Mehmet Âkif Ersoy: Hutbeler

​Mehmet Âkif Ersoy
​Mehmet Âkif Ersoy

Tembelliği, ihtirası, bölücülüğü büsbütün atalım, azme, mücadeleye, birliğe sarılalım. Cenâb-ı Allah Hak yolunda mücadele için meydana atılan azim ve iman sahipleriyle beraberdir. Ya İlahi bize tevfikini gönder!

Ey cemaati Müslimin! Hepiniz bilirsiniz ki sıkıntılar içinde duran bu büyük din, bu mukaddes vatan bizlere Allah'ın emanetidir. Yabancılar eline düşen Müslüman yurtlarının hâli bizim için en müessir bir ibret levhasıdır. Endülüs diyarını gözünüzün önüne getiriniz. Cihanın bu en mamur, en medeni beldesi vaktiyle sinesinde on milyon Müslüman barındırırken bugün baştanbaşa dolaşsanız tek dindaşımıza rast gelemezsiniz. Allah'ın birliğini garbın afakına yetiştiren o binlerce minarenin yerlerindeki çan kulelerinden bugün teslis velveleleri aksediyor.

Büyüklüğün, medeniyetin, irfanın en yüksek derecesine varmışken birbirlerine düşerek vatanlarını üç buçuk İspanyol'a karşı müdafaadan aciz kalan bu dindaşlarımızdan olsun ibret alalım da İslam'ın son yerleşme yeri olan bu güzel toprakları düşman İstilası altında bırakmayalım. Tembelliği, ihtirası, bölücülüğü büsbütün atalım, azme, mücadeleye, birliğe sarılalım. Cenâb-ı Allah Hak yolunda mücadele için meydana atılan azim ve iman sahipleriyle beraberdir. Ya İlahi bize tevfikini gönder!

Kastamonu, 19 Kasım Cuma, 1920.

Nasrullah Camii Kürsüsünden.