Neden olmasın?

Süslenmış demek kı güzel değıl.
Süslenmış demek kı güzel değıl.

"Evladım Onlar Put!” diyerek başladığımız yolculuğumuza bu ay, Fîhi mâ Fîh'ten büyük bir cümle ile devam ediyoruz: "Madem ki süslenmiş, demek ki güzel değil”

Yeniden başlayanların yardımcısı olanın yardımı olmaksızın hiçbir hikâye yazılamaz. İnandığımız bu. Cins de yeniden başlıyor bir kez daha. 7 yıldır okurun karşısında Cins. Aslında bu yedi yıl içerisinde defalarca yenilendik ve yeniden başladık. Her yıl, yıl başında yahut ortasında içeriğimizi ve kadromuzu yeniden ele aldık.

Ancak şimdi ilk kez biraz gürültülü yenilenmeye karar verdik. Her seferinde sessiz sedasız yaptığımız hareketi, bu kez görüntüye de taşıdık. Elinizde tuttuğunuz bu sayı ile birlikte artık yepyeni bir Cins var. Boyutumuz değişti. Kapağımız değişti. Editöryal içeriklerimiz değişti. Böyle çok daha güzel oldu/k. Tüm değişikliklere rağmen, meselemiz değişmedi ama. Bilakis, "neden daha esmer olmayalım” diye soruyoruz kendimize. İnsanı merkeze alan, önyargılardan arınmış, iyinin ve edebiyatın yanındaki tavrımızı sürdüreceğiz. Hâlâ ve ısrarla iyinin ve iyi edebiyatın tarafında olacağız. Anlamın ve düşüncenin yanında saf tutacağız. Bunu ısrarla ve inatla yapacağız. Ve yerinde bir öfkeyle.

Bu satırların okuru olan herkes gibi, hikayesi elinden alınmış çocuklarız nihayetinde. Bu ülkedeki tüm çocuklar gibi hatta... Farkımız şu, sırf daha parlak diye başkasının hikayesinde yer alan bir satır olmayı reddediyoruz. Derdimiz ve çabamız bu. Teklifimiz var. Ama hikayemizi reddedenlerle barışmayacağımızı da ilan ediyoruz.

***

Cins'in birçok çevre tarafından zaten iyi okunduğunu biliyoruz. Ancak yine de geçen yılların nasıl ve ne ile geçtiğini burada da anmak isteriz. 2015'te Kültürel iktidar ve "başka” ile başlayan yolculuğumuz, 2017'de kültürel iktidar ve "kendi” ile devam etti. 2018'de edebiyatı bir "teklif” olarak planlarken, 2019'da felsefe ve düşünceyi bir "imkân” olarak ele almaya çalıştık. 2020'yi dikey derinlik çabasıyla, 2021'i ise ortak bir dil kurmak için "kanon arayışı” ile geçirdik. 100'lük listelerimiz bunun içindi. Ve şimdi 2022'inin henüz başında hem zarfı hem de mazrufu yeniden ele alıyoruz. Hikayemizi yeniden anlatabilmek için.

***

Aslında denk düşürmek için planlamadık ama denk düştü. Elinizde tuttuğunuz bu sayıya kadar 7 kez döndü dünya güneşin etrafında. 7 yıl geçti. 77 sayı, 377 farklı yazar, 137 yerli söyleşi, 57 yabancı söyleşi ve 47 çeviri eser yayınlayarak geçti bu 7 yıl. "Evladım Onlar Put!” diyerek başladığımız yolculuğumuza bu ay, Fîhi mâ Fîh'ten büyük bir cümle ile devam ediyoruz: "Madem ki süslenmiş, demek ki güzel değil”