Medine'de Cemal, Mekke'de Celal...

Kabe

Mescid-i Haram’da namaz kılarak, Kur’an okuyarak,zikrederek, tavaf ve sa’y ederek ve dahi Kabe’yi seyrederek, birbirine yardım ederek ve sadaka vererek ibadet eden, kalpleri bir çarpan ve o ibadette, o tavafta bir inanç girdabı oluşturan müminleri gördükçe, “Ya Rab, müminlerin birliğini daim kıl, akıl ver, düzgün işler yapmayı nasip et” duası diline geliyor.

Kabe’nin hemen dibine onu boğacak şekilde reziller rezili bir kule yapmışlar.
Kabe’nin hemen dibine onu boğacak şekilde reziller rezili bir kule yapmışlar.

Yaşlı, mecalsiz, fukara, genç, muktedir, güçlü, beyazlar içinde veya renk renk giysilerle Müslümanlar koşuyorlar Kabe’ye doğru “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk…” Bu gayreti akim kılan önemli hususlar mevcut. Beytullah’a ulaşmanızın önünde büyük engeller var. Kabe’nin hemen dibine onu boğacak şekilde reziller rezili bir kule yapmışlar. İsmine de Zemzem Tower demişler, yukarıya da bir saat koymuşlar, saatin ortasına da Allah yazmışlar. O binanın yanında Hilton Oteli, onun hemen arkasında Swiss Otel... Bununla da yetinmemişler. Peygamberimizin insanlara; “Ben size şu dağın arkasından bir düşman ordusu geliyor desem inanır mısınız?” … Sizi “Lâ ilâhe İllAllahü vahdehû lâ şerîke leh” diye şehâdet getirip îman etmeğe dâvet ediyorum! Ben de O Allâh’ın kulu ve Rasûlüyüm!” diyerek ilk açık daveti yaptığı tepeye bir saray kondurmuşlar.

Roma’da St. Pietro Katedralinin etrafına böyle yüksek bir bina yapmayı düşünemezsiniz bile… Mescid-i Haram’da namaz kılarak, Kur’an okuyarak, zikrederek, tavaf ve sa’y ederek ve dahi Kabe’yi seyrederek, birbirine yardım ederek ve sadaka vererek ibadet eden, kalpleri bir çarpan ve o ibadette, o tavafta bir inanç girdabı oluşturan müminleri gördükçe, “Ya Rab, müminlerin birliğini daim kıl, akıl ver, düzgün işler yapmayı nasip et” duası diline geliyor. İnandığım şu ki, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Haram’ın idaresi Suudilerden alınmalı. Ortak bir oluşum mu olur, tek başına biz mi idare ederiz bilmiyorum ama ikisi de bugünkünden güzel olur. Mekke-i Mükerrem’de hayat Medine’den daha zor ve daha gergin geçiyor. Tavaf, Sa’y, daha büyük kalabalıklar, daha yoğun bir program… Medine’de hissettiğiniz dinginliğin yerini burada bir gerginlik, bir huzursuzluk hali alıyor. O zaman büyüklerimden duyduğum bir söz hatırıma geliyor: “Cenab-ı Allah Medine’de Cemâl, Mekke’de Celâl sıfatları ile tecelli eder.” Kim bilir, Efendimizin Mekke hayatının hep mücadeleler ve kahır, Medine hayatının ise kucak açma ve kabrinin orada olması ile de ilgili olabilir bu durum.