Cengiz Topel kimdir?

Cengiz Topel kimdir?
Cengiz Topel kimdir?

8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs Harekatı sırasında Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderilen kullandığı F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürülen ve Rumlar tarafından esir alındıktan sonra şehit edilen Yüzbaşı Cengiz Topel kimdir?

İÇİNDEKİLER

Cengiz Topel, Türk pilot yüzbaşıdır. 2 Eylül 1934'de İzmit'te doğmuştur. Babası, Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey, Annesi ise Mebuse Hanım’dır. Hakkı Bey ile Mebuse Hanım'ın dört çocuğu bulunmaktadır. Cengiz Topel ise çocukların üçüncüsüdür.

Cengiz Topel'in çocukluğu

Cengiz Topel, Bandırma II. İlkokulu'nda ilkokula gitti. Babası Hakkı Bey'in Gönene tayininin çıkması sebebiyle Ömer Seyfettin İlkokulu’nda eğitimine devam etti. Cengiz Topel, babasını kaybettikten sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi ve Kadıköy'e yerleşti.

Eğitimine burada devam eden Cengiz Topel, Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu’nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Haydarpaşa Lisesi'ne başlayan Cengiz Topel, eğitimine Kuleli Askeri Lisesi’nde devam etti. 1953 yılında Kuleli Askeri Lisesi’nde gördüğü eğitimi tamamladı ve 1955 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirdi. Ardından asteğmen oldu.

Cengiz Topel'in pilot olması

Cengiz Topel, küçük yaşlardan itibaren havacılığa merak duyuyordu. Hava sınıfına geçen Cengiz Topel pilot olma yolunda ilerlemeye başladı. Kanada'ya pilotaj eğitimi için gönderilen Topel, burada eğitimini tamamladı. Pilotaj eğitimi tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü ve Üsteğmen Pilot Cengiz olarak Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığında göreve başladı. 1961 yılında tayini çıkan Cengiz Topel, Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üs Komutanlığına geçti. 1963 yılında Yüzbaşı rütbesine terfi etti.

Cengiz Topel'in Kıbrıs görevi

5 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs Türkleri ve Rumlar arasında gerilmeler başladı. Rumlar, Erenköy ve Mansur bölgelerine denizden hücumbotları, karadan ise tanklarla takviyeli piyade birlikleriyle beklenmedik bir şekilde saldırmaya başladı. Rumlar, kasabalara ve sahildeki Türk balıkçılarına ateş açtı. Türkiye, Kıbrıs'a savaş uçaklarını gönderdi ve Türk jetleri Kıbrıs üzerinden uyarı uçuşuna geçtiler. Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Kıbrıs görevi için Eskişehir'den Kıbrıs'a geldi. Dörtlü kol komutanı olarak göreve başladı. Cengiz Topel'in görev aldığı uçak ile diğer uçaklar düşürüldü. Cengiz Topel ve birçok pilot profesyonel bir şekilde uçaktan paraşütle atladı.

Cengiz Topel nasıl şehit oldu?

Kıbrıs görevinde düşen uçağından paraşütle atlayan Pilot Cengiz Topel, Lefke, Gaziveren, Elye ve Çamlıköy Türk yerleşim birimleri arasında bulunan Peristeronori isimli Rum köyüne iniş yaptı. Asfalt bir alana iniş yapan Cengiz Topel, bölgede bulunan Rumlar tarafından fark edildi. Cengiz Topel'in ölümü ile ilgili farklı söylentiler bulunmaktadır. Esir düşen Topel'in işkence görerek öldürüldüğü bilinmektedir. Rumlar ise yaralı olarak kaldırıldığı hastanede öldüğünü söylemektedir.

14 Ağustos 1964'te toprağa verilen Cengiz Topel, Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp şehidi olarak anılmaktadır.

Cengiz Topel'in cenaze töreni

Cengiz Topel, Rum saldırıları sırasında Kıbrıs'ta şehit düştükten sonra naşı 12 Ağustos 1964'te Türkiye'ye getirilmiştir. 14 Ağustos 1964'te Cengiz Topel, Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verilmiştir.

Cengiz Topel adını yaşatan yerler

Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp şehidi olan Cengiz Topel'in anısını yaşatmak için birçok yere ismi verilmiştir. İstanbul Tuzla'da bulunan Piyade Okulu Komutanlığı'nda, İstanbul´un Bakırköy ve Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde bir ilkokulda, Eskişehir'de bir ilkokuluna Cengiz Topel adı verilmiştir. Aynı zamanda Cengiz Topel'in doğduğu şehir olan İzmit'te "Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı" bulunmaktadır.

Konya'da Cengiz Topel'in adını alan "Şehit Topel Polis Merkezi", Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde anıtı, Eskişehir'in merkezinde ve Bursa’nın Gürsu ilçesinde heykeli bulunmaktadır. Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı bulunmaktadır. Birçok şehrin sokağına, caddesine Cengiz Topel adı verilmiştir.

Cengiz Topel okulları

Antalya'nın Muratpaşa ve Finike ilçelerinde, Ağrı'nın Patnos ilçesinde, Adıyaman'da, Eskişehir'de, Batman'da, Sakarya'da, Tokat Turhal'da, Samsun'da, Şanlıurfa ve daha birçok şehrin okulunda Cengiz Topel adı yaşatılmaktadır.