya diğer mesajlaşma hizmetleri hükümetlerden gelecek talepler doğrultusunda uçtan uca şifrelemeli sohbetlerin aşılması konusunda baskıya karşılaşıyor.
İngiltere'de bu hafta yapılan bir güvenlik zirvesinde toplamda 5 ülke görevlileri ve teknoloji şirketleri bir araya gelerek bu konuya fazlasıyla yoğunlaştı.

WhatsApp ya da diğer 'şifreli' mesajlaşma servisleri, yapılan görüşmeler sonrasında şifreli sohbetlere erişim sağlama baskısıyla karşı karşıya.

ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda'nın bir araya geldiği iki günlük (Pazartesi ve Salı) zirvede Facebook, Google, Microsoft, Roblox, Snap ve Twitter da dahil olmak üzere önemli şirketlerden temsilciler yer aldı.

WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme sistemi mesajların alıcı ve gönderici arasında kalmasını sağlayarak üçüncü kişilerin mesajları görmesini engelliyor.
WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme sistemi mesajların alıcı ve gönderici arasında kalmasını sağlayarak üçüncü kişilerin mesajları görmesini engelliyor.

Bazı durumlarda uçtan uca şifreleme pasif olabilir

Yapılan açıklamaya göre, 'Bakanlar, kolluk kuvvetlerinin en ciddi suçları soruşturmalarında sektörün gerekli korumalar olmadan uçtan uca şifrelemelerini engelleyebileceğini vurguladı.'

Elbette uygulamalara arka kapı açmak için erişim çağrısı yapılmadı. Ancak şifreli mesajlaşmanın belirli bir incelemeye tabi olacağına işaret edildi.

'Teknoloji şirketlerinin, suç işleyenleri güçlendirecek veya savunmasız insanları riske sokacak şekilde uçtan uca şifreleme dahil sistemleri ve hizmetleri geliştirmemeleri gerektiği konusunda birleşiyor.' Şeklinde açıklama yapıldı. Ayrıca ABD Başsavcısı William Barr bunu tekrarlayarak şifrelemenin 'benzersiz bir meydan okuma' teşkil ettiğini ifade etti.

ABD Başsavcısı William Barr.
ABD Başsavcısı William Barr.

Uçtan uca şifreleme, yalnızca mesaj gönderen ve alan kişilerin okuyabileceği bir sistem. Dolayısıyla bu nedenle çevrimiçi iletişim kurmanın en güvenli yollarından birini oluşturuyor.

Hükümetlerin dezavantajı; bu mahremiyetin, saldırıları planlarken bu uygulamaları kullanan suçlulara ve teröristlere yayılması. WhatsApp uçtanuca şifreleme kullanan en popüler mesajlaşma servislerinden biri.

İngiltere güvenlik ajansı GCHQ, geçen sene şifreli mesajlaşma uygulamalarının devlet görevlilerini gizli bir şekilde özel sohbetleri kopyalayan bir sistem oluşturmasını zorunlu kılacak bir öneri yayınladı.

WhatsApp ise hükümetlerin hem etik hem de teknik gerekçeler sebebiyle bu talebine karşı çıkıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >