‘iyi’ ile ‘kötü’ arasında

Türkiye de sadece bir ülke değil, her şeyden önce bir fikir. Tarihin ve insanlığın umudu olabilecek son iyi fikir.
Türkiye de sadece bir ülke değil, her şeyden önce bir fikir. Tarihin ve insanlığın umudu olabilecek son iyi fikir.

İslam ahlakını ve Türk töresini dedesi Selçuk Bey’den öğrendi. Dedesinden sonra boyunun başına geçti. Cins bu sayısını O'na ithaf ediyor... Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucusu Tuğrul Bey’e

Daha önce de söylemiştik. Yeniden ve daha yüksek sesle tekrar ederiz ki: Amerika bir ülke değil, Amerika bir fikir sadece, kötü bir fikir!

Amerika bir ülke değil. Tarihin tımarhanesinden yapılmış berbat bir şaka. Katillerin söylediği ve sadece korkakların inandığı şık bir yalan. Amerika bir ülke değil; insanın şeytanla yaptığı pazarlık. Hangi dine ya da kültüre mensup olursa olsun insanoğlunun bütün kötü yanlarının parlak ambalajlara sarıldığı berbat bir görgüsüzlük.

Bunu da daha önce söylemiştik. Yeniden ve daha yüksek sesle tekrar ederiz ki: Türkiye de sadece bir ülke değil, her şeyden önce bir fikir. Tarihin ve insanlığın umudu olabilecek son iyi fikir.

Şahit olduğumuz gerilim, ikisinden biri kesin olarak galip gelmedikçe sona ermeyecek bir ‘iyi’ ile ‘kötü’nün savaşı. Üzgünüm, diyeceğimiz bir şey yok. Bu hikâye dün de böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak.

Amerika bir ülke değil. Tarihin tımarhanesinden yapılmış berbat bir şaka. Katillerin söylediği ve sadece korkakların inandığı şık bir yalan.

Yeni bir eşikten geçiyor değiliz yani. Yeni bir evreye girmiş, yeni bir çatışmanın ortasında kalmış değiliz yani. Çoğu zaman yutkunarak da olsa geçirdiğimiz son uzun iki yüz yılımızın her bir dakikasında yaşadığımız şey, biraz daha görünür oldu, hepsi bu.

Bir gün her anlamıyla, bütünüyle bağımsız bir ülke olmanın yolu da bu iki fikrin çarpışmasından geçecek. Başka yolu yok!

Her şey konuşulabilir. Hepsi konuşulabilir. Fakat hem bütün bir Türkiye olarak bizim, hem de Türkiye parantezi dışında kalan herkesin ivedilikle cevabını vermesi gereken soru şu: Nasıl oluyor da, gayrı safi milli hasılası o kadar da iyi olmayan, ekonomik meselelerden haklı olarak şikâyetçi olan insanların ülkesi, dünya yardım rakamlarında açık ara birinciliği hiçbir ülkeye bırakmıyor?

Cebine giren paranın azlığından haklı olarak şikâyetçi olup, cebine giren paranın önemli bir kısmını ihtiyacı olan bir yoksula veren bu insanların matematiği nedir?

  • Bunun cevabını verebildiğimiz zaman Türkiye’nin nasıl ve neden tarihin ve insanlığın umudu olabilecek son iyi fikir olduğunu da anlamış olacağız. O matematiktir, yeryüzünün ‘insanların yaşadığı bir gezegen’ olduğu iddiasını hâlâ geçerli ve doğru kılan.

Emin olun. Onlar da emin olsunlar ki, o matematik bozulmadıkça dünyanın her dönüşü, dünyayı biraz daha güzelleştirecektir.

Tuğrul Bey, Zafername'den alınmış bir minyatür.
Tuğrul Bey, Zafername'den alınmış bir minyatür.

İthaf

995’te Cend’de doğdu. Babası Mikâil, ‘gayr-ı müslim Türkler’le yapılan bir savaşta şehit düşünce, ağabeyi ile birlikte dedesi tarafından büyütüldü. İslam ahlakını ve Türk töresini dedesi Selçuk Bey’den öğrendi. Dedesinden sonra boyunun başına geçti. Merv yakınlarındaki Dandanakan’da 1040 yılında Gazneliler’le karşı karşıya gelmiş ve kesin bir zaferle ayrıldığı bu savaş sonrasında Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucu hükümdarı olmuştur. Üç yıl sonra başkentini İran’daki Rey şehrine taşımış ve İran’ın büyük bölümünü fethetmişti. Daha sonra halifeyi, Şii baskısından kurtarmak için Bağdat’a sefer düzenleyip Şii Büveyhoğulları’nı sona erdirmiştir. Hac yolculuğunu güvence altına almak ve İslam dünyasını birleştirmekten başka bir amacı yoktu.

Cins, bu sayısını ona ithaf ediyor. Anadolu’nun İslam vatanı kılınmasının önünü açan, İslam dünyasını birleştiren o büyük askeri dehaya…

73 yaşında vefat edene kadar at sırtında ve ilim sohbetlerinde ömür geçiren komutana…

Vefatından sonra tahtını yeğeni Sultan Alparslan’ı bırakana...

Selçuk Bey’in torununa…

Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucusu Tuğrul Bey’e…