Hepimiz hayvanız, Iñárritu daha fazla!

Alejandro G. Iñárritu yönetmenliğindeki Diriliş (The Revenant) filmiyle DiCaprio, En İyi Erkek Oyuncu Oscar ödülünü aldı.
Alejandro G. Iñárritu yönetmenliğindeki Diriliş (The Revenant) filmiyle DiCaprio, En İyi Erkek Oyuncu Oscar ödülünü aldı.

Iñárritu’nun sinemasında kan var. Boz ayının beyefendi tavrı ile paramparça ettiği Glass’ın bile temizleyemeyeceği bir lekeyle mücadele ediyoruz. Üstün Alman teknolojisi olan Marksizm, deruni Rus sanatının izlerini taşıyan Sosyalizm, modern Avrupa’nın insana insanlık dersi veren insansız kara alanının teminatı olan determinizm, materyalizm!

Hepimiz hayvan mıyız?
Hepimiz hayvan mıyız?

Amerika Birleşik Devletleri kolay kurulmadı. İnsanların birbiriyle savaşının yanında bir de doğa ile mücadelesi vardı. Kızılderililerin soyunu kıranlar da rüyalar ülkesi ABD’yi var edenler de aynı kişiler olabilir. Bu, kafanızı karıştırmasın. Eleştirilir, geçilir. Derdi ‘Tanrıinsan’ olan bunun üzerinde fazla durmaz. Ana konu artık “metafizikten kendini bir türlü alamadığı halde Tanrı’nın yokluğunun ispatı olarak güçlünün güçsüzü alt etmesi ve doğadaki hiçbir canlının bu mücadeleden kaçamayarak ya var kalması ya da yok olmasına rağmen, bu ontolojik vurguyu türdeşi insanoğluna bir türlü anlatamayan insanoğlunun insan olarak hayatını idame ettirmesinin imkânsızlığının yeni nesillere anlatılabilmesi”dir…

Evet, mesele gayet net. Adamlar ne yaptığının farkında değil. Gına geldi, akıl-fikir ortada yok. Nedensellik! Neden, senlik! Benlik patlaması aslında! Fizik yasalarının hakikat karşısındaki illegalitesine mahkûm olmuş pis çocuklar! Fizik yasaları karşısında bütün canlılar eşit. İnsanoğlu biraz aklını kullansa farkı olabilir ama işte o da hayvandan bir parmak ötede. İnsan da hayvan elbet. Şeksiz şüphesiz! Akıllı, vicdanlı, duygulu hayvan! Eşref-i mahlûk!

Yoksa bu hayvan içimizde mi?
Yoksa bu hayvan içimizde mi?

İçindeki hayvanı evcilleştirebilmiş ve kulun okulu olan doğada hayvana hayvan muamelesi yapabilmenin erdeminden uzaklaşmaya direnen ihsan sahibi her insan adına s/övülmesi gerekene hakkını verebilmek için Vertov’un ‘Kameralı Adam’ından beri tanrılık taslayan her filme karşı aldığımız pozisyonumuzu yeniden gözden geçiriyor, daha sağlam, daha adam, sinemaya daha sahip çıkarak Iñárritu’ya elimizin tersini gösteriyoruz.

  • Bu hikâyeye artık karnımız tok. Acıktığınızda kendi ellerinizle yaptığınız helvadan putları yemeye devam edin. Biz, fikrin namusuna halel getirdiğiniz her an zihniyetinizin helvasını yemeye doymayacağız.