Futbolun filozofu ya da Brezilya'da demokrasi: Dr. Socrates

Dr. Socrates
Dr. Socrates

"Yaşamanın ve gerçekten başarılı olmanın yolunun kolektif çabadan geçtiğine inandım; herkesin birbiri için çalışmasından, birbirine yardım etmesinden ve günün sonunda payına düşen karşılığı almasından."

1

Amaca yönelik oyun değil, güzel oyun. Sadece buydu isteği. Futboldan istediği şeyi hayattan da istiyordu.

Bir tüketim mekanizmasının, modern futbolun ve modern hayatın istediği iki şeye karşı atını çok önceden sürmeye başlayan bir süvariydi o. Yani rekabete ve kazanmak için her şeyin mubah oluşuna. O, sadece ve sadece güzeli kurtarmayı arzuluyordu.

2

Futbolda, düşünce ile oyunun kesişim kümesinin en merkezinde yer alıyordu o. Büyük bir filozofun ismine sahip olmanın hakkını vermek için, yoksul bir adamın, kütüphanede yaşayan bir adamın oğlu olmanın hakkını vermek içindi belki de yapmaya çalıştıkları. Tıp okudu, top sürdü, hep kazanan olmanın adil olmayışını savundu, halktan taraf oldu, felsefe doktorası yaptı ve muhteşem topuk pasları attı.

Futbolda, düşünce ile oyunun kesişim kümesinin en merkezinde yer alıyordu o.
Futbolda, düşünce ile oyunun kesişim kümesinin en merkezinde yer alıyordu o.

3

Çizgi roman karakteri Mister No'nun Manaus'a doğru yolculuğa başlamadan önceki durağı olan Belem'de, 54 yılında doğdu Socrates, babası diğer kardeşlerine de Antik Yunan şairi Sofokles ve filozof Sostenes'in isimlerini koymuştu.

4

74 yılında profesyonel futbol hayatına başlayan filozof, 78 yılında belki de "hayatı" olarak adlandırabileceği Corinthians'a transfer oldu ve aslında hikâyesi tam da burada değişti. Yani düşünür, meseleyi tam da bu yıllarda idrak etmeye başladı.

"Ben futbol oynarken aynı zamanda tıp da okuyordum. Eğer tıp okumamış olsaydım, yetenekleri daha sınırlı bir oyuncu olurdum."

Dikta yönetiminde, Corinthians takımının yöneticilerinin tavırlarından rahatsız olan Socrates, takım arkadaşı Vladamir'i de yanına alarak "Corinthians Democrasy" hareketini başlattı.

5

"Yaşamanın ve gerçekten başarılı olmanın yolunun kolektif çabadan geçtiğine inandım; herkesin birbiri için çalışmasından, birbirine yardım etmesinden ve günün sonunda payına düşen karşılığı almasından."

6

Brezilya'da meydana gelen 1964 darbesinde 10 yaşındayken, babasının Bolşevik iktidarını anlatan bir kitabı yakmasına şahit olan Socrates'in aklı bu anı belki de hiç unutmadı. Kitapların arasında yaşayan babasının bu tavrına uzun bir süre bir anlam veremedi belki de.

7

  • 82 yılında, takvimler 15 Kasım'ı gösterirken Socrates ve arkadaşları, Brezilya'daki seçimler öncesi beliren dikta yönetiminin yıkılması ihtimali dolayısıyla sahaya "DİA 15 VOTE" yani "15'inde Seçime" yazılı formalarla çıktılar. Bu futbol tarihinde çok az görülen bir başkaldırıydı.

8

Tıp okuması ve futbol oynamasını, yani bu ikili arasındaki ilişkiyi şöyle değerlendiriyordu: "Ben futbol oynarken aynı zamanda tıp da okuyordum. Eğer tıp okumamış olsaydım, yetenekleri daha sınırlı bir oyuncu olurdum."

9

"Corinthians'ın şampiyon olduğu bir pazar günü ölmek istiyorum" demişti ve öldüğü gün şampiyon çok sevdiği Corinthians oldu. Tarih: 04.12.2011.