Geceye Övgüler

Geceye Övgüler - Novalis
Geceye Övgüler - Novalis

Nişanlısının ölümü üzerine yazdığı Geceye Övgüler'de aydınlık ve yüzeysel olanın karşısına karanlığı ve derinliği çıkarıyor; lirik bir dil kullanarak içimizle, saklı hislerimizle konuşuyor.

29 senelik ömründe, akılcılığın hâkim olduğu Aydınlanma Dönemi'nde ruhu ve bireyselliği öne çıkararak yeni, farklı bir yolun ilk öncülerinden olmayı başarabilmiş bir yazar Novalis. Nişanlısının ölümü üzerine yazdığı Geceye Övgüler'de aydınlık ve yüzeysel olanın karşısına karanlığı ve derinliği çıkarıyor; lirik bir dil kullanarak içimizle, saklı hislerimizle konuşuyor. Türkiye İş Bankası Yayınları tarafından basılan kitapta metnin Almanca-Türkçe karşılıkları ve iki farklı çevirisi de yer alıyor.

Odun kesmek - Thomas Bernhard

  • Biçimi, tasvirleri ve aktardığı hissiyat ile sert bir kitap Odun Kesmek.
  • Biçimi, tasvirleri ve aktardığı hissiyat ile sert bir kitap Odun Kesmek. Anlatıcının yapmacıklığın her türüne duyduğu nefret, içerisinde yer aldığı sanat camiası ve "üst tabaka" ile de perçinlenerek dünyayla olan savaşını oldukça güçleştiriyor. Metnin duraksız ilerleyişi karakterin iç dünyasıyla bir bütünlük oluşturarak yüksek voltajlı bir yolculuğa çıkarıyor okurunu.

Tamgalar - Süleyman Çobanoğlu

Süleyman Çobanoğlu'nun 2019'un sonlarına doğru Ötüken Neşriyat tarafından yayımlanan şiir kitabı Tamgalar, şairin hece ölçüsüyle yazdığı şiirlerinden oluşuyor. Biçimsel olarak heceye yaslanan şiirler, içerik olarak ise zamanının sesine oldukça yüksek bir perdeden katılıyor. Şair, Tamgalar'da kaygılarımızı, kayıplarımızı ve özlemlerimizi ozanların sazın teline vuruşu gibi, ağaçların sürgün verişi gibi kaydetmiş. Çobanoğlu, Ahmet Uluçay'ın tarif ettiği gibi "unutulmuş bir rüyayı uyandırıyor" içimizde.