"Dinlesene"de: Mehmet Kemiksiz, Élisa Vellia ve Patricia Caas

Mehmet Kemiksiz
Mehmet Kemiksiz

Hem İran ve Azerbaycan coğrafyasında hem de Türkiye’de günümüzde de hâlihazırda icra edilen; klasik eserler arasında oldukça kıymet kesbeden bu eser, duyanın anlayanın “âmin” demeden geçemeyeceği bir duayı da içeriyor.

Amed Nesîm-i Subh Dem - Mehmet Kemiksiz

14. yüzyılın en büyük şair ve bestekârlarından bugün İran sınırlarında bulunan Güney Azerbaycan’ın Merâga şehrinde doğan Abdülkadir Meragi’nin yüzyılları aşarak bize ulaşan kıymetli eserlerinden yalnızca birisidir Amed nesîm i Sûbh u Dem. Hem

İran ve Azerbaycan coğrafyasında hem de Türkiye’de günümüzde de hâlihazırda icra edilen; klasik eserler arasında oldukça kıymet kesbeden bu eser, duyanın anlayanın “âmin” demeden geçemeyeceği bir duayı da içeriyor: “Sultân-ı mâ sultân-ı mâ / rahmet bekun ber cân-ı mâ an dem ki cân ber leb-resîd / hem-râh kun îmân-ı mâ”. Yani: “Sultanımız, bizim sultanımız / Canımız üzerine rahmetinle muamele eyle Canımız dudağımızın üzerine geldiğinde / Onu imanımıza yoldaş eyle”.

Kalinihtia - Élisa Vellia

Élisa Vellia’nın sesi ve müzikal tavrı, Yunan geleneksel müziğine yeni bir yaklaşım ve heyecan verici bir dönemeç; ama büyük sürprizler hazırlamayan ve en asgari düzeydeki farklılığıyla bile büyük tesirler oluşturabilecek cinsten… Anadolu’dan Ege Denizi’ndeki adalara uzanan sözlü gelenekten evrilen sanatçının seslendirdiği tüm şarkılar, onun enstrümanı için özel olarak yapılmış gibi.

  • Yaşlanmayan sözlü gelenek, anneden kızına, Anadolu’dan Yunanistan’a her an yeniden akıyor ve deveranı bitmeyecek bir döngüyü var kılıyor.

If you go away - Patricia Caas

If you Go Away, Alsace -Lorraineli Fransız şarkıcının kendi dili dışında seslendirdiği nadir şarkılardan. Fransızca söyleyen en önemli kadın sanatçılardan biri olarak görülen Patricia Kaas, pop, caz ve şanson arası bir tarza sahip. 13 yaşında müzik hayatına 1987’de ilk uluslararası hit şarkısı “Mademoiselle Chante le Blues” ile dünya çapında ün sahibi oldu. Onun bu şarkısı da ana dilinde seslendiridiği şarkılar kadar kendine has ve Patricia Caas ismiyle bütünleşmiş bir hâlde; çünkü Caas’ın sesinin değdiği her melodi ve söz, onun sesinin iradesine boyun eğer…