Beşi Bir Yerde: Ramazan'da Ne Okusam?

Ramazan’da Ne Okusam?

Evet “keşke hep okusak”, keşke Ramazan’ı hayatımıza yayabilsekama kabul edelim pek çoğumuz için bu mümkün değil. Ekleyelim,“oruç kafayla okuyamıyorum” demeyin, gayet de iyi oluyor. Konuşmaktan,koşturmaktan, ahkam kesmekten hatta susmaktan bilekolay. Gelelim listemize:

1- Hikem-i Ataiyye

Ataullah İskenderi’nin 262 hikmetli sözünden oluşan bu gönül genişletici eserinin farklı şerhleri var. Bendeniz, Sufi Kitap’tan çıkan Kastamonulu Seyyid Hafız Ahmet Mahir Efendi’nin şerhinden ziyadesiyle istifade ettim. Bak cümlenin başından sonuna üslubum değişti. Adlarını anarken bile hizaya girdik, içimiz titredi.

2- Hazreti Ali Cenkleri

“İftara kadar vakit nasıl geçecek bari bir aksiyon filmi seyredeyim” diyorsun değil mi? Hepimiz diyoruz. Seyretme demiyorum hobi olarak yine seyret ama şurada elinin altında da cengin feriştahı var be güzel kardeşim, Büyüyen Ay Yayınları’ndan titiz, tertemiz bir baskıyla hazırlanıp önüne koyulmuş. Hatırlayalım ne diyordu Sezai Karakoç: “Babamın uzun kış geceleri hazırladığı cenklerde Binmiş gelirdi Ali bir kırata Ali ve at, gelip kurtarırdı bizi darağacından Asya’da, Afrika’da, geçmişte gelecekte Biz o atın tozuna kapanır ağlardık Güneş kaçardı, ay düşerdi, yıldızlar büyürdü Çocuklarla oynarken paylaşamazdık Ali rolünü Ali güneşin doğduğu yerden battığı yere kadar kahraman…”

3- Tezkiret’ül Evliya

Evliya hayatları okumayı çocuklukta, ilk gençlik çağlarında yaptığımız güzel bir iş sayarız çoğumuz. TGRT kasetleriyle birlikte çocukluğumuzun gizli bahçesinde saklarız onları. Olur mu hiç öyle şey! Allah dostlarının hayatlarında nice hikmetler nice idrak anları gizli hâlâ. Açın tefeül yapa yapa okuyun. İlle sıradan gitmek zorunda değilsiniz. Kabalcı Yayınlarından vaktiyle çıkan nüshası pek de güzeldir.

Kabalcı Yayınlarından vaktiyle çıkan nüshası pek de güzeldir.
Kabalcı Yayınlarından vaktiyle çıkan nüshası pek de güzeldir.

4- Üç Zor Mesele

İsmet Özel adının etrafında koparılan yaygaraya, sosyal medya azizlerinin iğnelemerine filan boşverin. Ruhumuz hafiflemiş, bizi kuşatan, esir eden, eblehleştiren modern dünyanın boğucu havası Ramazan’ın bereketli rüzgârıyla biraz dağılmışken Üç Mesele’yi (yeni baskısı ilavelerle Üç Zor Mesele diye yapıldı) okuyup anlamaya çalışmakta fayda var.

5- Gün Doğmadan

Her bir günü olağanüstü bir şiirin bir dizesi gibi olan Ramazan’da şiirden uzak kalmamız düşünülemez herhalde. Sezai Karakoç’un Gün Doğmadan’ını raftan çıkarıp görünür bir yerde tutun. Hızır’la Kırk Saat, Taha’nın Kitabı, Leyla ile Mecnun… Gelin gülle başlayın söze…

Ha diyorsanız ki, bu liste olmamış, bende daha iyisi var. Eyvallah. İstediğinizi çıkarıp başka birini koyabilirsiniz. Dışarda bırakmak zorunda kaldığım başka onlarca eser, sizleri bekliyor.