Homo NPC

Bu düzende 2060’dakinden daha ağır şartlar mevcuttur. Charlotte’ın insan görünümlü tebası artık tür olarak Homo Sapiens de değildir, insan görünümlü kitledir.
Bu düzende 2060’dakinden daha ağır şartlar mevcuttur. Charlotte’ın insan görünümlü tebası artık tür olarak Homo Sapiens de değildir, insan görünümlü kitledir.

NPC, yapay zekâ ile kontrol edilen karakteri tanımlayan oyun ile ilişkili bir terim. Bu söz bir süredir insanlar için de kullanılıyor. NPCleşmiş biri nesnel düşünemeyen kişidir.

NPCleştirilenler

NPC, Non Player Character anlamına geliyor malum. Yapay zekâ ile kontrol edilen karakteri tanımlayan oyun ile ilişkili bir terim. Bu söz bir süredir insanlar için de kullanılıyor. NPCleşmiş biri nesnel düşünemeyen kişidir. Kendi aklını geri viteste tutmaktadır. Başta TikTok olmak üzere, sosyal medya platformlarında başkalarının yorumlarını ve görüşlerini akılsızca tekrarlayanlar kastediliyor. Bunlar hiçbir konuda kesin bir bakış açısına sahip olmazlar, diğer insanlardan duydukları görüşleri tekrarlarlar ve ne diyecekleri önceden kestirilebilir.

Kırk yıl sonra

Yıl 2060. Avatar Projesinin tahmini tamamlanma tarihinden on beş yıl sonra. 2013-2022 yılları arasında dünyanın en çok izlenen ve özellikle genç dimağlar üzerinde çok etkili olan Westworld dizisinin 3. Bölümünde Westworld adlı hümanoid nüfuslu, nostaljik eğlence beldesini kuranların dünyasını ilk kez görürüz. Çok düzenli, modern, hijyenik ortam, bakımlı binalar, iyi giyimli, karnı tok insanlar ve onların huzur yüklü ortamı bize ilk etapta yüksek edep ve ahlaklı bir sistemin sonunda bütün insanlığa yeryüzü cenneti sunduğunu düşündürtür. Tabii bu cennetten! o Westworld eğlence beldesine gelenlerin şiddete eğilim derecesi ve kırdıkları cevizler de çok düşündürücüdür. Biraz yakından bakınca bu dünyada özgür iradeye yer olmadığı, insanların kendileriyle ilgili kararları ve gelecek planlarının gidişatının Rehoboam adlı bir yapay zekânın takdirine kaldığı ortaya çıkar. Özgür iradenin esamisi bile okunmamaktadır. İnsanların karnı tok sırtı pektir ama açık havada kurulmuş bir panopticon hapishanesinde esirdir.

Trilyoner yönetiyor

Bu yapay zekâ Engerraund Serac adlı bir trilyoner iş adamının harddiske yüklenmiş zihniyle birlikte çalışmaktadır. Yani şu anda global ölçekte hüküm süren şirketokrasi düzeni içerisinden bir Homo Deus – İnsan Tanrı çıkarak, bütün rakiplerini de tepeleyerek haliyle, dünya idaresini eline geçirmiştir. Engerraund haberci melek, ışık anlamına geliyor. Rehoboam da Hz. Süleyman’ın sonradan dinden çıkan oğlunun adı. Dünyayı kimlerin mutlak idaresine vermiş dizi kurgucuları bir düşünün. Kaç bin yıllık hayalin ekrandaki gölgesi.

2083

Yirmi küsur yıl sonra Engerraund ve Rehoboam sistemi yıkılmış ve yerine Charlotte adlı bir insandan kopyalanmış Android tanrıça idareyi ele almıştır. İnsanlık Charlotte Hale’in host kopyasına karşı savaşı kaybetmiş, Engerraund Serac ve Rehoboam’dan kalan güç boşluğunu o doldurmuştur ve O sadece kopya değildir, permütasyondur. Yani bir kopya matrisleşerek permütasyonla çatallanıp budaklanıp üst düzey yetilere erişebilmiştir. Charlotte dünya liderlerinin yerlerine kopyalarını ikame etmeyi başarmıştır. Dizide bu düzene karşı çıkarak Engerraundlu sistemi sonlandıranlar bu defa da Charlotte’a karşı mücadele etmektedir.

Amacım diziyi anlatmak değil, ama hafızın fikri neyse zikri de odur derler. Muktedirler, Deccaliyet bu senaryoyu çok seviyor malum. Biraz daha devam edeyim. Bu düzende 2060’dakinden daha ağır şartlar mevcuttur. Charlotte’ın insan görünümlü tebası artık tür olarak Homo Sapiens de değildir, insan görünümlü kitledir.

Dolores’e tıpa tıp benzeyen ve video oyunları şirketinde çalışan Christine NPC’ler, oyuncu olmayan karakterler için hayat öyküleri ve arka plan hikâyeler yazıyordur. Kaderleri bir yazar-yazılımcı tarafından kaleme alınıyordur yani. Onlar da senaryoya harfiyen uymak zorundadır.

Homo NPC

Bugüne dönelim. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladık ve şu anda yüzümüzü Türkiye Yüzyılına çevirmiş durumdayız. Terör devleti İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım özellikle ilk haftasında, dünya medyasının yalan haberleri ve İsrail’in müthiş dokunulmazlığı balonundan etkilenen birçok kimsenin zihin kutularının içinde mevcut bulunan NPC virüsleri hızla çoğalarak ve başkalarına da bulaşarak bir salgın haline dönüştü. Homo NPC taifesi. Sosyal mecralarda ve konuşmalarında güdümlü kanaat önderlerinin laflarını tekrarlamaya başladılar.

Araplar Birinci Dünya harbinde bizi arkadan vurdu.

Filistinliler Yahudilere toprak sattı.

Hamas bir terör örgütüdür.

İsrail haklı bir şiddet uyguluyor.

Ne işimiz var Gazze’de?

Ben iki taraftan da değilim.

Dünya çapında İsrail mezalimine karşı eylemler arttıkça Homo NPC biraz hız kesecek, ama kurgulandığı tarzda devam edecek. Onun artık suni bir kader implantı var. Ülkemizin geleceğini ilgilendiren her konuda çakma fikir ifrazatına devam edip duracak. Allah hepsini ıslah etsin. Bizler de farkındalık seviyemize mukayyet olabilelim inşallah.

İsrail yaptığı soykırım nedeniyle savaş suçlusu olarak mutlaka yargılanmalı. Bu görülmemiş mezalimin arka planındaki global ölçekli siyasi hamleler de doğru okunmalı. Azami güç temini için gerekli hiper tekno donanım edinme yarışı aralıksız sürüyor. Dünyanın yeniden iki kutuplu bir yapıya dönüşümünün öncül sancılarını yaşıyor olabiliriz.

Kaldığımız yerden devamla görüldüğü gibi dünya ahalisinin hızla NPCleştirilmesi sadece filmlerde ve dizilerde rastlanan bir şey olmaktan çıkalı yıllar geçti.
Kaldığımız yerden devamla görüldüğü gibi dünya ahalisinin hızla NPCleştirilmesi sadece filmlerde ve dizilerde rastlanan bir şey olmaktan çıkalı yıllar geçti.

Kaldığımız yerden devamla görüldüğü gibi dünya ahalisinin hızla NPCleştirilmesi sadece filmlerde ve dizilerde rastlanan bir şey olmaktan çıkalı yıllar geçti. Bu arada NPC’leşmenin fiziki olarak zombileşmenin de birinci adımı olabileceğini düşünmeden edemiyorum.