İtalyan bir kovboy Sergio Leone

Sergio Leone
Sergio Leone

Mussoli'nin döneminde çocuk olup, her zaman hâlkı anlatmaya gayret eden ihtiyar yönetmen, gün geldi obez oldu. Aksiliğinin yanında çok fazla yemek yemesiyle de tanınan Sergio, 1989 yılında kalp krizi sonucu öldü. İtalya ile Amerika arasında hem hayatıyla hem de filmleriyle küresel bir ironi kuran Sergio Leone, sinema tarihine adını hem sinema hem de sinemanın taşıdığı bir fikir olarak kazıdı.

1

Western filmlerine aydınlanmayı getiren yönetmen: Sergio Leone... Büyük Buhran'ın tütmeye başladığı senede,1929 yılında Roma'da doğdu. Çocukluğu, Mussolini döneminde geçti. Hâlkın sesinin kısılmaya çalışıldığı yıllarda, sessiz filmleriyle tanınan aktris Edvige Maria Valcarenghi ile yine sessiz filmlerin önemli yönetmeni Roberto Roberti'nin oğlu olan Sergio, çok sesli bir ailenin ferdiydi. Büyüdüğü ev ise film setleriydi.

  • 2
  • Sergio, 18 yaşına geldiğinde hukuk öğrencisiydi. Çocukluğundaki evi setler olan bu İtalyan genç, mahkeme salonu olarak da büyüdüğü evi seçti. Hukuk eğitimini yarıda bıraktı.1948 senesinde, Bisiklet Hırsızları filminde İtalya'nın en büyük yönetmenlerinden Vittorio De Sica'nın asistanlığını yaptı. Ailesinin sesiyle edindiği erken tecrübeleri kendi adaletiyle makarasına sarıp, hâlkı kaydederek, sesli dönemde kendini bulmak istedi. Yere yağan yağmur nasıl geri dönemezse, Sergio Leonede artık geri dönemezdi.

3

1950'li yıllarda çok fazla sayıda senaryo yazdı. O dönemlerde çok ses getiren ve peplum diye de anılan kılıçlı destan filmlerini sessizce kaleme almaya çalıştı. Aynı zamanda Amerikan yapımcılar tarafından desteklenen filmlerde yardımcı yönetmenlik yaptı. İçinde bastırdığı rejisörün sesi, yarım kalan bir hikâyeyi tamamlamak için çıktı ve ardından hiç kesilmedi. Pompei'nin Son Gülü'nün çekimleri sırasında ölen Mario Bonnard'ın filmini tamamlayarak ilk yönetmenlik deneyimini kazanan Leone, kısa bir süre sonra ilk filmi olan Rodos Canavarı'nı çekti.

  • 4
  • Büyük Buhran'ın bacası Amerika'nın yüksek bütçeli filmlerini çok düşük meblağlarla çekebilen, Musollini döneminde büyümüş Leone; bu kez de Kurosawa'dan edindiği sesi, western makarasına sarıp Clint Eastwood'u kaydetti. Spagetti Western denilen tarzı ve İsimsiz Adam Eastwood'un adını dünyaya duyuran Leone, her seferinde bir önceki filminden daha çok para kazandığı Dolar Üçlemesini çekti: Birkaç Dolar İçin- İyi, Kötü ve Çirkin- Bir Avuç Dolar İçin.

5

Hâlkın içinde bulunduğu zorlukları her zaman filmlerinde bir şekilde aktarmayı başaran yönetmen, Bir Zamanlar Batı'da filmiyle rotasını değiştirmeye başladı. Mizahi öğelerin ön planda olduğu ve eleştirel bakışıyla dikkat çeken Yabandan Gelen Adam ile western makarasını bir daha indirmemek üzerine rafa kaldırdı. Artık sadece yapımcı olan Leone, reklam filmleri çekip festivallerde jürilik yaptı.

  • 6
  • Büyüdüğü evlerin müteahhitliğini, mahkemelerin jüriliği yapan Leone, Baba filmi için kendine yapılan yönetmenlik teklifini reddetti. Çünkü en büyük ukdesi içinde kalmıştı. 10 yıl boyunca hiç olmadığı kadar çok çalıştı ve Bir Zamanlar Amerika filmini yaptı. Amerikalı yapımcılar uzun bulduğu filmi kesti, biçti ve 2 saate indirdi. Amerika dışında filmin tam hâli vizyona girdi. Amerika'da berbat bulunan film, dünyada büyük ilgi gördü. Amerikan'ın dünyadan ayrıldığı yeri de tespit ediyordu böylece...

7

Bir Zamanlar Amerika'da filminin başrolü Robert De Niro'yu, Clint Eastwood'un aksine gerçek bir oyuncu olarak nitelendiren Leone, çoğu kişinin gözünde aksi bir ihtiyara dönüştü. Mussoli'nin döneminde çocuk olup, her zaman hâlkı anlatmaya gayret eden ihtiyar yönetmen, gün geldi obez oldu. Aksiliğinin yanında çok fazla yemek yemesiyle de tanınan Sergio, 1989 yılında kalp krizi sonucu öldü. İtalya ile Amerika arasında hem hayatıyla hem de filmleriyle küresel bir ironi kuran Sergio Leone, sinema tarihine adını hem sinema hem de sinemanın taşıdığı bir fikir olarak kazıdı.