İslam deklarasyonu

Aliya İzetbegoviç
Aliya İzetbegoviç

Genel olarak bir Müslüman, bir fert olarak var olamaz. Yaşamak ve hayatını bir Müslüman olarak idame ettirmek istiyorsa bir çevre, cemiyet ve düzen yaratması gerekmektedir. Dünyayı değiştirmek zorundadır.

Bir kitap oku

Ketebe bu ay Aliya İzetbegoviç’in İslam Deklarasyonu’nu yayımladı. Kitaba Türkçeye daha önce çevrilmemiş, Aliya’nın İslam Deklarasyonu sebebi ile yargılanması sürecindeki “Tarihi Savunması” da eklendi. Savunma bir nevi deklarasyonun şerhi mahiyetinde, iki kaynağı bir arada Boşnakça aslından çevirisi ile okumak büyük şans. Henüz okumayanlar için Aliya külliyatına buradan başlamak çok yerinde bir tercih olacaktır.

Ketebe bu ay Aliya İzetbegoviç’in İslam Deklarasyonu’nu yayımladı
Ketebe bu ay Aliya İzetbegoviç’in İslam Deklarasyonu’nu yayımladı

“Genel olarak bir Müslüman, bir fert olarak var olamaz. Yaşamak ve hayatını bir Müslüman olarak idame ettirmek istiyorsa bir çevre, cemiyet ve düzen yaratması gerekmektedir. Dünyayı değiştirmek zorundadır.”

Yılın kelimesini bil

Cambridge Dictionary 2018 yılının kelimesi olarak “nomofobi”yi seçmiş. “No mobile phobia” dan türetilen kelime, bir nevi cep telefonsuz ya da cep telefonundan uzak kalma fobisini ifade ediyor.

Artık bir uzvumuzcasına yürüşe çıkarken dahi yanımızdan ayıramadığımız telefonlarımızdan bahsediyor evet, sanıyorum ki derecesi farklı olsa da hepimizde var bu fobiden.

Bir film izle

Capharnaüm Lübnan’ın en iyi yabancı dilde film Oscar adayı.
Capharnaüm Lübnan’ın en iyi yabancı dilde film Oscar adayı.

Filmden çıktından sonra afişindeki “sarsılacaksınız” ibaresinin mübalağa olmadığını göreceksiniz. Capharnaüm Lübnan’ın en iyi yabancı dilde film Oscar adayı. Ortadoğu’da, savaşın ortasında çocuk ve mülteci olmanın ne demek olduğunu bir tokat gibi yüzünüze çarpıyor. Sinematografisini bilmem ama Nadine Labaki izleyicisini köpek kakasından metafor çıkartmaya falan kastırmadan ne anlattığını bilen bir hikâye sunmuş.

Bir dergi al

Bu satırları okuyorsanız aylık takip ettiğiniz dergilerin olduğunu tahmin ediyorum. Henüz haberiniz yoksa Ons’dan bahsedeceğim. Mevsimlik, yaşama kültürü dergisi olan Ons Mart 2018’de yola çıktı ve geçen ay 3. sayısı olan Güz-Kış 2018’i yayımladı.

Ons Mart 2018’de yola çıktı
Ons Mart 2018’de yola çıktı

Dergiyi alın, okuyup bitirmekte acele etmenize gerek yok, bir mevsim masanızda tutun. Her elinize aldığınızda ufkunuzu açacak bir yazı ile karşılaşacaksınız. Edebiyat, tarih, sinema, siyaset, sanat ve bilim gibi farklı kültür alanlarından içerik üreten Ons’un farkındalığı da önemli bir katlı sağladığını söyleyebilirim. Mültecilerin sorunları, hayvan hakları gibi hep dilimizde olup muhataplarını gazetelerde, dergilerde göremediğimiz toplumsal konularla alakalı ilgilileri ile gerçekleştirdikleri söyleşilerin bakış açımı değiştirdiğini söyleyebilirim.

Bir sergi gez

Sergey Parajanov’un çok yönlü çok kültürlü görsel sanatlar dünyasından tüm dönemlerini bir araya getiren bir seçki
Sergey Parajanov’un çok yönlü çok kültürlü görsel sanatlar dünyasından tüm dönemlerini bir araya getiren bir seçki

Pera Müzesi’nde 13 Aralık 2018-17 Mart 2019 tarihleri arasında şiirsel sinemanın ustalarından ünlü yönetmen Sergey Parajanov’un çok yönlü çok kültürlü görsel sanatlar dünyasından tüm dönemlerini bir araya getiren bir seçki ilk kez izleyicisi ile buluşuyor. “Gelenekselden pop art’a uzanan geniş bir yelpazede, çarpıcı özgünlüğüyle ürettiği, kolajlardan film sahnesi taslaklarına, kostümlerden desenlere, resimlere, mozaiklere, objelere, fotoğraflara, çok sayıda yapıtın yer aldığı sergi sanatçının zengin dünyasına ışık tutuyor.”

Sus, kimseler duymasın. Duymasın ölürüm ha.
Sus, kimseler duymasın. Duymasın ölürüm ha.

Bir şiir oku

  • Suskun
  • Sus, kimseler duymasın.
  • Duymasın ölürüm ha.
  • Aydım yarı gecede
  • Yeşil bir yağmur sonra…
  • Yağıyor yeşil.
  • Ahmed Arif

Şunu unutma

Gülümsemek sünnet.